Tak się robi idealne frytki i purée!

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zdradził nam tajemnice najpopularniejszego dodatku do mięsa na polskich stołach, czyli ziemniaków. Jak mówi Kucharski - ziemniak ziemniakowi nierówny. Z jednych ziemniaków lepiej robić purée, a z innych frytki lub dodawać je do sałatki.

Tortilla ziemniaczana ze szpinakiem

Składniki:

2 cebule

150 ml oliwy z oliwek

400 g ziemniaków typu A 

6 jajek 

Sól i pieprz

200 g szpinaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, przyprawić solą i odstawić na chwilę.

Osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotować na wolnym ogniu około 10 min. aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde.

Cebulę posiekać i dodać do ziemniaków. Gotować całość jeszcze kilka minut po czym wyłowić ją łyżką cedzakową.

Na patelnię wlać oliwę z oliwek i rozgrzać ją do średniej temperatury.

Na odrobinie oliwy z oliwek poddusić pokrojone liście szpinaku.

Jajka roztrzepać w misce, dodać do nich szpinak oraz odcedzone ziemniaki z cebulą.

Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością tłuszczu, wylać zawartość miski na patelnię i wyrównać.

Smażyć aż placek nabierze złocistego koloru.

Nałożyć na patelnię talerz dnem do góry i odwrócić patelnię aby omlet znalazł się na talerzu.

Wlać odrobinę oleju na patelnię, omlet delikatnie zsunąć z talerza na patelnię i smażyć z drugiej strony aż nabierze złocistego koloru.

Można podawać na ciepło lub na zimno.

Idealne frytki

Składniki:

Frytki

2 kg ziemniaków typu B

1 l oleju do smażenia

Sól

Wędzona papryka w proszku

Sos z sardelami

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu

1 łyżeczka soku z cytryny

8 filecików sardeli

Sól i pieprz

2 łodyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić tak jak na frytki. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Frytki podawać przyprawione solą i wędzoną papryką lub z sosem. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Pietruszkę i sardele posiekać i dodać do sosu. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Purée z parmezanem i filet z kaczki

Składniki:

Pure

1 kg ziemniaków mączystych, typ C

½-1 łyżeczka soli 

350 ml mleka 

50 g masła

30 g tartego parmezanu

50-100 ml śmietany 30%

Kaczka

4 filety z kaczki

Świeży tymianek

4 ząbki czosnku

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować na wolnym ogniu w mleku z solą. Gdy ziemniaki są miękkie, przepuścić przez praskę i wymieszać z masłem, parmezanem i śmietaną na gładką masę. Nie używać do tych celów robotów mechanicznych ponieważ powstaje klejąca masa. Filety ponacinać od strony skóry w kratkę. Przyprawić mocno tymiankiem posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki aby mięso się zamarynowało. Przed smażeniem mięso wyjąć z lodówki żeby się ogrzało. Zdjąć nadmiar tymianku i czosnku. Smażyć na rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry. Podawać z pure ziemniaczanym.

Pizza z fioletowymi ziemniakami

Składniki:

Ciasto

10 g drożdży

220 ml wody

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

Dodatki

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

300 g fioletowych ziemniaków 

Oliwa z oliwek

150 g kremowego koziego serka

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie wyrobić zagniatając przez kilka minut. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min., aż podwoi swoją objętość. W tym czasie pokroić ziemniaki w cienkie plasterki i ugotować je na parze żeby nie straciły koloru. Cebulę oraz czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie wymieszać z ziemniakami, doprawiając solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 2-4 części i rozwałkować na cienkie placki. Posmarować serem. Na wierzchu ułożyć ziemniaki z cebulą i skropić oliwą z oliwek. Rozgrzać piekarnik do 240ºC, piec 12-15 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości