Czy jest coś pyszniejszego niż młode ziemniaczki? Przygotuj je z przepisami Aleksandry Juszkiewicz

Czy jest coś pyszniejszego niż młode ziemniaczki? Przygotuj je z przepisami Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czas na młode ziemniaczki!
Czas na młode ziemniaczki!
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Rozpoczyna się sezon na młode ziemniaczki. Choć to jeden z najbardziej prostych i prozaicznych przysmaków, jest uwielbiany przez wielu miłośników dobrego jedzenia. Co można z nich przyrządzić? W kuchni Dzień Dobry TVN kilka wyjątkowych przepisów zaprezentowała Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji programu "Masterchef". 

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach, z młodymi ziemniaczkami i koprem

Składniki:

  • 500 g surowych żeberek,
    • kawałek wędzonego boczku,
      • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, cebula, kawałek pora i selera),
        • łyżka koncentratu pomidorowego,
          • główka młodej kapusty,
            • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
              • 2 łyżki posiekanego koperku,
                • 700 g młodych ziemniaków.
                  Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach, z młodymi ziemniaczkami i koprem
                  Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach, z młodymi ziemniaczkami i koprem
                  Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach, z młodymi ziemniaczkami i koprem
                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                  Przygotowanie:

                  Do garnka wlac około 2,5 litra wody. Zagotować, usunąć "szumowiny", dodać łyżkę soli, a potem zmniejszyć ogień i gotować przez około godzinę. Po tym czasie dodać obraną marchewkę, obraną pietruszkę, cebulę, pora i obranego selera. Włożyć też pokrojony boczek, liść laurowy, ziele angielskie, a potem dodać pieprz. Gotować pod przykryciem przez kolejną godzinę.

                  Kapustę umyć i poszatkować. Usunąć z zupy ugotowanego pora, selera, pietruszkę i cebulę, a dodać poszatkowaną kapustę oraz drugą obraną i startą na tarce marchewkę. Dodać także umyte młode ziemniaki. Gotować przez około 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek.

                  Tipy:

                  Mycie ziemniaków: do miski z ziemniakami wsypać sól gruboziarnistą i zrobić im peeling. Sól zadziała jak obierak do młodych ziemniaków. Na końcu dokładnie umyć ziemniaczki i są gotowe do gotowania. Najlepiej jeść ziemniaki ze skórką, a do tego najlepiej nadadzą się młode ziemniaki. Są wtedy mniej kaloryczne (zawierają więcej wody w stosunku do skrobi), bardziej bogate w błonnik i witaminę C.

                  Młode ziemniaki nie lubią długiego gotowania. Gotuje się je 10-15 minut lub w ogóle najlepiej gotować je na parze. W związku z tym, że młode ziemniaki szybciej się gotują, dodajemy je do zupy dopiero pod koniec gotowania. Dodane na początku, za szybko się rozgotują.

                  Letnia zupa w tarcie, czyli quiche na kruchym spodzie, z młodymi ziemniakami, botwinką i jajkiem 

                  Składniki:

                  • 300 g mąki pszennej,
                    • żółtko,
                      • 50 g kwaśnej śmietany,
                        • 100 g masła zimnego,
                          • pęczek botwiny,
                            • 200 g młodych zieniaków,
                              • 8 jajek,
                                • 500 ml słodkiej śmietanki,
                                  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
                                    • pęczek kopru.

                                      Przygotowanie:

                                      Składniki szybko zagnieść na ciasto kruche, schłodzić, rozwałkować i wyłożyć nim spód do tarty. Podpiekać przez 15 minut pod przykryciem w 180 stopniach. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, botwinę umyć i posiekać. Następnie ugotować na twardo 4 jajek. Te składniki włożyć do podpieczonego spodu. Śmietanę wymieszać z 4 jajkami, przyprawami i posiekanym koprem. Potem tak przygotowaną masę wylać na tartę. Zapiekać przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 

                                      Tip:

                                      Zanim zamkniemy ziemniaki w zapiekankach czy tartach, najlepiej jest je trochę podgotować. Mogą być al dente, jednak nie powinny być całkowicie surowe, gdyż jest ryzyko, że po wyjęciu takiej tarty z piekarnika, nadal takie będą. 

                                      Quiche na kruchym spodzie, z młodymi ziemniakami, botwinką i jajkiem 
                                      Quiche na kruchym spodzie, z młodymi ziemniakami, botwinką i jajkiem 
                                      Quiche na kruchym spodzie, z młodymi ziemniakami, botwinką i jajkiem 
                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                      Zapiekane sakiewki z młodymi ziemniakami, kaszanką, jabłkiem, karmelizowaną cebulą i świeżym tymiankiem

                                      Składniki:

                                      • 6 kaszanek,
                                        • kilogram młodych ziemniaków,
                                          • 2 jabłka,
                                            • 2 duże cebule,
                                              • świeży tymianek,
                                                • łyżka miodu,
                                                  • oliwa z oliwek.
                                                    Zapiekane sakiewki z młodymi ziemniakami i kaszanką
                                                    Zapiekane sakiewki z młodymi ziemniakami i kaszanką
                                                    Zapiekane sakiewki z młodymi ziemniakami i kaszanką
                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                    Przygotowanie:

                                                    Ziemniaki ugotować, a kaszanki obrać ze skóry. Cebulę posiekać w drobne piórka, udusić na oliwie, a kiedy cebula zmięknie, dodać miód. Na papier do pieczenia wyłożyć po 2 kaszanki, na to 3-4 ziemniaczki, cebulkę i pokrojone w cząstki jabłko. Potem dodać tymianek i całość zawinąć jak cukierka. W ten sam sposób zawinąć pozostałe składniki - łącznie wyjdą 3 porcje. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. 

                                                    Zapiekane sakiewki z młodymi ziemniakami, kaszanką i jabłkiem
                                                    Zapiekane sakiewki z młodymi ziemniakami, kaszanką i jabłkiem
                                                    Zapiekane sakiewki z młodymi ziemniakami, kaszanką i jabłkiem
                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                    Młode ziemniaki z gzikiem i ogórkami małosolnymi 

                                                    Składniki:

                                                    • kilogram młodych ziemniaków,
                                                      • 400 g twarogu półtłustego,
                                                        • 100 g kwaśnej śmietany,
                                                          • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem,
                                                            • 2-3 ząbki czosnku,
                                                              • 5 ogórków małosolnych,
                                                                • koper,
                                                                  • świeżo mielona sól i pieprz.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Ziemniaki ugotować w skórkach. W misce umieścić twaróg, śmietanę, posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, posiekany czosnek, a także pokrojone w drobną kostkę ogórki małosolne. Potem na półmisek wyłożyć ziemniaki, na nie nałożyć gzik, posypać koprem i oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem. 

                                                                    Młode ziemniaki z gzikiem i ogórkami małosolnymi 
                                                                    Młode ziemniaki z gzikiem i ogórkami małosolnymi 
                                                                    Młode ziemniaki z gzikiem i ogórkami małosolnymi 
                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                    Tipy:

                                                                    Młode ziemniaki są lekko słodkie, ich smak najlepiej podkreślają świeże, lekkie dodatki, takie jak młoda kapusta, jajka czy nabiał: na przykład maślanka lub kefir, a także świeże zioła.

                                                                    Młode ziemniaki niezbyt nadają się na kluski, kopytka czy pyzy, ponieważ mają znacznie więcej wody, niż te późne odmiany. Najlepiej spożywać je w całości lub po prostu przekrojone na pół.

                                                                    Ziemniaki z gzikiem
                                                                    Ziemniaki z gzikiem
                                                                    Ziemniaki z gzikiem
                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                    Źródło: Aleksandra Juszkiewicz

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Jak i gdzie zmierzyć skład ciała?
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Jak i gdzie zmierzyć skład ciała?