Cucina povera to pojęcie stosowane on od lat sześćdziesiątych XX wieku, określające przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie we włoskich, zazwyczaj biednych domach. Dzisiaj te dania stanowią fundamenty włoskiej kuchni, mimo, że nie zostały stworzone przez słynnych kucharzy.
W Polsce również mamy potrawy, które z pewnością pasowały by do tego włoskiego terminu.
Kilka z nich, zarówno polskich, jak i włoskich, zaprezentowali nasi dzisiejsi kucharze.
Dania włoskie
Pizza z pokrzywą i mozzarellą
Składniki (dla 4 osób):
- 12 g świeżych drożdży piwnych,
- 650 ml letniej wody,
- 20 g soli,
- 100 g smalcu,
- 1000 g mąki pszennej typ 550,
- 300 g pokrzywy ugotowanej przemielonej,
- 400 g mozzarelli w piórkach,
- 80 ml oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Makaron z ziemniakami i skórą z parmezanu
Składniki (dla 4 osób):
- 320 g makaronu bucattini,
- 300 g ziemniaków,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 100 g skóry z parmezanu,
- 500 ml pulpy pomidorowej,
- 2 łodygi selera naciowego,
- papryczka peperoncino,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Włoskie kopytka z pokrzywą, na maśle z szałwią
Składniki (dla 4 osób):
- kilogram ziemniaków ugotowanych,
- 300 g pokrzywy ugotowanej zmielonej,
- żółtko,
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 10 listków szałwii,
- 40 g parmezanu mielonego,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Zupa pomidorowa z czerstwym chlebem
Składniki (dla 4 osób):
- 1000 ml pulpy pomidorowej,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 400 g chleba czerstwego żytniego (ok. pół bochenka),
- 2 ząbki czosnku,
- tymianek świeży,
- oregano świeże,
- bazylia świeża,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Dania polskie
Pyry z gzikiem
Składniki:
- 4 bardzo duże ziemniaki,
- 2 duże opakowania jogurtu greckiego,
- pęczek szparagów cienkich,
- pęczek koperku,
- cytryna,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- łyżka musztardy,
- łyżka miodu,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Ziemniaki podgotować, a następnie wstawić do piekarnika natarte oliwą i posypane odrobiną soli. Piec w 180 stopniach, pilnując żeby były miękkie. Jogurt grecki odcedzić na szmatce i zostawić na noc w lodówce. Szparagi pokroić na drobne kawałki i zmieszać z musztarda, miodem, łyżeczką soku z cytryny, solą, pieprzem i połową rozgniecionego ząbku czosnku. Kiedy ziemniaki będą już wyjęte z piekarnika, wyjąć też z lodówki jogurt. Zmieszać go z koperkiem i startą skórką z cytryny oraz połową ząbku czosnku, solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy na pół, ale nie do końca, tak, żeby były nadal złączone. Nakładamy do nich dużą łyżkę gzika.
Kopytka z bułką tartą
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- 200 g mąki,
- jajko,
- łyżeczka soli,
- kostka masła.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską na gładkie puree, a potem całkowicie ostudzić. Następnie dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 6 części. Potem uformować wałeczek i pociąć go nożem na kawałki o szerokości ok. 1,5-2 cm. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię, lub do miękkości. W trakcie gotowania kopytek przygotować bułkę tartą z roztopionym masłem. Najlepiej podawać na ciepło lub kopytka podsmażać w bułce tartej.
Kaszanka z piekarnika, z jabłkiem i cebulą
Składniki:
- 6 kawałków kaszanki,
- 2 jabłka,
- 2 czerwone cebule,
- majeranek,
- sól,
- ostra papryka.
Przygotowanie:
Kaszankę nakłuć wykałaczką lub nożem, żeby nie popękała w czasie pieczenia. Jabłka pokroić w ósemki i wykroić gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Na kawałek folii aluminiowej na środek położyć kaszankę, z jednej strony położyć cząstki jabłek, a z drugiej pokrojoną cebulę. Wszystko posypać solą, majerankiem i ostrą papryką. Kaszankę w folii włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25-30 minut.
Placki ziemniaczane
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 1/4 cebuli,
- jajko,
- sól,
- olej roślinny do smażenia,
- śmietana 18%.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je w misce bez mieszania, na ok. 5 minut. W międzyczasie odlewać zbierający się sok. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli. Rozgrzać patelnię, wlać olej. Potem masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać na rozgrzany olej i rozprowadzać na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, na złoty kolor. To samo z drugą stroną. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Zobacz także:
- Polskie potrawy narodowe – poznaj najpopularniejsze przepisy
- Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki - przepis Matteo Brunettiego
- Sekrety smaku Italii. Włoska kuchnia to nie tylko jedzenie
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Antek Smykiewicz, Giancarlo Russo
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News