Przepisy niezamożnych rodzin, które trafiły na królewskie stoły. Propozycje Antka Smykiewicza i Giancarlo Russo

Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Zachwycamy się pizzą, szalejemy za pyrami z gzikiem i z dumą zamawiamy bruschettę. Ale czy wiecie, że te dania, mimo iż obecnie królują w menu najbardziej wykwintnych restauracji, wywodzą się z "biedy"? Kiedyś podawane były wyłącznie w niezamożnych domach. Kilka z nich w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali Antek Smykiewicz i Giancarlo Russo.

Cucina povera to pojęcie stosowane on od lat sześćdziesiątych XX wieku, określające przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie we włoskich, zazwyczaj biednych domach. Dzisiaj te dania stanowią fundamenty włoskiej kuchni, mimo, że nie zostały stworzone przez słynnych kucharzy.

W Polsce również mamy potrawy, które z pewnością pasowały by do tego włoskiego terminu.

Kilka z nich, zarówno polskich, jak i włoskich, zaprezentowali nasi dzisiejsi kucharze.

Dania włoskie

Pizza z pokrzywą i mozzarellą

Składniki (dla 4 osób):

  • 12 g świeżych drożdży piwnych,
    • 650 ml letniej wody,
      • 20 g soli,
        • 100 g smalcu,
          • 1000 g mąki pszennej typ 550,
            • 300 g pokrzywy ugotowanej przemielonej,
              • 400 g mozzarelli w piórkach,
                • 80 ml oliwy z oliwek.

                  Przygotowanie:

                  Makaron z ziemniakami i skórą z parmezanu

                  Składniki (dla 4 osób):

                  • 320 g makaronu bucattini,
                    • 300 g ziemniaków,
                      • 80 ml oliwy z oliwek,
                        • 100 g skóry z parmezanu,
                          • 500 ml pulpy pomidorowej,
                            • 2 łodygi selera naciowego,
                              • papryczka peperoncino,
                                • sól do smaku.

                                  Przygotowanie:

                                  Włoskie kopytka z pokrzywą, na maśle z szałwią

                                  Składniki (dla 4 osób):

                                  • kilogram ziemniaków ugotowanych,
                                    • 300 g pokrzywy ugotowanej zmielonej,
                                      • żółtko,
                                        • 300 g mąki pszennej,
                                          • 100 g masła,
                                            • 10 listków szałwii,
                                              • 40 g parmezanu mielonego,
                                                • sól do smaku.

                                                  Przygotowanie:

                                                  Zupa pomidorowa z czerstwym chlebem

                                                  Składniki (dla 4 osób):

                                                  • 1000 ml pulpy pomidorowej,
                                                    • 80 ml oliwy z oliwek,
                                                      • 400 g chleba czerstwego żytniego (ok. pół bochenka),
                                                        • 2 ząbki czosnku,
                                                          • tymianek świeży,
                                                            • oregano świeże,
                                                              • bazylia świeża,
                                                                • sól do smaku.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Dania polskie

                                                                  Pyry z gzikiem

                                                                  Składniki:

                                                                  • 4 bardzo duże ziemniaki,
                                                                    • 2 duże opakowania jogurtu greckiego,
                                                                      • pęczek szparagów cienkich,
                                                                        • pęczek koperku,
                                                                          • cytryna,
                                                                            • ząbek czosnku,
                                                                              • sól, pieprz,
                                                                                • łyżka musztardy,
                                                                                  • łyżka miodu,
                                                                                    • oliwa z oliwek.

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Ziemniaki podgotować, a następnie wstawić do piekarnika natarte oliwą i posypane odrobiną soli. Piec w 180 stopniach, pilnując żeby były miękkie. Jogurt grecki odcedzić na szmatce i zostawić na noc w lodówce. Szparagi pokroić na drobne kawałki i zmieszać z musztarda, miodem, łyżeczką soku z cytryny, solą, pieprzem i połową rozgniecionego ząbku czosnku. Kiedy ziemniaki będą już wyjęte z piekarnika, wyjąć też z lodówki jogurt. Zmieszać go z koperkiem i startą skórką z cytryny oraz połową ząbku czosnku, solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy na pół, ale nie do końca, tak, żeby były nadal złączone. Nakładamy do nich dużą łyżkę gzika. 

                                                                                      Kopytka z bułką tartą

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • kilogram ziemniaków,
                                                                                        • 200 g mąki,
                                                                                          • jajko,
                                                                                            • łyżeczka soli,
                                                                                              • kostka masła.

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską na gładkie puree, a potem całkowicie ostudzić. Następnie dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 6 części. Potem uformować wałeczek i pociąć go nożem na kawałki o szerokości ok. 1,5-2 cm. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię, lub do miękkości. W trakcie gotowania kopytek przygotować bułkę tartą z roztopionym masłem. Najlepiej podawać na ciepło lub kopytka podsmażać w bułce tartej.

                                                                                                Kaszanka z piekarnika, z jabłkiem i cebulą

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 6 kawałków kaszanki,
                                                                                                  • 2 jabłka,
                                                                                                    • 2 czerwone cebule,
                                                                                                      • majeranek,
                                                                                                        • sól,
                                                                                                          • ostra papryka.

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Kaszankę nakłuć wykałaczką lub nożem, żeby nie popękała w czasie pieczenia. Jabłka pokroić w ósemki i wykroić gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Na kawałek folii aluminiowej na środek położyć kaszankę, z jednej strony położyć cząstki jabłek, a z drugiej pokrojoną cebulę. Wszystko posypać solą, majerankiem i ostrą papryką. Kaszankę w folii włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25-30 minut.

                                                                                                            Placki ziemniaczane

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 1/2 kg ziemniaków,
                                                                                                              • 1/2 łyżki mąki pszennej,
                                                                                                                • 1/4 cebuli,
                                                                                                                  • jajko,
                                                                                                                    • sól,
                                                                                                                      • olej roślinny do smażenia,
                                                                                                                        • śmietana 18%.

                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                          Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je w misce bez mieszania, na ok. 5 minut. W międzyczasie odlewać zbierający się sok. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli. Rozgrzać patelnię, wlać olej. Potem masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać na rozgrzany olej i rozprowadzać na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, na złoty kolor. To samo z drugą stroną. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                          Źródło: Antek Smykiewicz, Giancarlo Russo

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości