Przepisy niezamożnych rodzin, które trafiły na królewskie stoły. Propozycje Antka Smykiewicza i Giancarlo Russo

Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Zachwycamy się pizzą, szalejemy za pyrami z gzikiem i z dumą zamawiamy bruschettę. Ale czy wiecie, że te dania, mimo iż obecnie królują w menu najbardziej wykwintnych restauracji, wywodzą się z "biedy"? Kiedyś podawane były wyłącznie w niezamożnych domach. Kilka z nich w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali Antek Smykiewicz i Giancarlo Russo.

Cucina povera to pojęcie stosowane on od lat sześćdziesiątych XX wieku, określające przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie we włoskich, zazwyczaj biednych domach. Dzisiaj te dania stanowią fundamenty włoskiej kuchni, mimo, że nie zostały stworzone przez słynnych kucharzy.

W Polsce również mamy potrawy, które z pewnością pasowały by do tego włoskiego terminu.

Kilka z nich, zarówno polskich, jak i włoskich, zaprezentowali nasi dzisiejsi kucharze.

Dania włoskie

Pizza z pokrzywą i mozzarellą

Składniki (dla 4 osób):

  • 12 g świeżych drożdży piwnych,
  • 650 ml letniej wody,
  • 20 g soli,
  • 100 g smalcu,
  • 1000 g mąki pszennej typ 550,
  • 300 g pokrzywy ugotowanej przemielonej,
  • 400 g mozzarelli w piórkach,
  • 80 ml oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Makaron z ziemniakami i skórą z parmezanu

Składniki (dla 4 osób):

  • 320 g makaronu bucattini,
  • 300 g ziemniaków,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g skóry z parmezanu,
  • 500 ml pulpy pomidorowej,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • papryczka peperoncino,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Włoskie kopytka z pokrzywą, na maśle z szałwią

Składniki (dla 4 osób):

  • kilogram ziemniaków ugotowanych,
  • 300 g pokrzywy ugotowanej zmielonej,
  • żółtko,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 10 listków szałwii,
  • 40 g parmezanu mielonego,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Zupa pomidorowa z czerstwym chlebem

Składniki (dla 4 osób):

  • 1000 ml pulpy pomidorowej,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 400 g chleba czerstwego żytniego (ok. pół bochenka),
  • 2 ząbki czosnku,
  • tymianek świeży,
  • oregano świeże,
  • bazylia świeża,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Dania polskie

Pyry z gzikiem

Składniki:

  • 4 bardzo duże ziemniaki,
  • 2 duże opakowania jogurtu greckiego,
  • pęczek szparagów cienkich,
  • pęczek koperku,
  • cytryna,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka miodu,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Ziemniaki podgotować, a następnie wstawić do piekarnika natarte oliwą i posypane odrobiną soli. Piec w 180 stopniach, pilnując żeby były miękkie. Jogurt grecki odcedzić na szmatce i zostawić na noc w lodówce. Szparagi pokroić na drobne kawałki i zmieszać z musztarda, miodem, łyżeczką soku z cytryny, solą, pieprzem i połową rozgniecionego ząbku czosnku. Kiedy ziemniaki będą już wyjęte z piekarnika, wyjąć też z lodówki jogurt. Zmieszać go z koperkiem i startą skórką z cytryny oraz połową ząbku czosnku, solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy na pół, ale nie do końca, tak, żeby były nadal złączone. Nakładamy do nich dużą łyżkę gzika. 

Kopytka z bułką tartą

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 200 g mąki,
  • jajko,
  • łyżeczka soli,
  • kostka masła.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską na gładkie puree, a potem całkowicie ostudzić. Następnie dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 6 części. Potem uformować wałeczek i pociąć go nożem na kawałki o szerokości ok. 1,5-2 cm. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię, lub do miękkości. W trakcie gotowania kopytek przygotować bułkę tartą z roztopionym masłem. Najlepiej podawać na ciepło lub kopytka podsmażać w bułce tartej.

Kaszanka z piekarnika, z jabłkiem i cebulą

Składniki:

  • 6 kawałków kaszanki,
  • 2 jabłka,
  • 2 czerwone cebule,
  • majeranek,
  • sól,
  • ostra papryka.

Przygotowanie:

Kaszankę nakłuć wykałaczką lub nożem, żeby nie popękała w czasie pieczenia. Jabłka pokroić w ósemki i wykroić gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Na kawałek folii aluminiowej na środek położyć kaszankę, z jednej strony położyć cząstki jabłek, a z drugiej pokrojoną cebulę. Wszystko posypać solą, majerankiem i ostrą papryką. Kaszankę w folii włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25-30 minut.

Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1/2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/4 cebuli,
  • jajko,
  • sól,
  • olej roślinny do smażenia,
  • śmietana 18%.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je w misce bez mieszania, na ok. 5 minut. W międzyczasie odlewać zbierający się sok. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli. Rozgrzać patelnię, wlać olej. Potem masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać na rozgrzany olej i rozprowadzać na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, na złoty kolor. To samo z drugą stroną. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości