Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki - przepis Matteo Brunettiego

Bruschetta makaronem z cukinii
Bruschetta makaronem z cukinii
Od maja do września jest sezon grillowy, ale też na tzw. garden party. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował pyszne, włoskie dania w sam raz na tę okazję. Sprawdź, jak przygotować Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki z: ricottą i bakłażanem, cukinią i mozzarellą, pomidorkami i bazylią.

Tris Bruschette, czyli włoskie grzanki z: ricottą i bakłażanem, cukinią i mozzarellą, pomidorkami i bazylią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 ciabatty,
  • 250 g sera ricotta,
  • bakłażan,
  • cukinia,
  • 2 mozzarelle,
  • 250 g pomidorków,
  • świeża bazylia,
  • świeży tymianek,
  • świeża mięta,
  • 5 ząbków czosnku,
  • cytryna,
  • sól, pierz, oliwa.

Sposób przygotowania Tris Bruschette

  1. Chleb pokroić na pół, dodaj trochę oliwy i podsmażyć na zwykłej patelni lub patelni grillowej aby stał się chrupki.
  2. W międzyczasie, pokrój bakłażana w plastry, potem w paski a potem w kosteczkę.
  3. Cukinie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  4. Mozzarelle rozszarp rękoma.
  5. Pomidorki pokrój na ćwiartki, przyprawić solą i pieprzem.
  6. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj 2 rozbite ząbki czosnku i lekko podsmaż. Dodaj bakłażana i smaż dalej na średnim ogniu, aż stanie się przyrumieniony i miękki. Przypraw solą i pieprzem – później odłóż na bok.
  7. Na tej samej patelni dodaj oliwę i kolejne dwa ząbki czosnku. Dodaj cukinię i smaż aż się zarumieni. Przypraw solą i pieprzem.
  8. Aby zrobić pierwszą bruschettę – rozgrzane pieczywo nacieramy czosnkiem, później smarujemy serem ricotta, dodajemy podsmażonego bakłażana i na koniec kilka listków mięty.
  9. Drugą bruschettę składamy podobnie – ścieramy czosnek, dodajemy cukinię i mozarellę – dekorujemy tymiankiem.
  10. Trzecią bruschetta tak samo – najpierw czosnek, potem pomidorki i bazylia. Tym razem całość opruszamy skórką z cytryny. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości