Bruschetta - przepis na klasyczną włoską potrawę

Bruschetta
Bruschetta. Jak ją przygotować?
Źródło: Arx0nt/Getty Images
Bruschetta to lekkie danie na śniadanie, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Klasyczna włoska przekąska składa się z posmarowanej oliwą grzanki oraz świeżych pomidorów. Ze względu na to, że można ją urozmaicać na wiele rozmaitych sposobów, pokochają ją również weganie i wegetarianie. Przedstawiamy najlepsze przepisy na szybki i smaczny posiłek.

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Bruschettę przygotowywano już w XV w., a oryginalny przepis prawdopodobnie wymyślili mieszkańcy Toskanii lub Kalabrii. Pewne jest to, że już wtedy ubodzy chłopi zaczęli przypiekać chleb i kłaść na niego pomidory. Klasyczną bruschettę z pomidorami można urozmaicać także mozzarellą, pieczarkami, szynką parmeńską czy awokado – wybór składników zależy tylko od twojej wyobraźni i upodobań.

Bruschetta – oryginalny przepis z akcentem w postaci mozzarelli

Poniżej podajemy przepis na na bruschettę z pomidorami i mozzarellą.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • pieczywo, np. bułka paryska lub ciabatta;
    • oliwa extra vergine;
      • czosnek;
        • 2 pomidory (np. malinowe);
          • bazylia.

            Aby urozmaicić oryginalny przepis na bruschettę możesz dodać:

            • cebulę dymkę;
              • 80 g sera mozzarella.

                Przygotowanie:

                1. Pokrój bułkę na kromki, a ząbek czosnku przekrój na pół. Pieczywo natrzyj ząbkiem i skrop całość oliwą.
                  1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę i odsącz z nadmiaru soku. Rozłóż warzywa na bułkach. Jeśli masz ochotę, pokrój na małe kawałki cebulę oraz mozzarellę (możesz ją również zetrzeć), a następnie nałóż je na pieczywo.
                    1. W rozgrzanym do 200℃ piekarniku zapiekaj bruschettę z mozzarellą przez 5 minut, do momentu, aż pieczywo się zarumieni a ser roztopi. Wyjmij grzanki z piekarnika, udekoruj listkiem bazylii oraz dopraw pieprzem i solą.

                      Bruschetta z pieczarkami i mozzarellą

                      Nie przepadasz za pomidorami? Wypróbuj bruschettę z serem i pieczarkami. Składniki (na około 30 grzanek):

                      • 1 długa bagietka;
                        • ⅓ szklanki oliwy z oliwek;
                          • kilka ząbków czosnku;
                            • 400 g pieczarek;
                              • 1 duża cebula;
                                • 200 g mozzarelli;
                                  • 2 łyżki oleju do smażenia;
                                    • sól i pieprz.

                                      Przygotowanie:

                                      1. Pokrój bagietkę na kromki o grubości około 1,5 cm.
                                        1. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj go z oliwą. Tak przygotowaną mieszankę nałóż na każdą kromkę przy pomocy silikonowej szpatułki.
                                          1. Pokrój drobno cebulę oraz pieczarki w plasterki. Pokrojone składniki wsyp na rozgrzaną na oleju patelnię. Dopraw je solą i pieprzem. Smaż je do momentu, aż się lekko zrumienią, a sok odparuje. Nałóż składniki na kawałki bagietki.
                                            1. Zetrzyj twardą mozzarellę na tarce, a następnie posyp nią pieczarki i cebulę.
                                              1. Ułóż tak przygotowane kromki na blasze i włóż je do rozgrzanego na 190℃ piekarnika. Piecz je przez około 5-7 minut, do momentu, aż rozpuści się ser.

                                                Bruschetta z awokado i jajkiem w koszulce

                                                Włoską bruschettę można także urozmaicić pastą z awokado oraz jajkiem w koszulce. Jak to zrobić? Sprawdź.

                                                Składniki (na 2 porcje):

                                                • 2 kromki chleba;
                                                  • ½ ząbka czosnku;
                                                    • 2 łyżeczki oliwy extra vergine;
                                                      • 1 dojrzałe awokado;
                                                        • 2 jajka;
                                                          • 150 g pomidorków koktajlowych;
                                                            • sól, pieprz, płatki chilli, bazylia;
                                                              • czerwona cebula.

                                                                Przygotowanie:

                                                                1. Opiecz kromki chleba w tosterze lub na patelni grillowej. Przekrój ząbek czosnku na pół i natrzyj nim pieczywo, a następni skrop je oliwą.
                                                                  1. Umyj awokado, przekrój ja na pół. Usuń pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem na talerzu. Dodaj sól i pieprz.
                                                                    1. W garnku zagotuj 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Zamieszaj łyżką, tworząc wir wodny, a w jego środek włóż obrane ze skórki jajko. Gotuj je przez 3-4 min, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyłóż je na talerz, a następnie do wiru w ten sam sposób włóż kolejne jajko.
                                                                      1. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół, ułóż je na talerzu. Pokrój drobno cebulę i połóż ją obok pomidorków. Dodaj sól, pieprz oraz listki bazylii.
                                                                        1. Do piekarnika rozgrzanego na do 200℃ włóż kromki. Po około 5-7 minutach wyjmij grzanki i rozsmaruj na nich pastę z awokado. Połóż na nie jajka, dodaj soli i pieprzu oraz płatki chili.

                                                                          Zdrowa dieta

                                                                          Źródło: Dzień Dobry TVN
                                                                          Jedzenie w biegu nam szkodzi
                                                                          Jedzenie w biegu nam szkodzi
                                                                          Dieta na wysoki cholesterol
                                                                          Dieta na wysoki cholesterol
                                                                          Czas a dieta
                                                                          Czas a dieta

                                                                          Bruschetta z oliwkami i szynką parmeńską

                                                                          Do bruschetty z pomidorami i serem warto dodać zielone oliwki i szynkę parmeńską.

                                                                          Składniki (na 2 porcje):

                                                                          • 300 g pomidorów;
                                                                            • 2 ząbki czosnku;
                                                                              • świeża bazylia;
                                                                                • 100 g zielonych oliwek;
                                                                                  • ser mozzarella;
                                                                                    • 2 ciabatty;
                                                                                      • bakłażan;
                                                                                        • szalotka;
                                                                                          • masło;
                                                                                            • szynka parmeńska;
                                                                                              • oliwa z oliwek;
                                                                                                • sól, pieprz.

                                                                                                  Składniki na sos:

                                                                                                  • gniazda nasienne pomidorów;
                                                                                                    • cytryna;
                                                                                                      • 1 łyżeczka musztardy;
                                                                                                        • 1 łyżka miodu;
                                                                                                          • oliwa z oliwek.

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            1. Zalej wrzątkiem pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój je na ćwiartki i wyodrębnij z nich gniazda nasienne. Pozostałe części pomidora pokrój w kostkę i włóż do miski.
                                                                                                              1. Pokrój czosnek w plastry i wrzuć do miski z pomidorami. Składniki skrop oliwą. Posiekaj liście bazylii i dodaj je do składników w misce. Pokrój oliwki w plastry, a ser w kostkę i wrzuć je do miski. Dolej oliwy i dopraw je solą i pieprzem.
                                                                                                                1. Pokrój bakłażana w plastry o grubości 1 cm. Polej go oliwą. Rozgrzej patelnię z oliwą i lekko podsmaż na niej kawałki bakłażana. Podsmażone plastry pokrój w kostkę, a następnie pozostaw do przestudzenia. Posiekaj szalotkę. Przestudzone kawałki bakłażana i cebulę wrzuć do miski z pomidorami i wymieszaj ze sobą składniki.
                                                                                                                  1. Pokrój ciabattę na 3 części i podsmaż je na oliwie z odrobiną masła. Wetrzyj w kawałki bułki czosnek i ułóż na nich składniki sałatki.
                                                                                                                    1. Zblenduj ze sobą sok wyciśnięty z cytryny, musztardę, miód, gniazda pomidora oraz małą ilość oliwy. Sos nałóż na wierzch bruschetty.

                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości