Najlepszy piekarz w Polsce
Nasz reporter Piotr Wojtasik pojechał do Siedliszowic, by spotkać się Krzysztofem Ryndakiem, zwycięzcą konkursu wypieku chleba Master Baker 2021. W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich mężczyzna wywalczył tytuł najlepszego piekarza w Polsce.
- Dostaliśmy wiadomość, że taki konkurs jest organizowany. Wysłałem zdjęcie chleba i kołacza, jak się później okazało, na 68 zgłoszeń byłem jedynym facetem. Udało mi się dostać do finału no i wygrać - powiedział Krzysztof Ryndak.
Krzysztof z wykształcenia nie jest piekarzem, a kuchnią zajmuje się tylko hobbystycznie. - Ten chleb musiał się obronić, bo jego smak jest wyjątkowy. Byłem pewny, że będzie dobrze. Na co dzień pracuję w kanalizacji, w biurze obsługi klienta - przyznał mistrz.
Co sprawia, że chleb siedliszowski ma tak wyjątkowy smak? - Siedzieliśmy któregoś wieczora i mój kolega powiedział, że zjadłby dobry chleb. We wsi była świętej pamięci babcia węglowa, która piekła najlepszy chleb na świecie. 10 lat temu przyszła do nas, dała nam przepis i piekła z nami cały dzień. Pokazała nam i już więcej nie przyszła. Powiedziała, żebyśmy robili tak, aż nam wyjdzie. Kombinowaliśmy, próbowaliśmy, ale ta jej receptura była najlepsza, nie do pobicia - podkreślił Krzysztof Ryndak.
Przepis na chleb siedliszowski
Składniki na chleb siedliszowski:
- 550 g mąki żytniej
- 500-600 g mąki pszennej
- 700 ml ciepłej wody
- 15 g "kwosku"
- 7 g drożdży
- 25 g soli kuchennej
Przepis na pierwszy rozczyn, gdy nie ma "kwosku":
- ok. 500 g mąki żytniej
- ok. 100-150 ml kwaśnego mleka
- ok. 500-600 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży
Jak przyrządzić chleb siedliszowski:
- Ze składników należy zrobić rozczyn.
- Następnie odstawiamy go w ciepłe miejsce na kilka godzin.
- Po tym czasie dosypujemy mąkę pszenną, sól i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i będzie "odchodzić od ręki".
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Ciasto wkładamy do wiklinowych słomianek i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
- Chleb przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 240-250 st. C, piekarnik góra-dół, następnie przez 40 minut w 220 st. C, na koniec przez 5 minut w 250 st. C i włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika bochenek przemywamy lekko wodą.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Polacy przegrzewają się w mieszkaniach. "To wpływa na koncentrację i zdolność do nauki"
- Wujek Samo Zło o zaangażowaniu w akcje społeczne: "Ja też spotkałem takich ludzi, którzy mi pomogli"
- Kobiety tracą finansowo podczas rozwodów. Na czym polega wyzwanie "drobniaki mają moc"?
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN