receptura

    receptura

    Już wkrótce premierę będzie miał nowy serial TVN "Receptura". Produkcja opowiada o losach dwóch bohaterek – jednej, mieszkającej we współczesnej stolicy i drugiej, żyjącej w międzywojennej Warszawie. Obie podążą za tajemnicą inspirowaną przepisem na słodycz, który chcą zdobyć wszyscy. Producenci odsłonili przed nami kolejne karty - poznaliśmy nowe nazwiska z obsady.

    Niedawno ruszyły zdjęcia do najnowszego serialu TVN "Receptura". To sześcioodcinkowa opowieść rozgrywająca się równocześnie w okresie międzywojennym oraz w czasach dzisiejszych, która w intrygujący sposób łączy perspektywę tradycji z nowoczesnością. Jak myślicie, kim jest główna bohaterka ze zdjęcia?

    Trwają zdjęcia do nowej produkcji obyczajowej TVN "Receptura". Serial będzie opowiadał o losach dwóch bohaterek – jednej, mieszkającej we współczesnej stolicy i drugiej, żyjącej w międzywojennej Warszawie. Obie podążą za tajemnicą inspirowaną przepisem na słodycz, który chcą zdobyć wszyscy. W części historycznej w roli głównej – powracająca na mały ekran – Agnieszka Więdłocha! Premiera "Receptury" odbędzie się już jesienią w TVN i na Playerze!

    Swoje pomysły i przepisy na świece, kadzidła i oleje czerpie z Biblii oraz przekazów i wierzeń ludowych. Od wielu lat interesuje się ezoteryką i tropi przepisy, którym przypisywana jest "moc". Gościem Dzień Dobry TVN był Gabriel Piernikarz, magister sztuki i psychotronik.

    Mleko, sól, podpuszczka. To prosta receptura sera, który Komisja Europejska wpisała na listę produktów regionalnych. Dlaczego ser koryciński smakuje tak wyśmienicie? Marcin Bielec, producent sera korycińskiego, oraz Maciej Nowak byli naszymi gośćmi. Dlaczego akurat ten produkt na Podlasiu zyskał już status kultowego i określającego regionalną tożsamość?

    Anna Starmach przyniosła ze sobą do studia Dzień Dobry TVN stare księgi kucharskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej i Marii Ochorowicz-Monatowej i i to z nich właśnie przygotowała potrawy w oparciu o stare receptury. Te książki, jak mówi Anna, kryją w sobie prawdziwe cuda, cudeńka, a przepisy nie są skomplikowane i nie wymagają sporo czasu. Czym jest legumina? Jakie śniadania jadano w dziewiętnastym i na początku dwudziestego wieku?