Legumina i inne frykasy od Ani Starmach. Przepisy ze starych książek kucharskich

Anna Starmach przyniosła ze sobą do studia Dzień Dobry TVN stare księgi kucharskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej i Marii Ochorowicz-Monatowej i i to z nich właśnie przygotowała potrawy w oparciu o stare receptury. Te książki, jak mówi Anna, kryją w sobie prawdziwe cuda, cudeńka, a przepisy nie są skomplikowane i nie wymagają sporo czasu. Czym jest legumina? Jakie śniadania jadano w dziewiętnastym i na początku dwudziestego wieku?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Legumina z krajanych naleśników wg Lucyny Ćwierczakiewicz

Składniki:

Ciasto

Ciasto na naleśniki

6 żółtek

2 białka

550ml mleka

250g mąki

łyżka roztopionego masła

+

50g roztopionego masła

120g cukru

120g tartych migdałów

4 białka

4 starte na tarce jabłka

50g cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Smaż je na rozgrzanej patelnie, powinno wyjść około 20 sztuk. Usmażone naleśniki pokrój w cienkie paski i przełóż do żaroodpornego naczynia. Roztopione mało wymieszaj z cukrem (120 g) i migdałami, wysyp na naleśniki. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijana dodaj cukier, delikatnie wymieszaj je z jabłkami i całość przełóż na naleśniki z migdałami. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20 minut, jeśli to możliwe włącz w piekarniku jedynie ogrzewanie górne.

„Elegancka potrawa na drugie śniadanie” wg Marii Ochorowicz-Monatowej

Składniki:

300g łososia wędzonego

4 jajka

4 kromki chleba

Sos:

1 łyża masła

1 łyżka mąki

Szklanka mleka

Natka koperku

Połówka cytryny

50g tartego żółtego sera

Przygotowanie:

Aby przygotować sos, roztop mało, dodaj mąkę, wymieszaj, cienki strumieniem wlewaj mleko, mieszając cały czas aby nie było grudek. Do gładkiego sosu dodaj koperek, odrobinę soku z cytryny, dopraw do smaku, dodaj ser, wymieszaj.

Na patelni rozpuść mało i połóż na niej duże plastry łososia, wyłóż na rybę po jednym rozbitym jajku, i smaż aż białko się zetnie. Plastry łososia z jajkiem przekładaj na kromki chleba, polej je odrobiną sosu i wstaw na 2 minuty pod rozgrzany grill (Górną grzałkę) do piekarnika.

Kotlety cielęce w papilotach wg Marii Ochorowicz-Monatowej

Składniki:

4 kotlety cielęce

2 łyżki masła

14 pieczarek

Natka pietruszki

Gałązka lubczyku

50ml bulionu

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kotlety lekko rozbij, obsyp solą i pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, przysmaż na maśle, po czym ściągnij z patelni a na tym samym maśle przysmaż kotlety (jedynie dla zrumienienia). Pieczarki wymieszaj z posiekaną pietruszką i lubczykiem. Na kawałek folii aluminiowej (lub papieru do pieczenia wg Monatowej) wyłóż łyżkę farszu pieczarkowego, połóż na nim kotlet cielęcy i przykryj go farszem. Mięso polej łyżką bulionu a folię zawiń szczelnie. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10-12 minut.

Zupa marchewkowo-selerowa wg Róży Makarewiczowej

Składniki:

krem marchwiowy:

10 marchewek

500ml bulionu

Łyżka masła

200ml śmietanki kremówki

3 żółtka

Sól, pieprz

krem selerowy:

3 średnie selery

1 łyżka masła

200ml śmietanki

3 żółtko

Sól, pieprz

+

natka pietruszki

grzanki

Przygotowanie:

Marchewki pokrój w plasterki i przysmaż na maśle, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania śmietankę wymieszaj żółtkami i dodaj do zupy. Selery obierz i pokrój po czym przysmaż na maśle, dodaj bulion i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania śmietankę wymieszaj żółtkami i dodaj do zupy. Dwie zupy nalewaj z dwóch garnków do 1 talerza tak aby kolory się nie pomieszały, podawaj z grzankami i natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!