Jak przygotować deser prababci? Przepis na leguminę krok po kroku

Legumina
annick vanderschelden photography/Getty Images
Legumina to słodki deser, który współcześnie nie cieszy się dużą popularnością, kiedyś jednak pojawiał się na większości polskich stołów. Dla wielu osób do dziś jest to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Jak przygotować leguminę z kaszy manny, kaszy jaglanej lub galaretki?

Legumina to słodka potrawa mączna lub jajeczna, często przygotowywana również na bazie kaszy. W polskich domach tym określeniem zazwyczaj nazywano desery, przypominające budynie i puddingi. Poznaj przepis na leguminę , dzięki któremu odświeżysz wspomnienia, a jeśli takiej potrawy nie podawano w twoim domu – możesz odkryć nowe smaki. Ze względu na różne sposoby przygotowywania, a także na różnorodność dodatków, słodka legumina przypadnie do gustu każdemu, wystarczy tylko przetestować kilka opcji smakowych. Sprawdź, jak przygotować deser prababci w wersji tradycyjnej i nowoczesnej.

Legumina – z czego się ją robi i jak ją jeść?

Legumina dawniej podawana była po obiedzie w formie deseru, zdarzało się również, że zastępowała danie główne. Przygotowana z tanich składników, klasyczna wersja deseru, była dostępna dla wszystkich i dlatego cieszyła się tak dużym powodzeniem nawet wśród mniej zamożnych rodzin. Współcześnie znów wraca do łask, często jednak w nieco odmienionej formie, z wieloma dodatkami. Można przygotować ją z owocami, z przyprawami (np. cynamonem), a także podawać z dowolnym sosem. Podstawowymi składnikami są jajka oraz kasza manna, którą można zamienić również na jaglankę.

Legumina z kaszy manny – przepis tradycyjny

Legumina z kaszy manny to prosty i szybki przepis, który można przygotować w mniej niż 30 minut. Do podstawowych składników można dodać również ziarenka wanilii, cynamon lub skórkę cytrynową. W tradycyjny sposób leguminę przygotowuje się bez jajek, choć występują one w niektórych zmodyfikowanych przepisach.

Składniki na około 6 porcji:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 250 g kaszy manny,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki cukru.

Przygotowanie:

  1. W rondelku zagotuj mleko i śmietankę, dodaj i rozpuść cukier oraz cukier wanilinowy.
  2. Ciągle mieszając, wsyp kaszę i poczekaj, aż masa będzie wystarczająco gęsta.
  3. Na spód wysokiej, okrągłej foremki o średnicy ok. 20 cm połóż papier do pieczenia i wylej gotową masę. Poczekaj, aż całość ostygnie, a następnie włóż deser do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  4. Leguminę wyłóż na talerz i pokrój na 6 części. Gotowy deser legumina można podawać ze świeżymi owocami lub syropem.

Cytrynowa legumina z galaretki – jak ją przygotować?

Cytrynowa legumina z galaretki to również jedna z popularniejszych modyfikacji podstawowego przepisu na słodki deser. Co ciekawe, nie wykorzystuje się w nim ani kaszy manny, ani kaszy jaglanej. Żeby wzbogacić przepis, do gorącej galaretki można dodać pokrojone owoce.

Składniki na 8 porcji:

  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym,
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki cukru.

Przygotowanie:

  1. Galaretki rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody.
  2. Jajka sparz wrzątkiem, oddziel białka od żółtek.
  3. Utrzyj żółtka z cukrem, w oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę.
  4. Stopniowo połącz utarte żółtka z pianą z białek, całość delikatnie wymieszaj.
  5. Zastygające galaretki dodaj do masy z żółtek i białek, ponownie wymieszaj całość.
  6. Do misek deserowych przelej gotową masę i włóż do lodówki na około 2 godziny.

Legumina z kaszy jaglanej z suszonymi owocami

Legumina z kaszy jaglanej to zmieniona wersja przepisu, który powinien przypaść do gustu wszystkim osobom, które chcą zjeść coś słodkiego, a jednocześnie wykorzystać same zdrowe składniki. Cukier z poniższego przepisu można zastąpić dowolnym słodzikiem.

Składniki na 6 porcji:

  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • garść suszonych owoców,
  • 2 łyżki dowolnych mielonych orzechów,
  • bułka tarta do posypania foremek.

Przygotowanie:

  1. Kaszę dokładnie opłucz i przelej wrzątkiem.
  2. W garnku podgrzej mleko, dodaj do niego kaszę i 2 łyżki masła. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  3. Zdejmij kaszę z ognia i odstaw pod przykryciem na około 20 minut.
  4. Suszone owoce opłucz w ciepłej wodzie, osusz je papierowym ręcznikiem i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z mielonymi orzechami.
  5. W oddzielnych miskach utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym oraz ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo połącz wszystko z kaszą.
  6. Do masy wsyp wymieszane orzechy i suszone owoce, delikatnie wymieszaj.
  7. 6 małych foremek wysmaruj masłem, posyp niewielką ilością bułki tartej i przełóż do nich gotową masę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 190℃, włóż leguminę w foremkach i piecz przez około 10–20 minut.

Legumina owocowa z truskawkami i z jabłkami – co warto wiedzieć?

Dowolny powyższy przepis możesz wzbogacić o świeże lub suszone owoce. Legumina z truskawkami najlepiej smakować będzie, jeśli przygotuje się ją w klasyczny sposób lub w galaretce na zimno. W piekarniku truskawki mogą puścić sok, a w rezultacie uniemożliwić całkowite stężenie masy. Legumina z jabłkami z kolei najlepiej smakuje w połączeniu z cynamonem i świetnie sprawdzi się w przepisie z użyciem kaszy jaglanej. Wybierając słodkie jabłka, nie trzeba będzie dodawać również cukru.

Zobacz także:

Pyszny lucjan z grilla. Poznaj prosty przepis na doskonałe danie

Polskie pierogi jako meksykańskie taco. Znany kucharz zaskoczył nietypowym daniem

Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek

Polecamy też propozycje Sebastiany Olmy na pyszne i zdrowe dania z piekarnika.

''Lato na talerzu: szpinak, cukinia, maliny''

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości