Przesądy z chlebem
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Domowe, pachnące pieczywo z chrupiącą skórką posmarowane świeżym masłem to jedna z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych potraw dzieciństwa. Jest to też kulturowy symbol oraz źródło wielu przesądów.
Kromka upadająca masłem do góry wróży bogactwo, z kolei bochenka chleba nie należy nigdy kłaść przekrojoną stroną w kierunku okna, aby nie "uciekł" z domu – czyli aby go nie zabrakło.
Młode mężatki zaszywały w koszule okruch chleba, by zagwarantować sobie udany poród i wychowanie dziecka w zdrowiu.
Chleb zawsze miał też ważne znaczenie dla urody – jedzenie jego piętek miało powodować rośnięcie pięknego biustu u pań. Krzywe kromki oznaczają z kolei, że w naszym domu jest ktoś nieszczery. Kto jednak odpowiada za to, że dziś tak chętnie jemy chleb z masłem?
Chleb z masłem a Mikołaj Kopernik
Astronom, duchowny, medyk i matematyk Mikołaj Kopernik wynalazł między innymi heliocentryczny model Układu Słonecznego, ilościową teorię pieniądza i… chleb z masłem? Za ten naukowy dowcip odpowiada dwóch amerykańskich naukowców. W latach 70. zachowując pozory naukowości opublikowali artykuł w prestiżowym "American Journal of Medicine", w którym opisali, jak doszło do wynalezienia kanapki z masłem.
Kopernik, zmartwiony chorującymi żołnierzami, którzy bronili Olsztyna przed Krzyżakami, miał dojść do źródła ich problemów. Był nim brudny chleb jedzony po upadku na ziemię. Wymyślił zatem smarowanie kromek chleba masłem – dlatego, że doskonale widać na nim brud, a przecież chleb zawsze upada masłem do dołu. Mit szybko zaczął żyć swoim życiem.
Jak mówi w rozmowie z PAP dr hab. Jarosław Włodarczyk z Instytutu Historii Nauki PAN, artykuł przeszedł wszystkie niezbędne recenzje, miał też odniesienia do źródeł w przypisach, dlatego łatwo wprowadzał w błąd osoby, które ich nie zweryfikowały. Tekst powstał prawdopodobnie z chęci wprowadzenia atmosfery lekkiej ironii w huczne obchody 500-lecia urodzin astronoma.
Skąd zatem wziął się zwyczaj smarowania chleba masłem? Tego nie wiemy, jednak Kopernik na pewno nie był słynnym polskim gastronomem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także przepisy na różne chleby
- Przepis na chleb żytni – jak go wykonać?
- Masło i chleb. Poznaj domowe przepisy
- Przepis na szybkie i zdrowe śniadanie
- Najlepszy piekarz w Polsce zdradził nam przepis na pyszny chleb siedliszowski. "Receptura nie do pobicia"
- Przepisy na chleb z maszyny – orkiszowy, żytni, kukurydziany i pszenny
- Domowy chleb na wodzie z ogórków kiszonych - prosty przepis krok po kroku
- Chleb na zakwasie - przepis
- Chleb do święconki - prosty przepis
- Fioletowy chleb z Instagrama. Piękny, pyszny i zdrowy!
Autor: Sylwia Wołoch
Źródło zdjęcia głównego: Bartosz Krupa/East News