Fioletowy chleb z Instagrama. Piękny, pyszny i zdrowy!

fioletowy chleb
Kwun Kau Tam/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Fioletowy chleb podbija media społecznościowe. Nic dziwnego. Nie tylko pyszne, ale dodatkowo zdrowe i piękne jedzenie zawsze znajdzie miłośników. Sprawdź i wypróbuj przepis na ten wyjątkowy wypiek krok po kroku.

Fioletowy chleb

Media społecznościowe, a zwłaszcza Instagram i TikTok pełne są wielu różnych, oryginalnych pomysłów. Co chwilę pojawia się jakiś nietypowy przepis, który błyskawicznie podbija sieć. Lubimy je sprawdzać, a później dzielić się nimi z Wami.

Fioletowy chleb, wbrew pozorom, nie zyskuje swojego pięknego koloru dzięki sztucznym barwnikom. Polecamy wpisać #purplebread na Instagramie, żeby zobaczyć piękne fioletowe wypieki i modyfikacje przepisu. Przygotowany zgodnie z poniższą recepturą smakuje jak tradycyjny chleb, ale jego barwa daje wrażenie pewnego rodzaju bajkowości. Wystarczy zaopatrzyć się w 5 składników.

Fioletowy chleb efektem badań naukowych

Fioletowy chleb to efekt badań profesora Zhou Weibiao z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze, który od lat zajmuje się dietetyką. Najwięcej stawia na poszukiwanie zdrowych alternatyw dla masowo produkowanego pieczywa. Fioletowy chleb jego pomysłu ma pozytywny wpływ na pracę organizmu, jest bardziej syty i dobry również dla osób na restrykcyjnej diecie. Jego składniki są naturalnego pochodzenia, co powoduje, że taki chleb jest zdecydowanie lepszy od zwykłego, pszennego. Istotnym elementem odżywczym są antocyjany, pozyskane przez profesora Weibiao z czarnego ryżu. Substancja ta ma właściwości antyoksydacyjne i odpowiada za fioletowy kolor wypieku.

Do uzyskania chleba o nietypowej barwie wiele osób zamiast antocyjan używa fioletowego ziemniaka. To warzywo bogate w kwas fenolowy, który wpływa na obniżanie ciśnienia krwi. Ma też o wiele więcej potasu niż klasyczne ziemniaki.

Składniki:

  • 400 g mąki,
    • około 150 g ugotowanego fioletowego ziemniaka truflowego,
      • 2,5 g suchych drożdży,
        • 300 ml ciepłej wody,
          • łyżeczka soli.

            Sposób przygotowania:

            1. Na początku trzeba upiec ziemniaki - około pół godziny w 200°C.
              1. Drożdże wsypać do ciepłej wody, wymieszać i odstawić na bok w ciepłe miejsce.
                1. Gdy zaczną pracować, dodać mąkę, upieczone ziemniaki, sól i wszystko wymieszać.
                  1. Przykryć, najlepiej folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej do potrojenia objętości, około 3h.
                    1. Następnie wstawić do lodówki i pozostawić tam przez 12 godzin.
                      1. Piekarnik nagrzać do 220°C w opcji góra - dół.
                        1. Formę do pieczenia włożyć do piekarnika na około 10-15 minut, aby trochę ją podgrzać.
                          1. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i uformować kulkę.
                            1. Kulkę z ciasta ułożyć na papierze do pieczenia posypanym mąką.
                              1. Wyjąć gorącą formę z piekarnika i włożyć do niej papier do pieczenia z ciastem chlebowym.
                                1. Nożem wykonać dowolne nacięcie na powierzchni ciasta, posypać lekko mąką .
                                  1. Piec przez około 30-45 min w 220 °C, aż utworzy się złocista skórka.
                                    1. Wyjąć chleb z formy i ostudzić na kratce.
                                      1. Fioletowy chleb gotowy!

                                        Zobacz także inne ciekawe przepisy z mediów społecznościowych:

                                        Zobacz wideo: Chleb wypieczony z dobrych składników zachowa świeżość nawet przez tydzień

                                        x-news

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości