Tuńczyk z arbuza. Hit z TikToka
Pomysł na tuńczyka z arbuza zyskuje coraz większą popularność w miejscu pełnym nietypowych, ciekawych pomysłów - na TikToku. Miłośnicy i poszukiwacze kreatywnych rozwiązań w kuchni powinni więc jak najczęściej tam zaglądać.
Ostatnio na TikToku mocnym trendem stał się przepis na wegańską wersję tatara z tuńczyka. Mięso ryby zostało zastąpione właśnie arbuzem. Wbrew pozorom, odpowiednie przyprawy i dodatki mogą znacznie zmienić jego smak, a nawet strukturę. Pomysł autorstwa Michaela Ligiera, którego w serwisie TikTok obserwują dwa miliony użytkowników, szybko stał się hitem i zainspirował wiele osób do robienia własnych wersji "tuńczyka z arbuza".
Zanim przystąpimy do zrobienia i zjedzenia arbuzowego tuńczyka, warto wiedzieć, jak wiele cennych składników odżywczych posiada ta potrawa. Owoc bogaty jest w witaminy A, E, z grupy B, potas, miedź i cynk. Nawadnia organizm, wspomaga pracę serca, a zawarte w nim przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Z kolei ziarna sezamu to dobre źródło żelaza, wapnia i magnezu oraz białka i fitosteroli, których regularne spożywanie zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Tuńczyk z arbuza - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 arbuz,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki,
- 1 łyżka neutralnego oleju (np. rzepakowego),
- 2 łyżki białego sezamu,
- 2 łyżki czarnego sezamu.
Sposób przygotowania:
- Arbuza pokroić na kawałki wielkości około 5 cm.
- Olej, sos sojowy i paprykę wymieszać, wlać do plastikowej torebki, dodać kawałki arbuza i marynować przez około 6h.
- Po upływie tego czasu przełożyć arbuza na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włożyć na godzinę do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika.
- Resztę marynaty wystarczy zmieszać z ziarnami sezamu i polać nią arbuzowego tuńczyka po upieczeniu.
Zobacz także:
- Arbuz - owoc doskonały na upały
- Arbuzowe szaleństwo. Daria Ładocha proponuje genialny przepis na lody i zupę z arbuza
- Domowa lemoniada z arbuza, idealna na upały. Jak ją przyrządzić?
Zobacz wideo: Arbuz na słodko i wytrawnie. W kuchni Daria Ładocha
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: jenifoto/Getty Images