Tuńczyk z arbuza. Wegański hit z TikToka

kawałki arbuza i sałatka z arbuza
owocowa sałatka z arbuzem
Źródło: jenifoto/Getty Images
Arbuz jest jednym z najchętniej jadanych latem owoców. Choć słodki, jest orzeźwiający i niskokaloryczny. Poza podaniem owocu w formie świeżo pokrojonych kawałków, można go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Od sałatek, przez lody i grillowanie po... przekształcenie go w coś na wzór tuńczyka. Sprawdź, jak to zrobić.

Tuńczyk z arbuza. Hit z TikToka

Pomysł na tuńczyka z arbuza zyskuje coraz większą popularność w miejscu pełnym nietypowych, ciekawych pomysłów - na TikToku. Miłośnicy i poszukiwacze kreatywnych rozwiązań w kuchni powinni więc jak najczęściej tam zaglądać.

Ostatnio na TikToku mocnym trendem stał się przepis na wegańską wersję tatara z tuńczyka. Mięso ryby zostało zastąpione właśnie arbuzem. Wbrew pozorom, odpowiednie przyprawy i dodatki mogą znacznie zmienić jego smak, a nawet strukturę. Pomysł autorstwa Michaela Ligiera, którego w serwisie TikTok obserwują dwa miliony użytkowników, szybko stał się hitem i zainspirował wiele osób do robienia własnych wersji "tuńczyka z arbuza".

Zanim przystąpimy do zrobienia i zjedzenia arbuzowego tuńczyka, warto wiedzieć, jak wiele cennych składników odżywczych posiada ta potrawa. Owoc bogaty jest w witaminy A, E, z grupy B, potas, miedź i cynk. Nawadnia organizm, wspomaga pracę serca, a zawarte w nim przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Z kolei ziarna sezamu to dobre źródło żelaza, wapnia i magnezu oraz białka i fitosteroli, których regularne spożywanie zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Tuńczyk z arbuza - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 arbuz,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki,
  • 1 łyżka neutralnego oleju (np. rzepakowego),
  • 2 łyżki białego sezamu,
  • 2 łyżki czarnego sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza pokroić na kawałki wielkości około 5 cm.
  2. Olej, sos sojowy i paprykę wymieszać, wlać do plastikowej torebki, dodać kawałki arbuza i marynować przez około 6h.
  3. Po upływie tego czasu przełożyć arbuza na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włożyć na godzinę do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika.
  4. Resztę marynaty wystarczy zmieszać z ziarnami sezamu i polać nią arbuzowego tuńczyka po upieczeniu.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Arbuz na słodko i wytrawnie. W kuchni Daria Ładocha

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości