Domowa lemoniada z arbuza, idealna na upały i nie tylko. Jak ją przyrządzić?

Lemoniada z arbuza
Lemoniada z arbuza - przepis
Źródło: Nataliia Sirobaba/Getty Images
Domowa lemoniada z arbuza to słodki i niezwykle orzeźwiający koktajl, który doskonale sprawdzi się podczas letnich upałów. Owocowa baza i dodatki w postaci ziół, czy słodkich syropów sprawiają, że naprawdę trudno jej się oprzeć. Z pewnością przypadnie do gustu również dzieciom, które zachwycą się jej smakiem i intensywnym, czerwonym kolorem. Sprawdź prosty przepis na domową lemoniadę z arbuza.

Pyszna lemoniada przygotowana samodzielnie we własnej kuchni to wprost idealna propozycja na lato. Z powodzeniem może ona zastąpić kolorowe napoje, które zwykle kupujemy w sklepach. Domowy koktajl jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy.

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Lemoniada domowej roboty

Lemoniada zwykle kojarzy się z napojem przygotowanym na bazie cytryn. Nic w tym dziwnego, to właśnie z owoców cytrusowych przyrządza się klasyczną wersję tego przysmaku. Latem warto jednak sięgać po różne owoce sezonowe, które kuszą soczystością i intensywnym smakiem, a przede wszystkim stanowią źródło cennych witamin. Domowa lemoniada z arbuza nie tylko oryginalnie smakuje, ale też pięknie pachnie, zwłaszcza jeśli dodamy do niej świeże, aromatyczne zioła.

Przepis na lemoniadę z arbuza

Przepis na lemoniadę z arbuza jest prosty, a jego realizacja nie zajmuje wiele czasu. Listę składników na pyszny napój można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami, uzupełniając ją na przykład ulubionymi ziołami lub słodkim syropem smakowym. Do przyrządzenia koktajlu niezbędny jest blender, najlepiej kielichowy.

Składniki na lemoniadę z arbuza:

  • 2 kg miąższu z arbuza
    • 3 duże cytryny
      • 1 limonka
        • 4 czubate łyżki cukru
          • 1 litr wody
            • świeże zioła (na przykład mięta, bazylia)

              Przygotowanie lemoniady z arbuza:

              1. Wodę zagotuj w garnku i dodaj do niej cukier. Powstały syrop odstaw do wystygnięcia.
                1. Miąższ z arbuza dokładnie oczyść z pestek, a następnie umieść w kielichu blendera. Z cytryn wyciśnij sok, dodaj go do arbuza, po czym dokładnie zblenduj.
                  1. Całość przelej do dzbanka i połącz z przygotowaną wcześniej wodą z cukrem. Na koniec dodaj wybrane zioła i pokrojoną w plasterki limonkę.

                    Zobacz także:

                    Zobacz wideo: Lemoniada

                    Dzień Dobry TVN

                    Autor: Magdalena Brzezińska

                    Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości