Przepisy kulinarne

Domowa lemoniada z arbuza, idealna na upały. Jak ją przyrządzić?

Dwie szklanki z czerwonym napojem, ozdobione kawałkami arbuza

Wiktory/Getty Images

Przepisy kulinarne

Domowa lemoniada z arbuza, idealna na upały. Jak ją przyrządzić?

Dwie szklanki z czerwonym napojem, ozdobione kawałkami arbuza

Wiktory/Getty Images

Domowa lemoniada z arbuza to słodki i niezwykle orzeźwiający koktajl, który doskonale sprawdzi się podczas letnich upałów. Owocowa baza i dodatki w postaci ziół, czy słodkich syropów sprawiają, że naprawdę trudno jej się oprzeć. Z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, które zachwycą się jej smakiem i intensywnym czerwonym kolorem. 

Pyszna lemoniada przygotowana samodzielnie we własnej kuchni to wprost idealna propozycja na lato. Z powodzeniem może ona zastąpić kolorowe napoje, które zwykle kupujemy w sklepach. Domowy koktajl jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy.

Lemoniada domowej roboty

Lemoniada zwykle kojarzy się z napojem przygotowanym na bazie cytryn. Nic w tym dziwnego, to właśnie z owoców cytrusowych przyrządza się klasyczną wersję tego przysmaku. Latem warto jednak sięgać po różne owoce sezonowe, które kuszą soczystością i intensywnym smakiem, a przede wszystkim stanowią źródło cennych witamin. Domowa lemoniada z arbuza nie tylko oryginalnie smakuje, ale też pięknie pachnie, zwłaszcza jeśli dodamy do niej świeże, aromatyczne zioła.

Przepis na lemoniadę z arbuza

Przepis na lemoniadę z arbuza jest prosty, a jego realizacja nie zajmuje wiele czasu. Listę składników na pyszny napój można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami, uzupełniając ją na przykład ulubionymi ziołami lub słodkim syropem smakowym. Do przyrządzenia koktajlu niezbędny jest blender, najlepiej kielichowy.

Składniki na lemoniadę z arbuza:

  • 2 kg miąższu z arbuza
  • 3 duże cytryny
  • 1 limonka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 litr wody
  • świeże zioła (na przykład mięta, bazylia)

Przygotowanie lemoniady z arbuza:

  1. Wodę zagotuj w garnku i dodaj do niej cukier. Powstały syrop odstaw do wystygnięcia. 
  2. Miąższ z arbuza dokładnie oczyść z pestek, a następnie umieść w kielichu blendera. Z cytryn wyciśnij sok, dodaj go do arbuza, po czym dokładnie zblenduj. 
  3. Całość przelej do dzbanka i połącz z przygotowaną wcześniej wodą z cukrem. Na koniec dodaj wybrane zioła i pokrojoną w plasterki limonkę.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Lemoniada 

Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
48
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0