Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dostarcza energii, wspomaga pamięć, koncentrację i stanowi aż ⅓ dziennego zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze. Dobrze przemyślane śniadanie zaspokaja głód i zapewnia energię na kilka godzin. Powinno być urozmaicone i dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych: tłuszcz, białko, a przede wszystkim węglowodany złożone. W przeciwieństwie do prostych (słodycze), są one głównym źródłem energii i naturalnym paliwem dla organizmu. Poranny posiłek ponadto chroni organizm przed infekcjami, wspomaga odporność i zmniejsza podatność na stres.
Obalamy mit, że dobre i pożywne śniadanie jest czasochłonne. Przygotowaliśmy kilka zdrowych przepisów, które są łatwe do wykonania i wpiszą się w kulinarny gust nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Śniadania na słodko
Koktajl owocowy z otrębami
- 40 dag owoców,
- 60 dag jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki otrębów żytnich,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- szczypta cynamonu.
Całość zmiksować, podawać od razu.
Omlet z owocami
- 4 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- szklanka mleka,
- 5 łyżek mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki masła,
- owoce,
- 20 dag twarogu lub serka twarożkowego.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno mleko, mąkę. Oddzielnie ubić białka. Do powstałej masy drewnianą delikatnie łyżką dodać ubite białka, uważając by masa nie straciła puszystości. Masę wylać na rozgrzane masło. Powstały placek powinien mieć grubość 2 cm. Smażyć z każdej ze stron po 4 minuty. Zdjąć z patelni, posmarować twarogiem rozrobionym ze śmietaną. Dodać ulubione owoce.
Placuszki jabłkowe
- 4 jabłka,
- 3 jajka,
- 6 łyżek mąki,
- szklanka mleka,
- cukier puder - opcjonalnie.
Jajka, mąkę i mleko ubić na ciasto naleśnikowe. Do masy dodać pokrojone w plasterki jabłka. Całość wymieszać, uformować placuszki i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z cukrem pudrem.
Mleczny ryż z malinami
- 1 szklanka płatków ryżowych,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki miodu,
- cynamon,
- konfitura malinowa lub rozmrożone i uprzednio podgrzane z cukrem maliny,
- czekolada lub cynamon.
Mleko wraz z płatkami zagotować. Pod koniec dodać miód. Odstawić, aby mleko do końca wsiąknęło w płatki. Dodać maliny lub konfiturę. Doprawić startą czekoladą lub szczyptą cynamonu.
Pasty kanapkowe na śniadanie
Zielona pasta
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- pomidor,
- koperek,
- sok z połowy limonki,
- sól, pieprz.
Awokado rozgnieść widelcem na masę. Dodać drobno posiekane jajka, koperek i wyciśnięty sok z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowy. Podawać z chlebem razowym lub grzankami. Do pasty idealnie pasuje pomidor.
Pasta z tuńczyka
- 1 puszka tuńczyka z wody lub w sosie własnym,
- 1 mała czerwona cebula,
- garść zielonych oliwek,
- 5 suszonych pomidorów,
- 1 ząbek czosnku.
Składniki zblendować na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem razowym.
Pasta łosoś w jajku
- plaster wędzonego łososia,
- 2 ugotowane na twardo jajka,
- łyżka majonezu,
- pieprz, sól.
Składniki zblendować na gładką masę. Pastę podawać z chlebem tostowym i pomidorem.
Pasta z makreli
- 1 wędzona makrela,
- 1 cebula czerwona,
- 3 kiszone ogórki,
- łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, pieprz.
Składniki zblendować na gładką masę, podawać z tostami.
Szybkie śniadania dla zabieganych
Bomba energii
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- pół szklanki wrzątku,
- owoce lub dżem.
Płatki zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut, aż napęcznieją. Podawać z owocami, dżemem lub same.
Bogata jajecznica
- 3 jajka,
- 1 pomidor,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- opcjonalnie 2 plastry boczku lub kilka krążków kiełbaski/szynki,
- 2 łyżki masła.
Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać na gładką masę. Dodać pokrojone pomidory, szczypiorek i boczek. Wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć chwilę.
Sałatka owocowa
- garść rukoli,
- cząstki arbuza,
- garść winogron przekrojonych na pół,
- 1 łyżka otrębów,
- 1 łyżka pestek dyni i słonecznika,
- ser feta,
- sok z pomarańczy.
Składniki wymieszać, skropić sokiem z wyciśniętej pomarańczy
Pożywny jogurt
- jogurt naturalny,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki pestek ze słonecznika i dyni,
- 1 łyżka miodu,
- owoce pokrojone w cząstki,
- szczypta cynamonu.
Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce przez 5 minut.
Zobacz także:
- 3 podstawowe trendy modowe, które zdominują tegoroczną jesień
- Julia Wieniawa o swojej chorobie. "Bardzo źle się ze sobą czułam. Nie wiedziałam, co się dzieje"
- Córka Steve'a Jobsa zadebiutowała na wybiegu. Czy ojciec byłby z niej dumny?
Zobacz wideo: Dlaczego warto jeść owsiankę? To idealne danie na rozpoczęcie dnia
Autor: Adrian Adamczyk