Lemoniada ogórkowa domowej roboty. Jak przygotować ten oryginalny napój?

Szklanka z zielonym napojem, otoczona plasterkami ogórka
Olivka888
Domowa lemoniada ogórkowa to pyszny i orzeźwiający koktajl, który idealnie sprawdzi się podczas dokuczliwych upałów. To także zdrowy zamiennik kolorowych napojów, które kupujemy w sklepach. Przygotowanie zielonej lemoniady zajmuje zaledwie kilka minut, a jej wyjątkowy smak sprawia, że jest niezastąpionym letnim specjałem.

Lemoniada z ogórka będzie idealnym uzupełnieniem menu na wakacyjny piknik w plenerze, przypadnie też do gustu gościom podczas letniego garden party. Oryginalny napój można również przyrządzać na co dzień i wykorzystywać go jako dodatek do obiadu - doskonale sprawdzi się w upalne dni. Jest on wyjątkowo aromatyczny i stanowi źródło witamin. Dodatek świeżych ziół sprawia, że naprawdę trudno mu się oprzeć.

Nietypowy smak lemoniady z ogórka

Napój przygotowywany ze świeżych ogórków różni się od klasycznej lemoniady, której receptura oparta jest na cytrynach. Choć dodajemy do niego cytrusy, jego smak jest zdominowany przez ogórki. Właśnie dzięki temu lemoniada zyskuje niepowtarzalny charakter, który dodatkowo podkreśla jej osobliwy zielony kolor. Równie kuszący jest zapach koktajlu, ponieważ kojarzy się ze świeżością i orzeźwieniem, a na tym nam przecież bardzo zależy latem.

Przepis na lemoniadę ogórkową

Latem warto sięgać po różne owoce i warzywa, które świetnie nadają się do kuchennych eksperymentów z napojami. Przepis na domową lemoniadę z ogórków jest prosty, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu. Napój można doprawić ulubionymi ziołami, które sprawią, że będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.

Składniki na lemoniadę ogórkową:

  • 1 litr wody,
  • 2 duże cytryny,
  • 1 limonka,
  • 2 duże świeże ogórki,
  • 2 łyżki cukru (brązowego lub białego),
  • świeże zioła ( na przykład bazylia, mięta),
  • lód.

Przepis na lemoniadę ogórkową:

  1. Wodę wlej do garnka, a następnie zagotuj. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Umyj dokładnie cytryny, a następnie wyciśnij z nich sok.
  3. Do dużego dzbanka wrzuć świeże zioła, dodaj sok z cytryny i pokrojoną w plasterki limonkę. Całość ugnieć za pomocą drewnianej łyżki.
  4. Ogórki umyj, obierz i poszatkuj na plasterki. Zmiksuj za pomocą blendera.
  5. Umieść masę ogórkową w dzbanku, dodaj lód i uzupełnij przygotowaną wcześniej wodą z cukrem.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Aromatyczna letnia kuchnia Grzegorza Zawieruchy

Autor: Magdalena Brzezińska

podziel się:

Pozostałe wiadomości