Przepisy kulinarne

Kawa na lato! Przepisy na miniserniczki, tartę oraz orzeźwiającą frappe

W kuchni Dzień Dobry Wakacje rządzi kawa. Poznajcie proste przepisy na letnią odsłonę małej czarnej - mrożoną frappe oraz kawowe miniserniczki i tartę waniliowo-kawową. Niech moc kawy będzie z wami!

Frappe - prosty przepis na mrożoną kawę

Składniki:

  • 2 łyżeczki Nescafé Classic
  • 2 łyżeczki cukru
  • woda lub mleko

Przygotowanie:

Dodaj 2 łyżeczki Nescafé Classic, 2 łyżeczki cukru i 30 ml wody. Spień wszystkie składniki . Następnie dodaj lód i dolej wody lub mleka. Gotowe!

Nescafe, Frappe, kawa mrożona

mat. promocyjne

Kawowe miniserniczki w słoikach

Spód:

  • 300 g ciasteczek typu digestive
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • łyżeczka cukru

Nadzienie:

  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 100 ml śmietany kremówki 36% + 50 g do dekoracji
  • 100 ml kawy rozpuszczalnej b. mocnej
  • 2 łyżki żelatyny
  • ew. opakowanie galaretki owocowej
  • ew. gorzka czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z przestudzonym masłem oraz cukrem. Wyłóż nimi spód słoików.
  2. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serki i miksuj dalej, aż do połączenia składników. Kawę zagotuj, odczekaj 2 minuty i dodaj do niej żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Po przestudzeniu połącz z masą z serków i śmietany.
  3. Tak przygotowaną masę rozlej do słoiczków i włóż na minimum godzinę do lodówki. Możesz udekorować bitą śmietaną, startą gorzką czekoladą lub galaretką owocową.

Tarta waniliowo–kawowa

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • jajko klasy wagowej "L"
  • szczypta soli
  • ewentualnie 20 ml wody

Przygotowanie ciasta:

  1. Masło pokrój w niewielką kostkę i za pomocą noża wkrój w mąkę zmieszaną z solą. Następnie rozrabiaj masło z mąką do momentu kiedy ciasto będzie miało "piaskową" konsystencję. Wbij jajko i zagnieć ciasto (nie za długo). Jeżeli ciasto bardzo ciężko się wyrabia dolej odrobinę wody. Po zagnieceniu ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  2. Nagrzej piekarnik. Posmarowane masłem lub olejem foremki wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem i ponakłuwaj widelcem, żeby nie "spuchło". Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

Wypełnienie:

  • 600 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki kawy
  • 50 g cukru pudru
  • laska wanilii lub łyżka dobrej jakości aromatu waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 serka kremowego

Przygotowanie wypełnienia:

Śmietanę zagotuj z kawą, cukrem pudrem, laską wanilii i zredukuj o ¼ objętości. Odczekaj kilka minut i dodaj żelatynę. Serek utrzyj aby uzyskał kremową masę i dodaj do przestudzonej masy kawowo–waniliowej. Wyłóż masę na ciasto i włóż do lodówki do stężenia (minimum 1,5 godziny).


Zobacz także:

Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe

Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy

Koktajl z pokrzywą i energetyczna zupa z zielonych warzyw - przepisy Agnieszki Cegielskiej


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
84
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0