Sałatka z awokado, fetą i orzechami pekan
Składniki:
- 2 x szklanka liści szpinaku
- garść orzechów pekan
- 1 miękkie awokado
- garść borówek amerykańskich
- 1 ser feta
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
- kilka kwiatów jadalnych
- liście świeżej mięty
- świeżo mielony pieprz
sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka. Fetę pokrój w kostkę. Awokado obierz ze skórki i pokrój w łódeczki lub kostkę.
Na półmisek wyłóż liście szpinaku. Dodaj pokrojoną cebulę, fetę i awokado. Następnie dodaj maliny oraz borówki. Na koniec posyp migdałami i listkami świeżej mięty. Udekoruj kwiatami jadalnymi.
Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej przygotowaną sałatę. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN
Grillowany bakłażan z granatem i parmezanem podany na cytrynowym pęczaku z dressingiem malinowym
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego pęczaku
- sok z dwóch cytryn
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 bakłażan
- ½ granata
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka pestek dyni
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
Dressing malinowy:
- 500 g świeżych malin
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju orzechowego
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Oliwę z oliwek wymieszaj z czosnkiem. Bakłażana pokrój w plastry, posmaruj pędzelkiem oliwą i grilluj na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Pęczak wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem oraz zieloną pietruszką. Przełóż na półmisek.
Następnie ułóż bakłażan. Dodaj ziarenka granatu oraz parmezan, pomidorki przekrojone na połówki oraz pestki dyni.
Maliny wsyp do rondelka. Duś na małym ogniu z dodatkiem miodu. Jak już staną się płynne, przetrzyj je przez sitko tak, by pozbyć się pestek. Wymieszaj z resztą składników i zmiksuj na gładką masę. Bakłażana polej przygotowanym dressingiem.
Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN
Stek z tuńczyka w malinowym sosie z porto i czerwoną kapustą
Składniki:
- 3 steki z tuńczyka
- sól, pieprz
- 500 g malin
- ⅓ szklanki porto
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Składniki na czerwoną kapustę:
- ¼ czerwonej kapusty
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sok z 1 limonki
- garść suszonej żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie
Dodatkowo:
- garść orzechów włoskich
- garść liści szpinaku
- 3 łyżki orzechów pini
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Steki dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na 12 minut. Maliny zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Przetrzyj przez sitko. Dodaj porto, miód, ocet i olej kokosowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj chwilę na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Kapustę poszatkuj i zalej delikatnie wodą. Gotuj około 6 minut. Odsącz na sitku. Dodaj sól, pieprz, sok z limonki, miód oraz jogurt grecki i żurawinę.
Na półmisek wyłóż steki, dodaj sos malinowy, sałatkę z czerwonej kapusty. Udekoruj szpinakiem i orzechami.
Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN
Naleśniki z pesto, serem pleśniowym, szparagami, sałatą rzymską, szynką parmeńską i malinami
Składniki na naleśniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 250 ml mąki
- 2 jajka
- 40 ml oleju
- szczypta soli
- szczypta oregano
- masło klarowane do smażenia naleśników
Nadzienie:
- 2 opakowania sera pleśniowego
- 1 sałata rzymska
- 2 opakowania szynki parmeńskiej
- opakowanie malin
- opakowanie rukoli
- zielone pesto
- 1 gęsty jogurt grecki
- 2 x opakowanie szparagów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ze składników na naleśniki przygotuj ciasto. Rozgrzej patelnię i smaż placki z obu stron i odłóż na bok.
Szparagi zblanszuj w gorącej wodzie. Jogurt grecki wymieszaj z zielonym pesto.
Każdy placek wysmaruj pesto z jogurtem. Dodaj liść sałaty rzymskiej, szparaga, plasterek szynki i sera pleśniowego. Zawiń w rulon i udekoruj rukolą oraz malinami.
Zobacz też:
Jak zrobić domowy sok z malin?
Niebanalne śniadanie według Darii Ładochy - micha pełna zdrowia
Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy
Autor: Luiza Bebłot