W malinowym raju. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Sałatka z awokado i fetą, grillowany bakłażan z dressingiem, stek z tuńczyka z porto i czerwoną kapustą, naleśniki z pesto, szparagami i szynką parmeńską. Te pyszne dania zyskują na smaku po dodaniu malin. Zobacz, jak przygotowuje je Daria Ładocha.

Sałatka z awokado, fetą i orzechami pekan

Składniki:

  • 2 x szklanka liści szpinaku
    • garść orzechów pekan
      • 1 miękkie awokado
        • garść borówek amerykańskich
          • 1 ser feta
            • ½ czerwonej cebuli
              • 2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
                • kilka kwiatów jadalnych
                  • liście świeżej mięty
                    • świeżo mielony pieprz

                      sos:

                      • 2 łyżki oliwy z oliwek
                        • 1 łyżka sosu balsamicznego
                          • 1 łyżka miodu
                            • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

                              Przygotowanie:

                              Cebulę pokrój w piórka. Fetę pokrój w kostkę. Awokado obierz ze skórki i pokrój w łódeczki lub kostkę.

                              Na półmisek wyłóż liście szpinaku. Dodaj pokrojoną cebulę, fetę i awokado. Następnie dodaj maliny oraz borówki. Na koniec posyp migdałami i listkami świeżej mięty. Udekoruj kwiatami jadalnymi.

                              Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej przygotowaną sałatę. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

                              Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN

                              Grillowany bakłażan z granatem i parmezanem podany na cytrynowym pęczaku z dressingiem malinowym

                              Składniki:

                              • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
                                • sok z dwóch cytryn
                                  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                                    • 1 łyżka miodu
                                      • 1 bakłażan
                                        • ½ granata
                                          • 2 łyżki tartego parmezanu
                                            • 1 łyżka pestek dyni
                                              • 10 pomidorków koktajlowych
                                                • kilka łyżek oliwy z oliwek
                                                  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
                                                    • sól, pieprz

                                                      Dressing malinowy:

                                                      • 500 g świeżych malin
                                                        • 1 łyżka miodu
                                                          • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                            • 1 łyżka oleju orzechowego
                                                              • 1 łyżeczka musztardy

                                                                Przygotowanie:

                                                                Oliwę z oliwek wymieszaj z czosnkiem. Bakłażana pokrój w plastry, posmaruj pędzelkiem oliwą i grilluj na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Pęczak wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem oraz zieloną pietruszką. Przełóż na półmisek.

                                                                Następnie ułóż bakłażan. Dodaj ziarenka granatu oraz parmezan, pomidorki przekrojone na połówki oraz pestki dyni.

                                                                Maliny wsyp do rondelka. Duś na małym ogniu z dodatkiem miodu. Jak już staną się płynne, przetrzyj je przez sitko tak, by pozbyć się pestek. Wymieszaj z resztą składników i zmiksuj na gładką masę. Bakłażana polej przygotowanym dressingiem.

                                                                Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN

                                                                Stek z tuńczyka w malinowym sosie z porto i czerwoną kapustą

                                                                Składniki:

                                                                • 3 steki z tuńczyka
                                                                  • sól, pieprz
                                                                    • 500 g malin
                                                                      • ⅓ szklanki porto
                                                                        • 1 łyżka miodu
                                                                          • 1 łyżka octu winnego
                                                                            • 1 łyżka oleju kokosowego

                                                                              Składniki na czerwoną kapustę:

                                                                              • ¼ czerwonej kapusty
                                                                                • sól, pieprz
                                                                                  • 1 łyżka oleju
                                                                                    • 1 łyżeczka miodu
                                                                                      • 3 łyżki jogurtu greckiego
                                                                                        • sok z 1 limonki
                                                                                          • garść suszonej żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie

                                                                                            Dodatkowo:

                                                                                            • garść orzechów włoskich
                                                                                              • garść liści szpinaku
                                                                                                • 3 łyżki orzechów pini

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  Nastaw piekarnik na 180 stopni. Steki dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na 12 minut. Maliny zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Przetrzyj przez sitko. Dodaj porto, miód, ocet i olej kokosowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj chwilę na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

                                                                                                  Kapustę poszatkuj i zalej delikatnie wodą. Gotuj około 6 minut. Odsącz na sitku. Dodaj sól, pieprz, sok z limonki, miód oraz jogurt grecki i żurawinę.

                                                                                                  Na półmisek wyłóż steki, dodaj sos malinowy, sałatkę z czerwonej kapusty. Udekoruj szpinakiem i orzechami.

                                                                                                  Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  Naleśniki z pesto, serem pleśniowym, szparagami, sałatą rzymską, szynką parmeńską i malinami

                                                                                                  Składniki na naleśniki:

                                                                                                  • 250 ml mleka
                                                                                                    • 250 ml wody
                                                                                                      • 250 ml mąki
                                                                                                        • 2 jajka
                                                                                                          • 40 ml oleju
                                                                                                            • szczypta soli
                                                                                                              • szczypta oregano
                                                                                                                • masło klarowane do smażenia naleśników

                                                                                                                  Nadzienie:

                                                                                                                  • 2 opakowania sera pleśniowego
                                                                                                                    • 1 sałata rzymska
                                                                                                                      • 2 opakowania szynki parmeńskiej
                                                                                                                        • opakowanie malin
                                                                                                                          • opakowanie rukoli
                                                                                                                            • zielone pesto
                                                                                                                              • 1 gęsty jogurt grecki
                                                                                                                                • 2 x opakowanie szparagów
                                                                                                                                  • sól, pieprz

                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                    Ze składników na naleśniki przygotuj ciasto. Rozgrzej patelnię i smaż placki z obu stron i odłóż na bok.

                                                                                                                                    Szparagi zblanszuj w gorącej wodzie. Jogurt grecki wymieszaj z zielonym pesto.

                                                                                                                                    Każdy placek wysmaruj pesto z jogurtem. Dodaj liść sałaty rzymskiej, szparaga, plasterek szynki i sera pleśniowego. Zawiń w rulon i udekoruj rukolą oraz malinami.

                                                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                                                    Jak zrobić domowy sok z malin?

                                                                                                                                    Niebanalne śniadanie według Darii Ładochy - micha pełna zdrowia

                                                                                                                                    Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy

                                                                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości