W malinowym raju. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Sałatka z awokado i fetą, grillowany bakłażan z dressingiem, stek z tuńczyka z porto i czerwoną kapustą, naleśniki z pesto, szparagami i szynką parmeńską. Te pyszne dania zyskują na smaku po dodaniu malin. Zobacz, jak przygotowuje je Daria Ładocha.

Sałatka z awokado, fetą i orzechami pekan

Składniki:

  • 2 x szklanka liści szpinaku
  • garść orzechów pekan
  • 1 miękkie awokado
  • garść borówek amerykańskich
  • 1 ser feta
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
  • kilka kwiatów jadalnych
  • liście świeżej mięty
  • świeżo mielony pieprz

sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka. Fetę pokrój w kostkę. Awokado obierz ze skórki i pokrój w łódeczki lub kostkę.

Na półmisek wyłóż liście szpinaku. Dodaj pokrojoną cebulę, fetę i awokado. Następnie dodaj maliny oraz borówki. Na koniec posyp migdałami i listkami świeżej mięty. Udekoruj kwiatami jadalnymi.

Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej przygotowaną sałatę. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN

Grillowany bakłażan z granatem i parmezanem podany na cytrynowym pęczaku z dressingiem malinowym

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 bakłażan
  • ½ granata
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz

Dressing malinowy:

  • 500 g świeżych malin
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek wymieszaj z czosnkiem. Bakłażana pokrój w plastry, posmaruj pędzelkiem oliwą i grilluj na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Pęczak wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem oraz zieloną pietruszką. Przełóż na półmisek.

Następnie ułóż bakłażan. Dodaj ziarenka granatu oraz parmezan, pomidorki przekrojone na połówki oraz pestki dyni.

Maliny wsyp do rondelka. Duś na małym ogniu z dodatkiem miodu. Jak już staną się płynne, przetrzyj je przez sitko tak, by pozbyć się pestek. Wymieszaj z resztą składników i zmiksuj na gładką masę. Bakłażana polej przygotowanym dressingiem.

Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN

Stek z tuńczyka w malinowym sosie z porto i czerwoną kapustą

Składniki:

  • 3 steki z tuńczyka
  • sól, pieprz
  • 500 g malin
  • ⅓ szklanki porto
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Składniki na czerwoną kapustę:

  • ¼ czerwonej kapusty
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z 1 limonki
  • garść suszonej żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie

Dodatkowo:

  • garść orzechów włoskich
  • garść liści szpinaku
  • 3 łyżki orzechów pini

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Steki dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na 12 minut. Maliny zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Przetrzyj przez sitko. Dodaj porto, miód, ocet i olej kokosowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj chwilę na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Kapustę poszatkuj i zalej delikatnie wodą. Gotuj około 6 minut. Odsącz na sitku. Dodaj sól, pieprz, sok z limonki, miód oraz jogurt grecki i żurawinę.

Na półmisek wyłóż steki, dodaj sos malinowy, sałatkę z czerwonej kapusty. Udekoruj szpinakiem i orzechami.

Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN

Naleśniki z pesto, serem pleśniowym, szparagami, sałatą rzymską, szynką parmeńską i malinami

Składniki na naleśniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 250 ml mąki
  • 2 jajka
  • 40 ml oleju
  • szczypta soli
  • szczypta oregano
  • masło klarowane do smażenia naleśników

Nadzienie:

  • 2 opakowania sera pleśniowego
  • 1 sałata rzymska
  • 2 opakowania szynki parmeńskiej
  • opakowanie malin
  • opakowanie rukoli
  • zielone pesto
  • 1 gęsty jogurt grecki
  • 2 x opakowanie szparagów
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ze składników na naleśniki przygotuj ciasto. Rozgrzej patelnię i smaż placki z obu stron i odłóż na bok.

Szparagi zblanszuj w gorącej wodzie. Jogurt grecki wymieszaj z zielonym pesto.

Każdy placek wysmaruj pesto z jogurtem. Dodaj liść sałaty rzymskiej, szparaga, plasterek szynki i sera pleśniowego. Zawiń w rulon i udekoruj rukolą oraz malinami.

Zobacz też:

Jak zrobić domowy sok z malin?

Niebanalne śniadanie według Darii Ładochy - micha pełna zdrowia

Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!