Sok z malin domowej roboty to specjał przygotowywany przez nasze mamy, ciocie i babcie. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że chętnie sięgamy po niego w okresie przeziębień i grypy. Zarówno sok z malin gotowany, jak i sok z malin na surowo jest prosty w przygotowaniu, dlatego warto o tym pomyśleć, gdy trwa sezon na te owoce.

Maliny to powszechnie znany i występujący w naszym rejonie świata owoc. Ze względu na swoje właściwości od setek lat malina wykorzystywana jest w leczeniu naturalnym. Owoce te bogate są w kwasy organiczne, pektyny, witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz substancje mineralne, takie jak potas, magnez, żelazo oraz wapń. Jednak nie tylko owoce tej rośliny, ale także jej liście obfitują w prozdrowotne składniki – w liściach kryją się garbniki, flawonoidy i kwasy organiczne. Latem najlepiej jeść te owoce w surowej, nieprzetworzonej postaci, ale można je również dodawać do różnego rodzaju koktajli, lodów czy ciast. Wtedy warto też przygotować przetwory, na przykład dżem czy sok z malin na zimę . Jeśli mamy pod ręką jeszcze inne owoce, możemy dodać je do soku, robiąc na przykład sok z malin i aronii .

Sok z malin – właściwości

Malina jest rośliną, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Liście malin nadają się do przyrządzania naparów, jednak to owoce są najchętniej spożywane, zarówno w surowej, jak i przetworzonej formie. Jednym z produktów, które można otrzymać z malin, jest sok z malin domowej roboty . Jakie właściwości ma ten napój?

Maliny zawierają kwas salicylowy, który pobudza gruczoły potowe, co działa napotnie przy różnego rodzaju infekcjach wirusowych, a zawarte w malinach olejki eteryczne rozgrzewają. Uważa się, że sok z malin może działać przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dlatego przez starsze pokolenia tak często polecany jest w okresie grypy i przeziębień. Zawarte w nim minerały, jak żelazo czy miedź, pomagają w walce z niedoborami minerałów we krwi, a potas korzystnie wpływa na gospodarkę elektrolitową. Wysoka zawartość witamin poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Maliny mają również właściwości rozkurczowe, dlatego mogą łagodzić zarówno bóle menstruacyjne, jak i biegunki.

Czy można pić sok z malin w ciąży?

Wiele kontrowersji wzbudza spożywanie malin przez kobiety w ciąży. Jednak lekarze są zgodni, że jedzenie owoców czy picie herbaty z malinami nie tylko nie szkodzi, ale jest wręcz wskazane ze względu na cenne właściwości tej rośliny. Sok z malin w ciąży może korzystnie wpłynąć na poziom witamin i minerałów oraz na system odporności kobiety spodziewającej się dziecka. Ciężarne kobiety powinny natomiast wystrzegać się naparów z liści maliny, które mogą działać pobudzająco na macicę i powodować jej dodatkowe skurcze. W ciąży może to doprowadzić do poronienia czy przedwczesnego porodu, chociaż metoda ta bywa stosowana w przypadku kobiet, których termin porodu już minął.

Zobacz film: Maliny w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Przepis na sok z malin

Sok z malin można kupić zarówno jako sok z krótkotrwałym terminem przydatności do spożycia, jak i w formie różnego rodzaju syropów czy musów. Jednak przygotowany w domu sok z malin może zawierać więcej cennych składników niż ten poddany licznym obróbkom w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Jak zrobić sok z malin? Przepis jest bardzo prosty. Do przyrządzenia 1 litra bazowej wersji soku z malin wystarczy:

· 1 kg malin,

· 350 g cukru.

Maliny wsypujemy do dużego garnka, dodajemy cukier i pół szklanki wody. Następnie gotujemy wszystko na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Maliny można również nieco rozgnieść drewnianą łyżką, aż wszystkie się rozpadną. Na drugim garnku ustawiamy sitko wyłożone 2 warstwami gazy, wlewamy na nie ugotowane maliny i pozostawiamy, żeby sok sam spływał. Pod koniec można nieco ugnieść maliny, żeby wypłynęły resztki soku, a nawet wycisnąć nasiąkniętą gazę. Sok w garnku jeszcze raz gotujemy, dodając cukier, jeśli jest zbyt kwaśny. Gorący sok wlewamy do słoiczków i zakręcamy.

Jeśli mamy ochotę na sok z malin bez gotowania , w łatwy sposób możemy go przyrządzić w domu. Zagotować go trzeba tylko wtedy, gdy mamy zamiar przechowywać go przez wiele miesięcy razem z innymi przetworami. Do uzyskania około 3,5 litra soku potrzebne będą:

· 4 kg malin,

· 1,5 kg curu.

Maliny myjemy w durszlaku i zostawiamy, aż woda odcieknie. Do dużego słoja wsypujemy warstwę malin i przysypujemy cukrem, następnie kolejną wartę malin i cukru – i tak do momentu, kiedy zużyjemy wszystkie maliny. Następnie przykrywamy słój gazą i zawiązujemy dookoła. Słój powinien stać w ciepłym, nasłonecznionym miejscu około 2-3 dni. W tym czasie owoce zaczną puszczać sok. Każdego dnia należy sprawdzać, czy się nie psują. Po 3 dniach przecedzamy sok przez sito i doprowadzamy do wrzenia, jeśli chcemy przechowywać go dłużej. Nie trzeba gotować soku, jeżeli zostanie wypity od razu.


Co sądzisz o tym artykule?
62
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0