Jakie właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ma acerola?

acerola
Jakie właściwości odżywcze ma acerola?
Źródło: Premyuda Yospim/Getty Images
Acerola staje się w ostatnim czasie coraz popularniejsza. Wynika to z faktu, że zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich znanych nam owoców. Można ją spożywać w postaci naturalnej (owoce aceroli) lub częściowo syntetycznej (tabletki z acerolą). Jaka jest jej historia?

Acerola pierwotnie rosła w rejonie Ameryki Środkowej i Karaibów. Znana była tamtejszym Indianom jeszcze w czasach prekolumbijskich, a później została przeniesiona do Europy. Obecnie największym jej producentem jest Brazylia (acerola Brasilia). W formie tabletek czy kapsułek acerola stanowi doskonały suplement diety. Cierpiąc na przeziębienie lub grypę, warto sięgnąć po acerolę zamiast cytryny czy tradycyjnej witaminy C w tabletkach.

Owoce i warzywa

DD_20211126_Warzywa_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Acerola – witamina C w największej dawce

Acerola nazywana jest także wiśnią z Barbados, gdyż z wyglądu faktycznie może przypominać owoc wiśni. Roślina ta była wykorzystywana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Środkowej i wysp Morza Karaibskiego, a z czasem na skutek migracji trafiała w coraz odleglejsze rejony. Współcześnie Acerola uprawiana jest w wielu miejscach świata, jednak największym producentem i eksporterem aceroli (tabletek i roślin) jest Brazylia. Duże plantacje aceroli znajdują się także w Australii i w Stanach Zjednoczonych.

Fenomen aceroli najłatwiej uzmysłowić sobie poprzez liczby. Nieduży owoc aceroli, wielkością przypominający wiśnię lub czereśnię, zawiera niemal tyle samo witaminy C co kilogram świeżych cytryn. Tylko 1 gram aceroli zawiera od 1,4 do 2,5 miligrama kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Gdybyśmy w ciągu doby nie spożyli żadnego pokarmu zawierającego witaminę C, to wystarczyłoby zjeść jeden lub maksymalnie dwa owoce aceroli, aby całkowicie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę! Co więcej, acerola polecana jest także dla osób cierpiących na notoryczne bóle głowy. Podobno pomaga również zwalczyć biegunkę.

Uprawa aceroli w domowych warunkach

Bogactwo witaminy C, którą gwarantuje acerola, osiągalne jest nie tylko poprzez tabletki i preparaty wspomagające dietę. Możemy również zdecydować się na uprawę aceroli. Jednak ze względu na strefę klimatyczną, w jakiej znajduje się Polska, acerolę można uprawiać wyłącznie w domu.

Do uprawy aceroli będziemy potrzebowali stosunkowo dużej donicy – jedna z najzdrowszych roślin na świecie potrzebuje bowiem dużo miejsca, gdyż osiąga rozmiary dużego krzewu lub nawet małego drzewka. Nasiona i sadzonki aceroli możemy kupić przez internet lub w wybranym sklepie ogrodniczym. Jeśli zdecydujemy się na zakup nasion, to przed wysianiem pamiętajmy o nawilżeniu ich przez około godzinę. Najważniejszymi czynnikami odpowiadającymi za rozwój aceroli są temperatura i dostęp do światła (z tego powodu warto umieścić donicę blisko okna). Acerola jest wyjątkowa nie tylko ze względu na tak wysoką zawartość witaminy C – to roślina, która przez pierwsze kilka lat, zwykle trzy do czterech, nie będzie wydawała owoców. Po tym czasie osiągnie już swoje maksymalne rozmiary i zacznie owocować, a okres ten będzie trwał… nawet cały rok. Acerola nie jest rośliną wymagającą i jej hodowla jest niezwykle prosta. Regularne podlewanie powinno opierać się zawsze na uprzednim sprawdzeniu, czy gleba nie jest ani zbyt sucha, ani zbyt wilgotna. Nawet jeden miesiąc owocowania aceroli jest w stanie zaopatrzyć nas w owoce, które będą miały wystarczająco dużo witaminy C, aby pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie przez co najmniej kilka miesięcy.

Acerola w tabletkach

W Europie stosunkowo trudno jest otrzymać owoce aceroli, a nawet jeśli jesteśmy w stanie to zrobić, taka acerola zawiera już prawdopodobnie mniej naturalnej witaminy C ze względu na długi czas, jaki upłynął od zerwania jej z krzaka. Pewną alternatywą są tabletki z acerolą. Jeżeli zastanawiamy się nad wyborem najlepszych, zwróćmy uwagę przede wszystkim na skład – ile miligramów wyciągu z aceroli faktycznie zawiera dany suplement. Najczęściej możemy się spotkać z acerolą 1000 (czyli 1 gram), acerolą 100, 200 lub 500. Producenci prześcigają się w próbach dostarczenia jak najbardziej naturalnej aceroli w tabletkach, na przykład oferując specjalne wersje "ekologiczne", jak acerola bio. Pamiętajmy jednak, że w niektórych przypadkach zasada "im więcej, tym lepiej" okazuje się nieskuteczna – acerola, zarówno w postaci naturalnych owoców, jak i tabletek, to niewątpliwie prawdziwe bogactwo witaminy C, ale jej nadmiar też może być szkodliwy. Zbyt duża dawka witaminy C zażywana codziennie może przyczynić się do powstania groźnej hiperwitaminozy.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości