Sorbet z arbuza w wersji mlecznej i owocowej. Sprawdź, jak przygotować orzeźwiający deser

Sorbet arbuzowy
Owocowy sorbet z arbuza - przepis
Źródło: Dar1930/Getty Images
3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Z tej okazji podpowiadamy, jak wykorzystać ten pyszny owoc. Warto go jeść w upalne dni, ponieważ zawiera w sobie dużo wody. Co więcej, można z niego przygotowywać dania na słodko i słono. Sprawdź nasz przepis na sorbet z arbuza.

Mleczny sorbet z arbuza - przepis krok po kroku

Składniki:

  • arbuz - 1/2 sztuki,
  • sok z cytryny - 100 ml,
  • miód - 50 g,
  • mleko kondensowane lub gęste mleczko kokosowe - 150 ml.

Owoce

 Doktor Hanna Stolińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ z arbuza wydrążyć i zblendować.
  2. Do masy dodać sok z cytryny oraz mleko kondensowane lub mleczko kokosowe.
  3. Miód podgrzać, żeby był płynny, jeżeli już jest w tej konsystencji, to po prostu dodać do mieszanki.
  4. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do metalowego naczynia.
  5. Całość umieścić w zamrażarce na około 25 minut.
  6. Następnie wrzucić do kruszarki do lodu lub blendera i zmiksować, aby powstała kaszowata konsystencja.
  7. Podawać z kostkami lodu i miętą.

Jeżeli mamy ochotę na orzeźwiającą, owocową wersję takiego napoju, możemy zamiast mleka, użyć wody z miętą lub syropem miętowym. Ponadto będzie się świetnie komponował ze zblendowanymi truskawkami, borówkami lub brzoskwiniami.

Jak wykorzystać arbuza w sorbetach i napojach

Innym sposobem na przygotowanie sorbetu z arbuza jest pokrojenie miąższu owocu w kawałki i włożenie do zamrażarki. Następnie, kiedy całość stężeje, można wrzucić do kruszarki do lodu i podawać bez dodatkowych słodzików czy innych owoców. Co więcej, takie kostki lodowe z arbuza świetnie sprawdzą się do letnich drinków, w tym bezalkoholowych. Taki sorbet z powyższego przepisu można również przełożyć do specjalnych foremek na lody i w ten sposób zamienić sklepowe produkty na domowe słodycze.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości