Mleczny sorbet z arbuza - przepis krok po kroku
Składniki:
- arbuz - 1/2 sztuki,
- sok z cytryny - 100 ml,
- miód - 50 g,
- mleko kondensowane lub gęste mleczko kokosowe - 150 ml.
Owoce
Sposób przygotowania:
- Miąższ z arbuza wydrążyć i zblendować.
- Do masy dodać sok z cytryny oraz mleko kondensowane lub mleczko kokosowe.
- Miód podgrzać, żeby był płynny, jeżeli już jest w tej konsystencji, to po prostu dodać do mieszanki.
- Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do metalowego naczynia.
- Całość umieścić w zamrażarce na około 25 minut.
- Następnie wrzucić do kruszarki do lodu lub blendera i zmiksować, aby powstała kaszowata konsystencja.
- Podawać z kostkami lodu i miętą.
Jeżeli mamy ochotę na orzeźwiającą, owocową wersję takiego napoju, możemy zamiast mleka, użyć wody z miętą lub syropem miętowym. Ponadto będzie się świetnie komponował ze zblendowanymi truskawkami, borówkami lub brzoskwiniami.
Jak wykorzystać arbuza w sorbetach i napojach
Innym sposobem na przygotowanie sorbetu z arbuza jest pokrojenie miąższu owocu w kawałki i włożenie do zamrażarki. Następnie, kiedy całość stężeje, można wrzucić do kruszarki do lodu i podawać bez dodatkowych słodzików czy innych owoców. Co więcej, takie kostki lodowe z arbuza świetnie sprawdzą się do letnich drinków, w tym bezalkoholowych. Taki sorbet z powyższego przepisu można również przełożyć do specjalnych foremek na lody i w ten sposób zamienić sklepowe produkty na domowe słodycze.
Zobacz także:
- Ile kalorii ma arbuz? Czy popularny owoc możemy jeść zupełnie bez ograniczeń?
- Chłodnik z arbuza z serem feta i miętą - prosty przepis
- Walorami zdrowotnymi i smakiem przebija wodę kokosową. Dlaczego warto pić sok z arbuza?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Dar1930/Getty Images