Dzień Ciasta Lodowego
18 sierpnia obchodzony jest Dzień Ciasta Lodowego, czyli idealnego deseru dla wszystkich łakomczuchów na lato. Ciasta lodowe to najczęściej połączenie kruchego spodu z mlecznym wierzchem, który swoją konsystencją przypomina lody. Oznacza to, że jest to deser zupełnie bez pieczenia. Oprócz tego są jeszcze torty lodowe, które można było kiedyś kupić w wielu sklepach. Były to lody ułożone w kształt tortu, rolady bądź podłużnego ciasta. Najczęściej łączyły w sobie kilka smaków i w swoim czasie cieszyły się ogromną popularnością.
Z okazji święta przedstawiamy przepis na malinowe ciasto lodowe z borówkami. Wypróbuj je i ciesz się smakiem pysznego, zimnego deseru w upalne dni.
Malinowe ciasto lodowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- czekolada deserowa - 100 g,
- masło - 50 g,
- herbatniki - 150 g,
- mleko skondensowane słodzone - 800 g,
- śmietanka 30% (musi być dobrze schłodzona) - 800 g,
- maliny - 450 g,
- świeże borówki, maliny i liście mięty - do dekoracji przed podaniem.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kostki. Do rondelka z grubym dnem włożyć pokruszoną czekoladę i masło. Całość roztopić, nie doprowadzając do wrzenia.
- Herbatniki pokruszyć na drobno - można je zblendować.
- Wybraną formę (okrągłą o średnicy 24 cm lub podłużną keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Roztopioną czekoladę wymieszać z ciasteczkami i ułożyć na dnie formy. Całość ugnieść, aby przywierała ciasno do dna. Można odstawić do lodówki, aby spód się schłodził.
- Maliny zagrzać w rondelku z grubym dnem aż zaczną się rozpadać i puszczać sok. Następnie przecisnąć owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek. Całość przestudzić.
- Śmietankę ubyć na sztywno i podzielić masę na dwie części.
- Do pierwszej stopniowo dodawać 400 g mleka skondensowanego, tak, aby masa nie opadła.
- Do drugiej części ubitej śmietanki dodawać maliny i pozostałe 400 gramów mleka skondensowanego. Dokładnie i delikatnie wymieszać.
- Na ciasteczkowy spód wylewać po kilka łyżek warstwy malinowej, a następnie zwykłej, w ten sposób powstaną efektowne warstwy.
- Całość zawinąć w ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 8-12 godzin.
- Podawać schłodzone, posypane świeżymi owocami i z listkiem mięty. Ciasto należy trzymać w zamrażarce, aby się nie roztopiło.
Zobacz także:
- Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady
- Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny
- Pyszne i niebanalne przepisy na letnie desery. Jak przygotować smażone lody?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: domowe-wypieki.pl
Źródło zdjęcia głównego: Zelma Brezinska / EyeEm/Getty Images