Ciasto kaktus, czyli przepis na orzeźwiający deser bez pieczenia

masa do ciasta kaktus
Ciasto kaktus - prosty przepis
Źródło: Anna Efetova/Getty Images
Ciasto kaktus to świetna propozycja na letni deser, ale nie tylko. Jest orzeźwiający, pyszny, kolorowy i co ważne – całkiem łatwy w przygotowaniu. Sprawdź prosty przepis na ciasto kaktus krok po kroku.

Ciasto kaktus to deser nawiązujący smakiem i kolorem do popularnych lodów o tej samej nazwie. Można go przygotować w kilku prostych krokach i co najważniejsze, bez użycia piekarnika.

Pomysł na letni deser po królewsku
Źródło: Dzień Dobry TVN

Ciasto kaktus – przepis

Składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego
    • 620 ml śmietanki kremówki
      • 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
        • pół szklanki cukru pudru
          • 2 opakowania galaretki cytrynowej
            • 2 łyżeczki żelatyny lub agaru
              • 300 g malin
                • 300 g białej czekolady
                  • barwniki spożywcze: żółty, zielony
                    • pestki malin

                      Ciasto kaktus - sposób przygotowania

                      1. Do szklanki gorącej wody wsypać galaretki cytrynowe i dwie łyżeczki żelatyny/agaru.
                        1. Wszystko dokładnie wymieszać, aby substancja żelująca i galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawić do wystygnięcia.
                          1. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej wyłożyć warstwę herbatników.
                            1. Maliny przetrzeć przez sito.
                              1. Do twarogu dodać cukier puder i zmiksować. Dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Następnie dodać tężejącą galaretkę i po raz kolejny zmiksować.
                                1. 500 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno i podzielić na dwie części.
                                  1. Do jednej dodać żółty barwnik, do drugiej mus z malin.
                                    1. Na herbatniki w blaszce wylać żółtą masę i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
                                      1. Następnie wylać malinowy mus i całość wstawić do lodówki na około godzinę.
                                        1. 120 ml śmietanki kremówki wlać do rondelka i dodać białą czekoladę.
                                          1. Podgrzać do momentu, aż wszystko się rozpuści.
                                            1. Dodać zielony barwnik i dokładnie wymieszać.
                                              1. Dodaj pestki malin i ponownie wymieszać.
                                                1. Deser wyjąć z lodówki, polać z każdej strony zieloną polewą i włożyć do lodówki, aby polewa stężała.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                  Źródło: o2.pl

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana