Malinowa kuchnia Piotra Kucharskiego

malinowa tarta
Malinowa tarta Piotra Kucharskiegp
Sezon na maliny w pełni. Jak zaadaptować je do swojej kuchni? Piotr Kucharski najlepiej zna odpowiedź na to pytanie. Jakie przepisy z malinami poleca?

Tarta czekoladowa z malinami i nasionami fenkułu

Pyszna tarta skradnie serce każdego łasucha. I nie tylko.

Składniki:

Ciasto:

  • 24 ciasteczka czekoladowe
    • 50 g masła

      Wypełnienie:

      • 350 g ciemnej czekolady minimum 70% kakao
        • 120 ml śmietany kremówki
          • 50 g masła
            • 2 łyżki świeżych nasion fenkułu
              • 250 g świeżych malin

                Dekoracja:

                • 200 ml śmietany kremówki
                  • 1 łyżka cukru pudru
                    • 250 g malin

                      Sposób przygotowania:

                      1. Ciasteczka czekoladowe zmiksować razem z masłem na jednolitą masę. Masą wyłożyć spód i brzegi foremki do tarty o średnicy około 23 cm.
                        1. Foremkę wstawić do lodówki żeby schłodzić.

                          Wypełnienie:

                          1. Czekoladę, kremówkę, masło i nasiona fenkułu umieścić w metalowej misce. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić aż składniki się połączą. Maliny umieścić na czekoladowym spodzie w formie i zalać masą czekoladową. Wstawić do lodówki na 2 godziny aż stężeje.
                            1. Przed podaniem ubić śmietanę, wysmarować nią wierzch tarty i udekorować malinami.

                              Sałatka z wędzonymi rybami i sosem malinowym

                              Składniki:

                              • 2 dojrzałe brzoskwinie
                                • duża garść rukoli
                                  • kawałek wędzonego halibuta
                                    • kawałek wędzonego łososia
                                      • maliny do dekoracji

                                        Sos:

                                        • 50 ml oliwy z oliwek
                                          • 1 łyżka octu jabłkowego
                                            • 10-12 malin
                                              • sól i pieprz

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Brzoskwinie pokroić na mandolinie lub obieraczką do warzyw w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Na środku ułożyć garść rukoli. Dołożyć kawałki wędzonej ryb i maliny.
                                                  1. Oliwę zmiksować z octem i malinami. Doprawić solą i pieprzem.
                                                    1. Całość polać sosem.

                                                      Polędwiczka wieprzowa z konfiturą cebulową z malinami

                                                      Składniki:

                                                      • 2 polędwiczki wieprzowe
                                                        • sól i pieprz
                                                          • świeży tymianek
                                                            • olej do smażenia
                                                              • 4 czerwone cebule
                                                                • 50 ml czerwonego octu winnego
                                                                  • 2 łyżki miodu
                                                                    • 200 g świeżych malin
                                                                      • sól i pieprz

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Polędwiczki przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na minimum 30 minut do zamarynowania. Następnie obsmażyć z każdej strony, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C i piec około 25-30 minut.
                                                                          1. Na tej samej patelni na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka aż się zeszkli. Dodać miód, ocet i tymianek. Razem podsmażyć przez chwilę aż miód zacznie się karmelizować. Dodać maliny i przez chwilę podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z polędwiczkami i np. puree ziemniaczanym.

                                                                            Sernik z malinami

                                                                            Składniki:

                                                                            • Mus malinowy
                                                                              • 200 g malin
                                                                                • Spód:
                                                                                  • 80 g ciasteczek
                                                                                    • 40 g masła

                                                                                      Sernik:

                                                                                      • 300 g serka kanapkowego
                                                                                        • 2 jajka
                                                                                          • 150 g cukru
                                                                                            • 3 łyżki kwaśnej śmietany
                                                                                              • skórka z jednej cytryny
                                                                                                • 15-20 świeżych malin

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Mus malinowy: W rondelku podgrzewać 200 g malin aż się rozgotują, przetrzeć je przez sitko żeby pozbyć się pestek i dalej gotować żeby część płynu odparowała-musi powstać dosyć gęsty sos, odstawić do ostygnięcia.
                                                                                                    1. Ciastka zmiksować razem z masłem aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć nimi formę do pieczenia około 15x15 cm i schłodzić w lodówce.
                                                                                                      1. Serek zmiksować z cukrem, kwaśną śmietaną i skórką z cytryny. Pod koniec dodać jajka i miksować tylko przez chwilę, do momentu aż jajka połączą się z masą. Wylać masę na spód z ciasteczek. Na masę serową wylać sos malinowy i przy pomocy łyżki porobić "mazy". Na wierzchu ułożyć świeże maliny.
                                                                                                        1. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 C i piec około 55-60 minut.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy

                                                                                                          Efektowne, smaczne i zdrowe. Dania z owocami morza serwuje Grzegorz Zawierucha

                                                                                                          Jak odróżnić pigwowiec od pigwy? Pigwowiec - uprawa, przepisy.

                                                                                                          Autor: Anna Mierzejewska

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości