Tort malagowy z winogronami i jabłkami
Składniki:
- 8 jaj
- 360 g cukru
- 280 g mąki
- 60 g cukru waniliowego
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i sztywna już ręcznie mieszając dodajemy mąkę. Biszkopt wypiekamy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Tort malagowy z winogronami i jabłkami Andrzeja Polana
- 1 kg winogron bezpestkowych czarnych
- 1 kg winogron bezpestkowych zielonych
- 200 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 300 g masła
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
Masło ucieramy na puch. Rodzynki siekamy i zalewamy rumem. Dodajemy 100 ml wody ciepłej. Do masła stopniowo dodajemy mleko skondensowane i zimne rodzynki w rumie. Winogrona wstawiamy do piekarnika polane miodem. Temp. 150 stopni czas około 20 minut.
- 1 kg jabłek polskich
Jabłka obieramy i smażymy na patelni do miękkości.
Do nasączenia
- 100 ml rumu
- 300 ml wody
- 50 g cukru
Zobacz też:
Oryginalne i pyszne torty na wieczór panieński – propozycje podania
Sezon weselny czas, start. Jakie ślubne trendy królują w tym roku?
Co według sennika oznacza sen o torcie: czekoladowym, weselnym lub urodzinowym
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Andrzej Polan