Ciasto Balladyna - prosty przepis na pyszny deser

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna
Źródło: Anjelika Gretskaia/Getty Images
Ciasto Balladyna to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu, aksamitnej masy i lekko kwaśnej galaretki z malinami. Sam przepis na Balladynę jest prosty i może być pyszną odmianą podczas świątecznych spotkań i nie tylko.

Ciasto Balladyna - przepis

Ciasto Balladyna rozpieszcza nie tylko podniebienia, ale również oczy. W zależności od sposobu jego „wykończenia” może wyglądać naprawdę świetnie i apetycznie. Nazwa nie jest przypadkowa. Kto czytał „Balladynę” Juliusza Słowackiego, ten wie, dlaczego tytułowa bohaterka jest kojarzona z malinami. Te zaś są kwintesencją tego pysznego deseru.

Pizza a la Polan
Andrzej Polan przedstawia prosty sposób na pyszne ciasto na domową pizzę. Wystarczą 4 składniki. Sprawdź, jak prosto zrobić cienkie ciasto.
Źródło: Dzień Dobry TVN

Składniki na ciasto Balladyna

Biszkopt:

  • 5 jajek
    • około 0,5 szklanki cukru,
      • szklanka mąki pszennej,
        • dwie płaskie łyżki kakao,
          • mała, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

            Masa serowa:

            • 500 ml śmietanki 36 proc.
              • 500 g serka homogenizowanego,
                • 2 łyżki żelatyny,
                  • 3/4 szklanki cukru pudru,
                    • 150 ml wrzątku

                      Dodatkowo:

                      • herbatniki,
                        • 2 galaretki malinowe,
                          • puszka masy kajmakowej,
                            • około 300-400 g malin - mogą być mrożone.

                              Ciasto Balladyna - sposób przygotowania

                              1. Na początek biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Kiedy piana z białek jest jednolita i błyszcząca, stopniowo dodawać żółtka.
                                1. Mąkę przesiać do miski, dodać kakao i proszek do pieczenia. Połączyć z ubitymi białkami i całość dokładnie wymieszać łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
                                  1. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
                                    1. Po upieczeniu i ostudzeniu podzielić biszkopt na dwa równe blaty. Jeden z blatów zostawić w blaszce.
                                      1. Kiedy biszkopt się upiecze, można zająć się masą serową. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostudzenia.
                                        1. Śmietankę dokładnie ubić mikserem, dodać cukier puder, serek homogenizowany i całość zmiksować. Kiedy składniki się połączą, ostrożnie wlać żelatynę i zmiksować całość na wysokich obrotach miksera.
                                          1. Połowę masy wlać na blat biszkoptu, ułóż na masie serowej warstwę herbatników, a na herbatniki położyć warstwę masy kajmakowej. Na nią znów położyć warstwę herbatników, na herbatniki wyłożyć resztę masy serowej i przykryć drugim blatem z biszkoptu.
                                            1. Na koniec galaretka: do miski wlać wrzątek, wsypać galaretki malinowe i dokładnie wymieszać.
                                              1. Kiedy galaretka ostygnie, wrzucić do niej maliny (przy mrożonych, galaretka szybciej stężeje).
                                                1. Galaretkę włożyć do lodówki i kiedy zacznie tężeć, wlać ją na ciasto.
                                                  1. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Diana Ryściuk

                                                    Źródło: gazeta.pl

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Anjelika Gretskaia/Getty Images

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana