Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson. Przepis na deser idealny na święta

Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson
Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson
Źródło: Kseniâ Gorn/Getty Images
Mandarynki szczyt swojego sezonu przeżywają zimą, szczególnie w okresie świątecznym. Oprócz zajadania się mandarynkami samymi w sobie, z powodzeniem można je wykorzystać do przygotowania ciasta. Nigella Lawson podzieliła się swoją wersją przepisu na pyszne ciasto mandarynkowe. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku.

Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson

Ciasto mandarynkowe według przepisu Nigelli Lawson to doskonały sposób na oryginalne wykorzystanie tych pysznych owoców. Poza tym świetnie wpisuje się w klimat i smak świątecznych potraw i wypieków. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego przygotowania wystarczy zaledwie 5 składników. Lista składników i wszystkie kroki przygotowania – poniżej.

Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson - przepis:

Składniki:

  • 3 mandarynki
    • 6 dużych jajek
      • 1,25 szklanki cukru pudru
        • 2,25 szklanki zmielonych migdałów
          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

            Ciasto mandarynkowe - sposób przygotowania:

            1. Mandarynki włożyć do rondelka, zalej zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 2 godziny.
              1. Kiedy mandarynki się ugotują, ostudzić je, przekroić na pół i usunąć pestki.
                1. Umieścić owoce w misce i zmiksować na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
                  1. Do masy mandarynkowej dodać jajka i pozostałe sypkie składniki – całość dokładnie wymieszać. Można użyć miksera lub blendera.
                    1. Tak przygotowane ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około godzinę. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto już gotowe. Jeśli patyczek jest czysty - ciasto idealnie się upiekło.
                      1. Gotowe ciasto udekorować cukrem pudrem i kawałkami mandarynek.

                        Wskazówka: Jeżeli zauważysz, że ciasto mandarynkowe podczas pieczenia za bardzo przypieka się z góry, zakryj je folią aluminiową. To sprawi, że się nie przypali, a wierzch będzie delikatnie chrupiący. Smacznego!

                        Zobacz także:

                        Autor: Diana Ryściuk

                        Źródło: gazeta.pl

                        Źródło zdjęcia głównego: Kseniâ Gorn/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana