Mandarynki na przekąskę, obiad i deser. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mandarynka rządzi w kuchni
Mandarynka rządzi w kuchni
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN wziął na warsztat mandarynki. Z tymi pysznymi owocami można przygotować niestandardowe potrawy. Poznaj przepisy na tatara z łososia, sałatkę z pieczonym burakiem, polędwiczki wieprzowe i ciasto bezglutenowe.

Tatar z łososia z mandarynką - przepis krok po kroku

Składniki na tatar z łososia z mandarynką:

  • 200 g świeżego fileta z łososia dobrej jakości
    • 250 g grubej soli
      • 1 mandarynka
        • 1 łyżka marynowanego imbiru
          • 1 łyżeczka miodu
            • 1/2 jabłka
              • 1 łyżka oliwy z oliwek
                • Pieprz do smaku

                  Jak przygotować tatar z łososia z mandarynką?

                  Połowę gruboziarnistej soli wsypujemy do naczynia, układamy łososia i zasypujemy resztą soli. Zostawiamy w lodówce na 2 h. W między czasie obieramy mandarynki i wyciągamy z osłonek. Kroimy na mniejsze części. Obrane jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z drobno pokrojonym imbirem z dodatkiem miodu. Łososia wyjmujemy dobrze płuczemy i kroimy w drobne kawałki. Wszystkie składniki dobrze ze sobą. Dodajemy oliwę i pieprz do smaku. Serwujemy z tostem lub ciemnym pieczywem.

                  Sałatka z mandarynką, burakiem i cytrynowym vinaigrette - przepis krok po kroku

                  Składniki na sałatkę z mandarynką, burakiem i cytrynowym vinaigrette:

                  Cytrusowe vinaigrette:

                  • sok z 4 mandarynek nie obiera mandarynek
                    • szczypta cukru
                      • 2 łyżki octu balsamicznego
                        • ¼ łyżeczki musztardy Dijon
                          • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
                            • sól i pieprz do smaku

                              Sałatka:

                              • 4 średnie pieczone buraki
                                • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                                  • 2 łyżki oliwy
                                    • 1/4 całej mandarynki
                                      • sól

                                        Pozostałe składniki:

                                        • 4 obrane mandarynki
                                          • ¾ filiżanka posiekanych orzechów włoskich
                                            • 100 g pokruszonej fety
                                              • 200 g mieszanki sałat

                                                Jak przygotować sałatkę z mandarynką, burakiem i cytrynowym vinaigrette?

                                                Buraki zawijamy w folię z dodatkiem, kminu, oliwy, soli i plasterkiem mandarynki. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200 stopni.

                                                Cytrusowe vinaigrette:

                                                Wyciskamy sok z 4 mandarynek. W małym rondelku ze szczyptą cukru gotujemy, aż płyn się lekko zredukuje. Zostawiamy do schłodzenia. Przelewamy do małej miski i dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, szczyptę soli, odrobinę świeżego czarnego pieprzu, musztardę a na końcu oliwę. Dobrze mieszamy, aż sos będzie jednolity.

                                                Sałatka:

                                                Na talerzu układamy najpierw sałatkę, później na przemian krążki mandarynki i buraków. Skrapiamy dressingiem, posypujemy pokruszonym serem feta i orzechami. Delikatnie mieszamy przed podaniem.

                                                Przepisy Darii Ładochy

                                                Źródło: Dzień Dobry TVN
                                                Daria Ładocha z córkami
                                                Daria Ładocha z córkami
                                                Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                                                Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                                                Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                                                Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                                                Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
                                                Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

                                                Polędwiczka wieprzowa z sosem mandarynkowym - przepis krok po kroku

                                                Składniki na polędwiczkę wieprzowa z sosem mandarynkowym:

                                                • 1 szklanka soku z mandarynek
                                                  • 1 łyżka miodu
                                                    • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
                                                      • 1 łyżeczka musztardy Dijon
                                                        • 2 polędwiczki wieprzowe, pokrojone w medaliony o grubości około 2,5 cm
                                                          • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                                            • 1 szalotka
                                                              • 1 ząbek czosnku
                                                                • 2 łyżki masła
                                                                  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
                                                                    • sól i pieprz do smaku
                                                                      • brokuł lub fasolka szparagowa

                                                                        Jak przygotować polędwiczkę wieprzowa z sosem mandarynkowym?

                                                                        W misce mieszamy sok z mandarynek, miód, skrobię kukurydzianą i musztardę. Na dużej patelni obsmażamy polędwiczkę pokrojoną w około 2,5 cm medaliony na oleju przez około 1 minutę z każdej strony. Solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni dodajemy masło i obsmażamy szalotkę i czosnek. Dolewamy ocet i wcześniej przygotowaną mieszankę z soku z mandarynek. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy ponownie mięso i chwilę dusimy w sosie, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia (ok.10 minut) Podawać z gotowanym brokułem lub fasolką szparagową.

                                                                        Bezglutenowe ciasto mandarynkowe - przepis krok po kroku

                                                                        Składniki na bezglutenowe ciasto mandarynkowe:

                                                                        • 0,5 kg mandarynek
                                                                          • 3 jajka
                                                                            • 1 szklanka cukru
                                                                              • 3 szklanki mąki migdałowej
                                                                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                  • 2 łyżki Amaretto
                                                                                    • cukier puder do posypania
                                                                                      • 1/2 łyżeczki masła

                                                                                        Jak przygotować bezglutenowe ciasto mandarynkowe?

                                                                                        W dużym garnku zalewamy zimną wodą mandarynki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. Przestudzone i ugotowane mandarynki kroimy na ćwiartki (nasiona wyrzucamy) i blendujemy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy 3 jajka i 1 szklankę cukru. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie dodajemy 3 szklanki mąki migdałowej, około 330 g pulpy z mandarynek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i Amaretto. Dobrze mieszamy. Wylewamy masę do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli będzie się za szybko przypiekało na wierzchu można przykryć folią aluminiową. Przed podaniem posypać delikatnie cukrem pudrem.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana