Dżem oraz konfitura z mandarynek są lekko gorzkawe w smaku, ze względu na biały miąższ, którego nie da się pozbyć w całości. Mimo to, są to pyszne przetwory, idealne do kanapek, twarożku lub mięs.
Konfitura z mandarynek - przepis krok po kroku
Składniki:
- mandarynki - 1,5 kg,
- cukier - 500 g,
- cynamon (opcjonalnie) - 1 łyżeczka.
Zobacz wideo: Afrodyzjaki w kuchni
Sposób przygotowania:
- Mandarynki umyć, a następnie obrać ze skórki. Usunąć możliwie jak najwięcej białego miąższu, który nada konfiturze gorzkawy posmak.
- Mandarynki podzielić na cząstki i wrzucić do rondla z grubym dnem. Całość zasypać cukrem.
- Kiedy owoce się rozpadną, całość ostudzić, przecisnąć przez sitko lub gazę i ponownie włożyć do rondla.
- Smażyć, aż odparuje cała woda i konsystencja masy będzie gęsta.
- Przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoiczków, a następnie zawekować.
Dżem z mandarynek - przepis krok po kroku
Składniki:
- mandarynki - 1 kg,
- cukier - 250 g,
- woda - 200 ml,
- laska cynamonu,
- goździki,
- gwiazdka anyżu,
- substancja żelująca.
Sposób przygotowania:
- Mandarynki umyć, a następnie obrać ze skórki. Usunąć możliwie jak najwięcej białego miąższu, który nada konfiturze gorzkawy posmak.
- Owoce podzielić na części i pokroić na kawałki. Wybrać pestki.
- Owoce wrzucić do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem, dolać wody i wrzucić przyprawy. Jeżeli chce się uzyskać słodszy dżem, można dodać więcej cukru.
- Całość gotować przez około 45 minut. Wybrać laskę cynamonu, goździki i anyż.
- Do masy dodać substancję żelującą zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kiedy całość zgęstnieje przekładać do czystych i zdezynfekowanych słoiczków, a następnie zawekować.
Zobacz także:
- Rozgrzewający dżem śliwkowy - wspiera metabolizm i perystaltykę jelit. Czy może pomóc w odchudzaniu?
- Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
- Dżemy mogą łączyć nietypowe smaki. Poznaj przepisy Natalii Kamrowskiej i Marty Dmochowskiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Almaje/Getty Images
podziel się: