Dżem i konfitura z mandarynek - smak świąt zamknięty w słoiku. Sprawdź nasze przepisy!

Dżem z mandarynek w słoiczku
Dżem i konfitura z mandarynek - smak świąt zamknięty w słoiku
Źródło: Almaje/Getty Images
Dżem lub konfitura z mandarynek to świetny sposób na zamknięcie aromatu świąt w słoiczku. Takie marmolady idealnie sprawdzą się do słodkich deserów, a z małą ilością cukru będą pasowały również do mięs. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe przetwory z mandarynek.

Dżem oraz konfitura z mandarynek są lekko gorzkawe w smaku, ze względu na biały miąższ, którego nie da się pozbyć w całości. Mimo to, są to pyszne przetwory, idealne do kanapek, twarożku lub mięs.

Konfitura z mandarynek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mandarynki - 1,5 kg,
    • cukier - 500 g,
      • cynamon (opcjonalnie) - 1 łyżeczka.

        Zobacz wideo: Afrodyzjaki w kuchni

        Afrodyzjaki w kuchni
        Źródło: Dzień Dobry TVN

        Sposób przygotowania:

        • Mandarynki umyć, a następnie obrać ze skórki. Usunąć możliwie jak najwięcej białego miąższu, który nada konfiturze gorzkawy posmak.
          • Mandarynki podzielić na cząstki i wrzucić do rondla z grubym dnem. Całość zasypać cukrem.
            • Kiedy owoce się rozpadną, całość ostudzić, przecisnąć przez sitko lub gazę i ponownie włożyć do rondla.
              • Smażyć, aż odparuje cała woda i konsystencja masy będzie gęsta.
                • Przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoiczków, a następnie zawekować.

                  Dżem z mandarynek - przepis krok po kroku

                  Składniki:

                  • mandarynki - 1 kg,
                    • cukier - 250 g,
                      • woda - 200 ml,
                        • laska cynamonu,
                          • goździki,
                            • gwiazdka anyżu,
                              • substancja żelująca.

                                Sposób przygotowania:

                                • Mandarynki umyć, a następnie obrać ze skórki. Usunąć możliwie jak najwięcej białego miąższu, który nada konfiturze gorzkawy posmak.
                                  • Owoce podzielić na części i pokroić na kawałki. Wybrać pestki.
                                    • Owoce wrzucić do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem, dolać wody i wrzucić przyprawy. Jeżeli chce się uzyskać słodszy dżem, można dodać więcej cukru.
                                      • Całość gotować przez około 45 minut. Wybrać laskę cynamonu, goździki i anyż.
                                        • Do masy dodać substancję żelującą zgodnie z przepisem na opakowaniu.
                                          • Kiedy całość zgęstnieje przekładać do czystych i zdezynfekowanych słoiczków, a następnie zawekować.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło zdjęcia głównego: Almaje/Getty Images

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana