Dżem lub konfitura z pomarańczy to świetny pomysł na nieco nietypową przekąskę. Można dodać do niego cytrynę, imbir lub przyprawy korzenne, aby wydobyć smak tych owoców. Sprawdź, jak prosto przygotować przetwory z pomarańczy i cieszyć się nimi jesienią, zimą, a także na święta!
Dżem lub konfitura z mandarynek to świetny sposób na zamknięcie aromatu świąt w słoiczku. Takie marmolady idealnie sprawdzą się do słodkich deserów, a z małą ilością cukru będą pasowały również do mięs. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe przetwory z mandarynek.
Opuncja, a właściwie opuncja figowa to owoc kaktusa. Roślina ta w naturze jest wysoka na kilka metrów i wydaje od 100 do 200 owoców rocznie. Popularna jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, gdzie jej owoce są często jedzone. W Europie kojarzy się głównie z sokami i napojami. Sprawdź przepis na dżem z opuncji.
Samar Khanafer, uczestniczka 3. edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił Gordon Ramsay oraz Michel Roux, radzi w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować przetwory bez dodatku cukru. Skorzystajcie z jej przepisów na: konfiturę ze śliwek, libańskie pikle, marynowane cytryny i domowy ketchup. Skorzystajcie z jej przepisów!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy kojarzące się nam z latem. Na naszym stole pojawiły się: konfitura z jabłek, ananasa i imbiru, fasolka z wędzonym tofu, sznycle z kurkami i szpinakiem, a na deser - maślane ciasteczka z kremem mascarpone, malinami i jeżynami. Macie ochotę?
Piotr Kucharski postanowił w kuchni Dzień Dobry TVN zatrzymać smaki lata. Przygotował więc: suszone pomidory w oliwie, pomidorki słodko-kwaśne, konfiturę z malin z chili, ciasto borówkowe z bezą, schab z fasolką, pomidorami, figami i rozmarynem, a także chleb pszenny na zakwasie. Smacznego!