Dżem z opuncji - prosty przepis na pyszną konfiturę

Pokrojona opuncja w słoiczku
Dżem z opuncji - prosty przepis na pyszną konfiturę
Źródło: fotografiche/Getty Images
Opuncja, a właściwie opuncja figowa to owoc kaktusa. Roślina ta w naturze jest wysoka na kilka metrów i wydaje od 100 do 200 owoców rocznie. Popularna jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, gdzie jej owoce są często jedzone. W Europie kojarzy się głównie z sokami i napojami. Sprawdź przepis na dżem z opuncji. 

Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a do tego pyszny, chociaż smak może zaskoczyć!

Opuncja - właściwości i zastosowanie

Owoce opuncji zanim dojrzeją, są w kolorze zielonym, a gotowe do jedzenia zmieniają kolor na żółty, czerwony lub pomarańczowy - zależnie od odmiany kaktusa. W konsystencji ich miąższ przypomina gruszkę, chociaż jest bardziej soczysty i nie zawiera sklerenchymy. Jest kwaskowata w smaku i orzeźwiająca, a przy tym niskokaloryczna, ponieważ zawiera tylko 60 kcal na 100 gramów. W kraju pochodzenia spożywane są często na surowo, ale można z nich przygotowywać też różne przetwory, które dalej mogą posłużyć do zrobienia ciast i deserów.

Zobacz wideo: Kaktusy - dzieci Słońca

Kaktusy - dzieci Słońca
kaktusy to rośliny, które potrzebują niezwykle dużo słońca i stosunkowo mało wody. W niekorzystnych warunkach wydają pyszne owoce.
Źródło: Dzień Dobry TVN

Opuncje powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie dwa dni, w lodówce można przechowywać ją dłużej. Obierając owoc, trzeba uważać na kolce, które mogą wbić się w dłonie. Owoce bogate są w witaminę C, wapń i fosfor, a także antyoksydanty i aminokwasy. Nie należy jeść jej za dużo, gdyż ma one delikatne właściwości przeczyszczające - może być więc dobrym sposobem na pobudzenie pracy jelit.

Dżem z opuncji - przepis krok po kroku

Składniki:

  • owoce opuncji - 1 kg,
    • cukier - 1kg,
      • woda - 200 ml,
        • sok z cytryny - 30 ml.

          Sposób przygotowania:

          1. Owoce opuncji umyć, przekroić na pół i wydobyć z nich miąższ.
            1. Całość przełożyć do rondla z grubym dnem i zasypać cukrem, dolać sok z cytryny. Dolać szklankę wody.
              1. Całość gotować, aż zgęstnieje - około 2-6 godzin.
                1. Gorący dżem przekładać do czystych, wyparzonych słoików. Następnie zawekować poprzez wstawienie słoików do wody i gotowanie ich przez około 15 minut.

                  Tak przygotowany dżem można przechowywać do około 6 miesięcy w ciemnym i suchym pomieszczeniu. Do dżemu z opuncji nie potrzeba żadnych substancji zagęszczających, gdyż w owocach znajdują się pektyny - naturalne substancje żelujące. Smacznego!

                  Zobacz także:

                  Autor: Teofila Siewko

                  Źródło zdjęcia głównego: fotografiche/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana