Przepisy kulinarne

Rozgrzewający dżem śliwkowy - wspiera metabolizm i perystaltykę jelit. Czy może pomóc w odchudzaniu?

Przepisy kulinarne

Janna Danilova/Getty Images

Czy zwykłe, domowe przetwory mogą wspierać odchudzanie? Tak, jeśli tylko zostaną przygotowane z odpowiednio dobranych składników. Aby czerpać jak najwięcej z domowego jedzenia, warto używać do jego przygotowania produktów dobrej jakości, ograniczać tłuszcz i cukier. Idealnie pasuje tu domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy. Sprawdź nasz przepis.

Przygotowują samodzielnie domowe przetwory, mamy możliwość kontrolować ich kaloryczność. Możemy korzystać z konkretnych produktów, które są bardziej jakościowe, niż te, stosowane w wyrobach wysoko przetworzonych. Jak zatem zrobić pyszny, domowy i jednocześnie zdrowy dżem śliwkowy?

Czym zastąpić cukier w dżemie śliwkowym?

Zamienniki cukru - dzięki nim można obniżyć kaloryczność dżemu. Dobrym zamiennikiem, który jest o połowę mniej kaloryczny niż klasyczny cukier, a jednocześnie dobry dla zębów, jest ksylitol. Co więcej, ma on pozytywny wpływ na działanie układu trawiennego.

Cynamon i inne korzenne przyprawy, np. goździki lub kardamon. To świetny dodatek, który nie tylko sprawi, że dżem będzie pachniał niczym pierniczki, ale też pozytywnie wpłynie na naszą odporność.

Imbir - starty korzeń imbiru dodany do dżemu doda nieco pikanterii. Imbir ma działanie bakteriobójcze i rozgrzewające, zatem to idealny dodatek do jesiennych przetworów. Ponadto, imbir pozytywnie wpływa na przyspieszenie metabolizmu.

Domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • śliwki - 1 kg,
  • ksylitol - 0,5 kg,
  • erytrytol - 0,5 kg,
  • cynamon - 2 łyżeczki,
  • goździki - 6 sztuk,
  • kardamon - 0,5 łyżeczki,
  • imbir - mały korzeń,
  • woda - 0,5 szklanki.

Sposób przygotowania:

  1. 1Śliwki dokładnie umyć i pozbawić pestek.
  2. 2Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem. Całość zalać wodą i zasypać ksylitolem i erytrytolem. Ustawić na średnim ogniu.
  3. 3Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
  4. 4Kiedy owoce puszczą sok i nieco zmiękną, dodać przyprawy i imbir.
  5. 5Całość gotować na małym ogniu, aż odparuje większość wody - dżem powinien zacząć nabierać docelowej konsystencji.
  6. 6Kiedy masa zgęstnieje, przełożyć ją do szklanych, zdezynfekowanych pojemników.
  7. 7Tak przygotowany dżem dobrze jeszcze zapasteryzować, czyli słoiki umieścić w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku ustawionym na 100 stopni. W takich warunkach powinny przebywać przez 15 minut.
  8. 8Pasteryzowany dżem przetrzymywać w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

Smacznego!

Zobacz wideo: Dżemy i powidła w kuchni

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Pozostałe wiadomości