Rozgrzewający dżem śliwkowy - wspiera metabolizm i perystaltykę jelit. Czy może pomóc w odchudzaniu?

Słoik z dżemem śliwkowo-cynamonowym
Domowy dżem śliwkowy - przepis
Źródło: Janna Danilova/Getty Images
Czy zwykłe, domowe przetwory mogą wspierać odchudzanie? Tak, jeśli tylko zostaną przygotowane z odpowiednio dobranych składników. Aby czerpać jak najwięcej z domowego jedzenia, warto używać do jego przygotowania produktów dobrej jakości, ograniczać tłuszcz i cukier. Idealnie pasuje tu domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy. Sprawdź nasz przepis.

Przygotowują samodzielnie domowe przetwory, mamy możliwość kontrolować ich kaloryczność. Możemy korzystać z konkretnych produktów, które są bardziej jakościowe, niż te, stosowane w wyrobach wysoko przetworzonych. Jak zatem zrobić pyszny, domowy i jednocześnie zdrowy dżem śliwkowy?

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Czym zastąpić cukier w dżemie śliwkowym?

Zamienniki cukru - dzięki nim można obniżyć kaloryczność dżemu. Dobrym zamiennikiem, który jest o połowę mniej kaloryczny niż klasyczny cukier, a jednocześnie dobry dla zębów, jest ksylitol. Co więcej, ma on pozytywny wpływ na działanie układu trawiennego.

Cynamon i inne korzenne przyprawy, np. goździki lub kardamon. To świetny dodatek, który nie tylko sprawi, że dżem będzie pachniał niczym pierniczki, ale też pozytywnie wpłynie na naszą odporność.

Imbir - starty korzeń imbiru dodany do dżemu doda nieco pikanterii. Imbir ma działanie bakteriobójcze i rozgrzewające, zatem to idealny dodatek do jesiennych przetworów. Ponadto, imbir pozytywnie wpływa na przyspieszenie metabolizmu.

Czym jeszcze zastąpić cukier w przetworach? Sprawdź tutaj.

Domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • śliwki - 1 kg,
    • ksylitol - 0,5 kg,
      • erytrytol - 0,5 kg,
        • cynamon - 2 łyżeczki,
          • goździki - 6 sztuk,
            • kardamon - 0,5 łyżeczki,
              • imbir - mały korzeń,
                • woda - 0,5 szklanki.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Śliwki dokładnie umyć i pozbawić pestek.
                    1. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem. Całość zalać wodą i zasypać ksylitolem i erytrytolem. Ustawić na średnim ogniu.
                      1. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
                        1. Kiedy owoce puszczą sok i nieco zmiękną, dodać przyprawy i imbir.
                          1. Całość gotować na małym ogniu, aż odparuje większość wody - dżem powinien zacząć nabierać docelowej konsystencji.
                            1. Kiedy masa zgęstnieje, przełożyć ją do szklanych, zdezynfekowanych pojemników.
                              1. Tak przygotowany dżem dobrze jeszcze zapasteryzować, czyli słoiki umieścić w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku ustawionym na 100 stopni. W takich warunkach powinny przebywać przez 15 minut.
                                1. Pasteryzowany dżem przetrzymywać w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

                                  Smacznego!

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło zdjęcia głównego: Janna Danilova/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana