Konfitura z jabłek, ananasa i imbiru
Składniki:
1 dojrzały ananas
1 kg jabłek antonówek
100 g świeżego imbiru
300 g cukru
Sposób przygotowania:
Ananasa obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do dużego garnka. Podlać odrobiną wody i podgotować. Jabłka obrać, pokroić na podobną kostkę jak ananasy. Dodać do garnka z ananasami. Poddusić przez chwile. Dodać cukier i obrany i starty na tarce imbir. Całość gotować na wolnym ogniu aż całość zacznie się „żelować”. Jeszcze ciepłe przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i obrócić do góry nogami. Jeśli zakrętki nie będą wklęsłe. Należy je jeszcze spasteryzować.
Fasolka z prażonym na maśle sezamem i wędzonym tofu
Składniki:
600 g zielonej fasolki szparagowej
50 g masła
1 łyżka jasnego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego
Sól i pieprz
1 wędzone tofu
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Masło rozpuścić i podprażyć na nim sezam. Pod koniec dodać miód i ocet. Poddusić aż wszystko zacznie gęstnieć. Dodać fasolkę, wymieszać i podsmażyć żeby „oblepiła” się sezamem. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przekroić tofu wzdłuż na połowę i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z fasolką.
Sznycle z kurkami i szpinakiem
Składniki:
600 g cielęciny np. udziec
2 jajka
2 łyżki mleka
Bułka tarta do panierowania
Klarowane masło do smażenia
Dodatki:
2 łyżki masła
1 cebulka
4 ząbki czosnku
300 g kurek
200 g świeżego szpinaku
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na cztery kawałki. Każdy z kawałków przekroić wzdłuż lecz nie do końca tak aby były połączone dolną częścią. Rozklepać bardzo cienko. Przyprawić sola i pieprzem. Zanurzyć w rozbełtanym jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle. Na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać posiekany czosnek i kurki. Podsmażyć je kilka minut i dodać szpinak. Całość razem poddusić przez kilka minut aż szpinak straci połowę objętości. Doprawić solą i pieprzem. Sznycle podawać z kurkami i szpinakiem.
Maślane ciasteczka z kremem mascarpone, malinami i jeżynami
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru
Szczypta soli
2 żółtka
Krem:
250 g mascarpone
Kilka łyżek mleka
Dodatki:
Maliny i jeżyny
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i wszystko dokładnie połączyć (masa będzie kleista, nie dosypywać mąki). Ciasto podzielić na dwie części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut żeby się schłodziło. Następnie rozwałkować między papierami do pieczenia na grubość 5 mm. Każde z ciast przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 7 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i przy pomocy wykrawaczki wykroić pożądany kształt. Wstawić ponownie do pieca i piec 5-6 minut. Mascarpone wymieszać z mlekiem na gładki krem. Ciasteczka udekorować kremem, malinami i jeżynami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN