Egzotyczne przetwory Samar Khanafer

Samar Khanafer, uczestniczka 3. edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił Gordon Ramsay oraz Michel Roux, radzi w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować przetwory bez dodatku cukru. Skorzystajcie z jej przepisów na: konfiturę ze śliwek, libańskie pikle, marynowane cytryny i domowy ketchup. Skorzystajcie z jej przepisów!

Konfitura ze śliwek

Składniki:

3 kg dojrzałych śliwek

1/3 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestki. Następnie smażyć w garnku o grubym dnie 2-3 godziny bez pokrywki. Nazajutrz smażyć kolejne 2-3 godziny z dodatkiem przypraw. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i obrócić je wieczkiem do dołu, by się zassały. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Składniki:

1 szklanka octu z białego wina lub octu jabłkowego

1 szklanka wody

2 łyżeczki soli

1 liść laurowy

1 papryczka chili (suszona lub płatki)

1 duży kalafior

1 kg brukwi

1 kg marchwi

½ kg papryki

½ kg ogórków

1 burak

4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

W garnku zagotować składniki na marynatę: ocet, wodę, sól, liść laurowy oraz chili. W dużym słoiku ułożyć mieszankę warzyw: 1. kalafior, brukiew, ogórka, paprykę, marchew; 2. brukiew z plasterkami buraka, 3. kalafiora z plasterkami buraka. Słoiki zalać gorącą marynatą, szczelnie zakręcić i postawić pokrywką do dołu, by się zassały. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Składniki:

2 kg pomidorów

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

2-3 gałązki tymianku

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pomidory pokroić w ćwiartki i posypać solą oraz pieprzem. Tak przygotowane pomidory przełożyć na papier do pieczenia i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć, delikatnie wymieszać i piec kolejną godzinę w 140 stopniach. Rada: upieczone pomidory można trzymać 2-3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce lub nawet kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce - pod warunkiem, że pomidory będą zalane oliwą z oliwek.

Składniki:

3 kg pomidorów

2 cebule

1 jabłko

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

5 wędzone śliwki

1 marchew

¼ selera

1 łyżeczka soli morskiej

sól, pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu

2 łyżeczki słodkiej papryki

3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć cebulę i po kilku minutach dodać czosnek. Kiedy się lekko zrumienią, dodać pozostałe, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Gotować 3-4 godziny wraz z przyprawami i śliwkami do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Następnie całość zblendować i opcjonalnie przecierać przez sito (jeśli lubimy gładki ketchup). Jeśli konsystencja jest dla nas za rzadka, możemy go jeszcze mocniej odparować, gotując na małym ogniu. Gorącym ketchupem napełniamy słoiki i układamy do góry dnem.

Składniki:

12 sztuk dorodnych cytryn

200 g soli morskiej (najlepiej w płatkach)

gorąca woda

Przyprawy: laska cynamonu, 2-3 sztuki kardamonu, 3 sztuki liści laurowych, 5 sztuk ziela angielskiego

Przygotowanie:

Zaczynamy od porządnego wymycia słoika, najlepiej go wyparzyć w gorącej wodzie. Cytryny dokładnie umyć pod gorącą wodą. 4 cytryny przepołowić i wycisnąć z nich sok – możemy je zostawić i użyć np. do zrobienia kandyzowanej skórki. Pozostałe cytryny przekroić na krzyż – prawie do końca, ale nie mogą być zupełnie przecięte, bo będą się rozwalać. Do każdej cytryny delikatnie wsypać po łyżce soli, delikatnie je ściskając. Tak przygotowane cytryny ułożyć ciasno w słoiku. Wkładać do słoika przyprawy, wszystko zalać sokiem z cytryn oraz gorącą wodą. Cytryny nie mogą wystawać ponad poziom zalewy, dlatego warto je czymś zablokować (np. laską cynamonu). Zamknąć szczelnie słoik i odłożyć go na minimum 2 tygodnie do leżakowania. Od czasu do czasu warto potrząsnąć słoikiem, aby sól równomiernie się rozprowadziła.

Składniki:

3 sztuki dorodnych cytryn

50 g soli morskiej (najlepiej w płatkach)

gorąca woda

przyprawy: ½ laski cynamonu, 1 sztuka kardamonu, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie

Przygotowanie:

Zaczynamy od porządnego wymycia małego słoika, najlepiej go wyparzyć w gorącej wodzie. Cytryny dokładnie umyć pod gorącą wodą. Z ½ cytryny wycisnąć sok, następnie wszystkie przekroić na pół i w cienkie plasterki. Gorącą wodę wymieszać z sola oraz sokiem. Cytryny wraz z przyprawami układać w słoiku i zalać miksturą. Zamknąć szczelnie słoiczek i odczekać 2-3 dni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości