Konfitura ze śliwek
Składniki:
3 kg dojrzałych śliwek
1/3 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestki. Następnie smażyć w garnku o grubym dnie 2-3 godziny bez pokrywki. Nazajutrz smażyć kolejne 2-3 godziny z dodatkiem przypraw. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i obrócić je wieczkiem do dołu, by się zassały. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Składniki:
1 szklanka octu z białego wina lub octu jabłkowego
1 szklanka wody
2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
1 papryczka chili (suszona lub płatki)
1 duży kalafior
1 kg brukwi
1 kg marchwi
½ kg papryki
½ kg ogórków
1 burak
4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
W garnku zagotować składniki na marynatę: ocet, wodę, sól, liść laurowy oraz chili. W dużym słoiku ułożyć mieszankę warzyw: 1. kalafior, brukiew, ogórka, paprykę, marchew; 2. brukiew z plasterkami buraka, 3. kalafiora z plasterkami buraka. Słoiki zalać gorącą marynatą, szczelnie zakręcić i postawić pokrywką do dołu, by się zassały. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Składniki:
2 kg pomidorów
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
2-3 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pomidory pokroić w ćwiartki i posypać solą oraz pieprzem. Tak przygotowane pomidory przełożyć na papier do pieczenia i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć, delikatnie wymieszać i piec kolejną godzinę w 140 stopniach. Rada: upieczone pomidory można trzymać 2-3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce lub nawet kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce - pod warunkiem, że pomidory będą zalane oliwą z oliwek.
Składniki:
3 kg pomidorów
2 cebule
1 jabłko
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
5 wędzone śliwki
1 marchew
¼ selera
1 łyżeczka soli morskiej
sól, pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć cebulę i po kilku minutach dodać czosnek. Kiedy się lekko zrumienią, dodać pozostałe, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Gotować 3-4 godziny wraz z przyprawami i śliwkami do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Następnie całość zblendować i opcjonalnie przecierać przez sito (jeśli lubimy gładki ketchup). Jeśli konsystencja jest dla nas za rzadka, możemy go jeszcze mocniej odparować, gotując na małym ogniu. Gorącym ketchupem napełniamy słoiki i układamy do góry dnem.
Składniki:
12 sztuk dorodnych cytryn
200 g soli morskiej (najlepiej w płatkach)
gorąca woda
Przyprawy: laska cynamonu, 2-3 sztuki kardamonu, 3 sztuki liści laurowych, 5 sztuk ziela angielskiego
Przygotowanie:
Zaczynamy od porządnego wymycia słoika, najlepiej go wyparzyć w gorącej wodzie. Cytryny dokładnie umyć pod gorącą wodą. 4 cytryny przepołowić i wycisnąć z nich sok – możemy je zostawić i użyć np. do zrobienia kandyzowanej skórki. Pozostałe cytryny przekroić na krzyż – prawie do końca, ale nie mogą być zupełnie przecięte, bo będą się rozwalać. Do każdej cytryny delikatnie wsypać po łyżce soli, delikatnie je ściskając. Tak przygotowane cytryny ułożyć ciasno w słoiku. Wkładać do słoika przyprawy, wszystko zalać sokiem z cytryn oraz gorącą wodą. Cytryny nie mogą wystawać ponad poziom zalewy, dlatego warto je czymś zablokować (np. laską cynamonu). Zamknąć szczelnie słoik i odłożyć go na minimum 2 tygodnie do leżakowania. Od czasu do czasu warto potrząsnąć słoikiem, aby sól równomiernie się rozprowadziła.
Składniki:
3 sztuki dorodnych cytryn
50 g soli morskiej (najlepiej w płatkach)
gorąca woda
przyprawy: ½ laski cynamonu, 1 sztuka kardamonu, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
Przygotowanie:
Zaczynamy od porządnego wymycia małego słoika, najlepiej go wyparzyć w gorącej wodzie. Cytryny dokładnie umyć pod gorącą wodą. Z ½ cytryny wycisnąć sok, następnie wszystkie przekroić na pół i w cienkie plasterki. Gorącą wodę wymieszać z sola oraz sokiem. Cytryny wraz z przyprawami układać w słoiku i zalać miksturą. Zamknąć szczelnie słoiczek i odczekać 2-3 dni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN