Tatar z łososia – wędzonego i świeżego. Sprawdzamy przepis

Tatar z łososia
Tatar z łososia
Źródło: Dzień Dobry TVN
Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb kupowanych w Polsce. Wynika to nie tylko z jego walorów smakowych, ale również wielu możliwości jego przygotowania. Jedną z nich jest tatar z łososia, zarówno wędzonego, jak i surowego. Można serwować go z jajkiem i awokado, kaparami, koperkiem i ogórkiem. Opcji jest sporo i zależą tylko od posiadanych przez nas składników oraz naszych preferencji smakowych.

Tatar z łososia jest świetną przekąską, którą przygotujemy zaledwie w kilka chwil. Jednakże dłuższy okres powinniśmy spędzić nad wyborem odpowiedniej ryby. Tutaj liczy się po pierwsze jej świeżość, szczególnie jeśli interesuje nas przepis na tatara z łososia surowego. Przydatnym urządzeniem będzie tzw. thermomix, przyspieszy naszą pracę i ułatwi przygotowanie mięsa. Jeśli jednak nie posiadamy tego rodzaju sprzętu, wystarczy zwykła maszynka do mielenia mięsa lub w ostateczności ostry nóż.

Tatar z łososia – wartości odżywcze ryby

Łosoś jest rybą, która stanowi doskonałe źródło białka – prawie 20 g na 100 g. Tatar z łososia jest jednak bogaty w kalorie. Porcja 100 gramów zawiera ich ponad 340. Bardziej kaloryczna jest ryba hodowlana, zawiera też więcej tłuszczów i kwasów omega-3. Zwłaszcza te ostatnie są niezwykle korzystne dla ludzkiego organizmu, działają przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo, wpływając na zmniejszenie cholesterolu i poprawiając pracę serca. Tatar z łososia surowego z kaparami będzie więc nie tylko smaczną przekąską, ale też uzupełni nasze zapotrzebowanie na witaminę D, selen, fosfor i magnez. Przepisy kulinarne podają wiele wariantów przygotowania tej ryby. Popularnością cieszy się również tatar z łososia wędzonego. Jednakże mając na uwadze kwestie odżywcze, lepiej wybierać surowiznę. Z uwagi na proces obróbki wędzona ryba traci sporo witamin z grupy B oraz niezwykle cennych kwasów omega-3. Dodatkowo pojawiają się w niej niezbyt korzystne związki mutagenne.

Jak gwiazdy przygotowują się do świąt?

Źródło: TVN Style
Patent na święta
Patent na święta
Idealna choinka na święta
Idealna choinka na święta
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia

Łosoś – jak wybrać świeżą rybę

Najlepszy tatar z łososia będzie przygotowany z ryby pochodzącej z naturalnych połowów. Niestety w Polsce są one trudno dostępne. Alternatywą jest wybieranie egzemplarzy z hodowli ekologicznych, które są karmione lepszą jakościowo paszą, odzwierciedlającą naturalny pokarm ryb. Na co należy zwracać uwagę, aby kupić smacznego, świeżego łososia? Po pierwsze – zapach. Kupując w sklepach rybnych, wybierajmy łososia, który występuje w całości. Świeżość można ocenić, przyglądając się oczom ryby. Powinny one być wyłupiaste i szkliste. Warto przyjrzeć się również łuskom i ocenić, czy są odpowiednio wilgotne. Tatar z łososia może przydać się nam do zrobienia sushi. W takim wypadku jego świeżość musi być nie do podważenia. Warto wybierać młodsze ryby. W tym celu sprawdzamy odległość między jasnymi pręgami, które znajdują się w mięsie. Im mniejsza, tym młodsza ryba. Co w przypadku, gdy kupiliśmy łososia w sprawdzonym sklepie i jesteśmy pewni jego świeżości? Czy możemy już zacząć przygotowywać nasz orientalny tatar z łososia ? Niestety nie. Pomimo dobrej jakości mięsa w jego składzie może znajdować się sporo larw pasożytów niebezpiecznych dla człowieka. Aby zminimalizować ryzyko ich spożycia, rybę należy zamrozić na minimum 3 dni. Po upływie zalecanego czasu pozostawiamy ją w lodówce do rozmrożenia.

Tatar z łososia z ogórkiem, koperkiem lub pomarańczą – przepisy

Jeden z najprostszych przepisów łączy tatar z łososia z ogórkiem kiszonym. Do przygotowania przekąski będziemy potrzebować 500 g surowej ryby, małą cebulę, cytrynę i 4 ogórki kiszone. Z przypraw wystarczy sól i pieprz. Rybę siekamy na drobne kawałki. Jeśli nie dysponujemy bardzo ostrym nożem, możemy wykorzystać maszynkę do mielenia. Następnie spryskujemy rybę wyciśniętym sokiem z cytryny. Na bardzo drobne kawałki kroimy cebulkę oraz ogórki. Całość składników mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przekąska najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Kolejną propozycją jest tatar z łososia wzbogacony o kapary. Można je dodać zarówno do środka, jak i wykorzystać jako element dekoracyjny potrawy. Wystarczą zaledwie 2 łyżki kaparów, aby nasza przekąska zyskała ciekawszy smak. W tym przepisie warto zastosować dodatkowe sosy, na przykład tabasco oraz natkę pietruszki. Równie pyszny będzie tatar z łososia wędzonego stanowiący alternatywę dla osób nieprzepadających za surowizną. Przepisy na tego rodzaju potrawę są równie liczne i urozmaicone. Ponownie siekamy rybę na drobno, dodajemy sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Tatar z łososia można podać na grzance lub w ogórku i serwować na imprezie jako wykwintną przekąskę. Gotowe grzanki kupimy w większości marketów. Aby wykorzystać ogórek, wystarczy pociąć go na kilkucentymetrowe plastry, wydrążyć z góry i nałożyć tatar, dodatkowo przyozdabiając na przykład kiełkami.

Kartki Świąteczne do pobrania
Kartki Świąteczne do pobrania

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana