Śniadania
Płatki śniadaniowe - zamiast kupować, zrób
Płatki śniadaniowe - jak sama nazwa wskazuje - zazwyczaj spożywamy jako pierwszy posiłek dnia. Choć ich miłośnicy potrafią chrupać je o każdej porze. Sęk w tym, że te dostępne w sklepie często zawierają dużą ilość cukru - co jak wiemy - nie najlepiej wpływa na nasze zdrowie. Warto więc pokusić się o przygotowanie płatków śniadaniowych samemu. Czytając te słowa pierwsza myśl, która może wpaść wam do głowy: "Ale jak? Kto ma rano czas przygotowywać domowe płatki. Przecież to trudne".
Po pierwsze, płatki śniadaniowe śmiało możemy przygotować wieczorem lub w wolny dzień i zapakować do pojemnika próżniowego. Po drugie, przygotowanie płatków wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Poradzi sobie z nimi nawet osoba, która szerokim łukiem omija kuchnię. Z okazji wypadającego 7 marca Dnia Płatków Śniadaniowych, podpowiadamy, jak je zrobić.
Domowe płatki śniadaniowe - prosty przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cynamonu
- 4 łyżki ksylitolu
- ew. kakao lub miód
Jak zrobić domowe płatki śniadaniowe?
- Masło dzielimy na mniejsze części.
- Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.
- Formujemy małe kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach.
- Podawać z zimnym lub gorącym mlekiem. Warto dodać też sezonowe owoce.
Zobacz także inne nasze przepisy z płatkami śniadaniowymi:
- Płatki bezglutenowe – wartościowe i bezpieczne śniadanie przy kłopotach trawiennych
- Jak zrobić idealną owsiankę? Przepisy Darii Ładochy i nie tylko
- Wegańska owsianka - proste przepisy na zdrowe śniadanie
- Płatki owsiane i śniadanie to duet idealny! Dowiedz się, jak przyrządzać płatki owsiane, by w pełni cieszyć się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi
- Rozgrzewające pieczone śliwki z plackami owsianymi
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: stylzycia.radiozet.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images