Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez płatków śniadaniowych. A gdyby tak zrobić je samemu? I to nie tylko w dzień płatków śniadaniowych? Oto prosty przepis i - co najważniejsze - o wiele zdrowsza wersja płatków niż te, które odnajdziemy na sklepowych półkach.
Płatki śniadaniowe
Płatki śniadaniowe - jak sama nazwa wskazuje - zazwyczaj spożywamy jako pierwszy posiłek dnia. Choć ich miłośnicy potrafią chrupać je o każdej porze. Sęk w tym, że te dostępne w sklepie często zawierają dużą ilość cukru - co jak wiemy - nie najlepiej wpływa na nasze zdrowie. Warto więc pokusić się o przygotowanie płatków śniadaniowych samemu. Czytając te słowa pierwsza myśl, która może wpaść wam do głowy: "Ale jak? Kto ma rano czas przygotowywać domowe płatki. Przecież to trudne".
Zobacz wideo: Przepisy Darii Ładochy
Przepisy Darii Ładochy
Po pierwsze, płatki śniadaniowe śmiało możemy przygotować wieczorem lub w wolny dzień i zapakować do pojemnika próżniowego. Po drugie, przygotowanie płatków wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Poradzi sobie z nimi nawet osoba, która szerokim łukiem omija kuchnię. Podpowiadamy, jak je zrobić.
Domowe płatki śniadaniowe - prosty przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 50 g zimnego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cynamonu,
- 4 łyżki ksylitolu,
- ew. kakao lub miód.
Zobacz wideo: Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadanie
Przygotowanie:
- 1Masło dzielimy na mniejsze części.
- 2Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.
- 3Formujemy małe kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- 4Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach.
- 5Podawać z zimnym lub gorącym mlekiem. Warto dodać też sezonowe owoce.
Zobacz też:
Źródło: stylzycia.radiozet.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images