Domowe płatki śniadaniowe. Oto banalnie prosty przepis

Płatki śniadaniowe
Jak zrobić domowe płatki śniadaniowe?
Źródło: Shaiith/Getty Images
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez płatków śniadaniowych. A gdyby tak zrobić je samemu? I to nie tylko w Dzień Płatków Śniadaniowych? Oto prosty przepis i - co najważniejsze - o wiele zdrowsza wersja płatków niż te, które odnajdziemy na sklepowych półkach.

Śniadania

DD_20230228_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śniadania z różnych stron świata
Śniadania z różnych stron świata
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Kiedy najlepiej jeść śniadanie, a kiedy kolację?
Kiedy najlepiej jeść śniadanie, a kiedy kolację?
Zdrowe śniadania dla uczniów
Zdrowe śniadania dla uczniów
Śniadania jakich nie znacie
Śniadania jakich nie znacie
Śniadania z całego świata
Śniadania z całego świata
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
TABU - cykl podcastów ważnych. "Żałuję Rodzicielstwa"
TABU - cykl podcastów ważnych. "Żałuję Rodzicielstwa"
Dania, które otulą nas ciepłem
Dania, które otulą nas ciepłem

Płatki śniadaniowe - zamiast kupować, zrób

Płatki śniadaniowe - jak sama nazwa wskazuje - zazwyczaj spożywamy jako pierwszy posiłek dnia. Choć ich miłośnicy potrafią chrupać je o każdej porze. Sęk w tym, że te dostępne w sklepie często zawierają dużą ilość cukru - co jak wiemy - nie najlepiej wpływa na nasze zdrowie. Warto więc pokusić się o przygotowanie płatków śniadaniowych samemu. Czytając te słowa pierwsza myśl, która może wpaść wam do głowy: "Ale jak? Kto ma rano czas przygotowywać domowe płatki. Przecież to trudne".

Po pierwsze, płatki śniadaniowe śmiało możemy przygotować wieczorem lub w wolny dzień i zapakować do pojemnika próżniowego. Po drugie, przygotowanie płatków wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Poradzi sobie z nimi nawet osoba, która szerokim łukiem omija kuchnię. Z okazji wypadającego 7 marca Dnia Płatków Śniadaniowych, podpowiadamy, jak je zrobić.

Domowe płatki śniadaniowe - prosty przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki ksylitolu
  • ew. kakao lub miód

Jak zrobić domowe płatki śniadaniowe?

  1. Masło dzielimy na mniejsze części.
  2. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.
  3. Formujemy małe kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach.
  5. Podawać z zimnym lub gorącym mlekiem. Warto dodać też sezonowe owoce.

Zobacz także inne nasze przepisy z płatkami śniadaniowymi:

podziel się:

Pozostałe wiadomości