Przepisy kulinarne

Domowe płatki śniadaniowe. Oto banalnie prosty przepis

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Autor:
Dominika
Czerniszewska
Źródło:
stylzycia.radiozet.pl
Płatki śniadaniowe
Shaiith/Getty ImagesJak zrobić domowe płatki śniadaniowe?

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez płatków śniadaniowych. A gdyby tak zrobić je samemu? I to nie tylko w dzień płatków śniadaniowych? Oto prosty przepis i - co najważniejsze - o wiele zdrowsza wersja płatków niż te, które odnajdziemy na sklepowych półkach.

Płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe - jak sama nazwa wskazuje - zazwyczaj spożywamy jako pierwszy posiłek dnia. Choć ich miłośnicy potrafią chrupać je o każdej porze. Sęk w tym, że te dostępne w sklepie często zawierają dużą ilość cukru - co jak wiemy - nie najlepiej wpływa na nasze zdrowie. Warto więc pokusić się o przygotowanie płatków śniadaniowych samemu. Czytając te słowa pierwsza myśl, która może wpaść wam do głowy: "Ale jak? Kto ma rano czas przygotowywać domowe płatki. Przecież to trudne".

Zobacz wideo: Przepisy Darii Ładochy

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Po pierwsze, płatki śniadaniowe śmiało możemy przygotować wieczorem lub w wolny dzień i zapakować do pojemnika próżniowego. Po drugie, przygotowanie płatków wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Poradzi sobie z nimi nawet osoba, która szerokim łukiem omija kuchnię. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Domowe płatki śniadaniowe - prosty przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cynamonu,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • ew. kakao lub miód.

Zobacz wideo: Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadanie

Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadaniaJak przekonać dzieci do jedzenia warzyw?
Dzień Dobry TVN

Przygotowanie:

  1. 1Masło dzielimy na mniejsze części.
  2. 2Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.
  3. 3Formujemy małe kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. 4Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach.
  5. 5Podawać z zimnym lub gorącym mlekiem. Warto dodać też sezonowe owoce.

Zobacz też:

Autor:Dominika Czerniszewska

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images

Pozostałe wiadomości