Znudziły ci się płatki śniadaniowe? Poznaj minicroissanty, z którymi odczarujesz śniadania

Małe croissanty
Znudziły Ci się płatki śniadaniowe? Poznaj minicroissanty, z którymi odczarujesz śniadania
Źródło: Anucha Muphasa / 500px/Getty Images
Komu chociaż raz w życiu nie znudziły się kanapki na śniadanie? Poznajcie minicroissanty, które idealnie sprawdzą się jako płatki śniadaniowe lub przekąska między posiłkami. Jak je przygotować i co do nich dodać?

Pomysłowe sposoby na śniadanie

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dobrze też, by było smaczne, a jeśli przy tym wygląda jak z restauracji, to jest to dodatkowy plus. W sieci pojawia się coraz więcej ciekawych pomysłów na śniadania. Tym razem przedstawiamy minicroissanty, idealne jako zamiennik płatków śniadaniowych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Doskonale sprawdzą się również jako słodka przekąska, zwłaszcza z dodatkiem owoców i źródła białka, np. jogurtu. Ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, a można je wrzucić do zamrażarki i przygotowywać co jakiś czas, kiedy będziemy mieć na nie ochotę.

Minicroisanty w formie płatków śniadaniowych - jak je przygotować?

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie lub przygotowane samodzielnie,
    • suszone owoce,
      • opcjonalnie czekolada,
        • mleko lub napój roślinny do przygotowania płatków.

          Sposób przygotowania:

          Ciasto francuskie rozkładamy na płasko i wykrawamy z niego trójkąty. Powinny mieć około 3 cm szerokości podstawy i 9 cm długości.

          Następnie na cieście układamy suszony owoc, np. żurawinę lub kawałek czekolady, a właściwie jej okruszek. Zawijamy od najwęższego końca tak, jakbyśmy zawijali prawdziwe croissanty. Powtarzamy aż do wyczerpania składników.

          Croissanty smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Warto je sprawdzać, czy się za mocno nie zapiekają.

          Jeszcze ciepłe możemy podawać jako płatki śniadaniowe, można dodać ulubionych owoców i całość zalać mlekiem lub napojem roślinnym.

          Takie croissanty można przechowywać w suchym miejscu przez 2-3 dni, zupełnie jak klasyczne pieczywo. Nieupieczone można wrzucić do zamrażarki i piec w dowolnym momencie. Smacznego!

          Zobacz także:

          Autor: Teofila Siewko

          Źródło: tiktok.com/@jedynakgotuje

          Źródło zdjęcia głównego: Anucha Muphasa / 500px/Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana