Pyszne i zdrowe śniadania prosto od dietetyka. Bo na diecie jest miejsce na wszystko

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybkie i sprytne pomysły na śniadanie
Szybkie i sprytne pomysły na śniadanie
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksandra Kiś, magister dietetyki, pokazała, że zdrowa dieta może być smaczna. Jak zauważyła, jest w niej miejsce na wszystko, byle w odpowiedniej ilości. Poznajcie jej przepisy na śniadania: nocną owsiankę, bajgle, rwane bułeczki i quesadille.

Nocna owsianka sernikowa z białą czekoladą i malinami

Składniki:

  • 60 g płatków owsianych,
    • 100 ml mleka 1,5%,
      • 200 g mielonego twarogu sernikowego ,
        • 2 łyżeczki nasion chia,
          • 2 łyżeczki erytrytolu,
            • 3/4 kostki białej czekolady,
              • garść świeżych lub mrożonych malin.

                Sposób przygotowania:

                Płatki owsiane, mleko, twaróg sernikowy, erytrytol i nasiona chia połącz w słoiczku. Na wierzch dodaj rozgniecione widelcem maliny. Czekoladę rozpuść w mikrofalówce/kąpieli wodnej i rozsmaruj równomiernie na wierzchu malin. Wstaw do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc. Po tym czasie Twoje śniadanie jest gotowe - zjedz je w domu lub zabierz je ze sobą na wynos.

                Nocna owsianka sernikowa z białą czekoladą i malinami
                Nocna owsianka sernikowa z białą czekoladą i malinami
                Nocna owsianka sernikowa z białą czekoladą i malinami
                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                Cytrusowy skyr z miodową granolą i owocami

                Składniki:

                • 250 g jogurtu skyr naturalnego,
                  • 2 łyżki soku z limonki,
                    • opcjonalnie szczypta erytrytolu.

                      Składniki na granolę:

                      • 50 g płatków owsianych,
                        • łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
                          • łyżeczka masła orzechowego.

                            Dodatki:

                            • garść świeżych truskawek i borówek,
                              • płatki migdałów,
                                • skórka otarta z limonki,
                                  • świeża mięta.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Jogurt wymieszaj z sokiem z limonki i opcjonalnie szczyptą erytrytolu, przełóż do miseczki. Płatki owsiane upraż na patelni do przyrumienienia, dodaj miód i masło orzechowe a następnie dokładnie wymieszaj. Jogurt podaj z granolą, pokrojonymi owocami, płatkami migdałów, otartą skórką z limonki i listkami świeżej mięty.

                                    Cytrusowy skyr z miodową granolą i owocami
                                    Cytrusowy skyr z miodową granolą i owocami
                                    Cytrusowy skyr z miodową granolą i owocami
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Bajgiel z serkiem śmietankowym, awokado, sadzonym jajkiem i płatkami chilli

                                    Składniki:

                                    • bajgiel,
                                      • serek śmietankowy do smarowania,
                                        • garść roszponki,
                                          • pół awokado,
                                            • jajko,
                                              • pół łyżeczki oliwy z oliwek,
                                                • szczypta czosnku granulowanego,
                                                  • sok z cytryny,
                                                    • szczypta płatków chili,
                                                      • garść pomidorków koktajlowych.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Bajgla przekrój na pół i tostuj od wewnętrznej strony na suchej patelni. Dolną część bajgla posmaruj serkiem śmietankowym, awokado obierz i pokrój na plasterki. Usmaż jajo na sadzone, dopraw szczyptą soli.

                                                        Na bajgla wyłóż roszponkę, dodaj plastry awokado, skrop sokiem z cytryny, oprósz czosnkiem granulowanym i solą. Na wierzch wyłóż jajo, posyp płatkami chilli, przykryj drugą połówka bajgla. Podaj z pomidorkami koktajlowymi.

                                                        Bajgiel z serkiem śmietankowym, awokado, sadzonym jajkiem i płatkami chilli
                                                        Bajgiel z serkiem śmietankowym, awokado, sadzonym jajkiem i płatkami chilli
                                                        Bajgiel z serkiem śmietankowym, awokado, sadzonym jajkiem i płatkami chilli
                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                        Quesadilla śniadaniowa ze szpinakiem i camembertem

                                                        Składniki:

                                                        • placek tortilli pełnoziarnistej,
                                                          • 2 jaja,
                                                            • 1/3 sera camembert (lekkiego),
                                                              • 1/3 mozzarelli light,
                                                                • łyżeczka oliwy z oliwek,
                                                                  • ząbek czosnku,
                                                                    • spora garść szpinaku,
                                                                      • mała marchewka.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i duś aż zwiędnie. Na patelnię dodaj jaja rozbełtane z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu a następnie na wierzch wyłóż placek tortilli.

                                                                        Podsmaż chwilę a następnie przewróć placek na drugą stronę, dodaj plastry sera, złóż placek na pół i podpiecz na średniej mocy palnika z dwóch stron - do przyrumienienia tortilli. Tortillę pokrój na trójkąty, podaj z paskami marchewki.

                                                                        Quesadilla śniadaniowa ze szpinakiem i camembertem
                                                                        Quesadilla śniadaniowa ze szpinakiem i camembertem
                                                                        Quesadilla śniadaniowa ze szpinakiem i camembertem
                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                        Śniadaniowe rwane bułeczki z szynką i mozzarellą

                                                                        Ciasto na bułeczki:

                                                                        • 600 g mąki pszennej,
                                                                          • 180 ml ciepłego mleka,
                                                                            • 2 jajka,
                                                                              • 70 g serka śmietankowego kanapkowego,
                                                                                • 25 g świeżych drożdży,
                                                                                  • 50 g miękkiego masła,
                                                                                    • łyżka cukru,
                                                                                      • 2 łyżeczki soli,
                                                                                        • tangzhong (100 ml wody + łyżka mąki),
                                                                                          • żółtko + 3 łyżki mleka (do smarowania bułeczek).

                                                                                            Dodatki:

                                                                                            • 250 g mini mozzarelli,
                                                                                              • szynka wiejska,
                                                                                                • szczypiorek,
                                                                                                  • mak i sezam.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    Przygotuj tangzhong – wodę podgrzej w małym garnku z mąką do momentu aż powstanie gęsty kleik, ostudź. Do wysokiego naczynia wlej ciepłe (nie gorące) mleko, dodaj rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut aż rozczyn mocno się spieni.

                                                                                                    W tym czasie do misy miksera dodaj mąkę, jaja, sól, serek śmietankowy i ostudzony tangzhong a następnie rozczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto kolejne 5-10 minut do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i przestanie się kleić.

                                                                                                    Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj dodatki.

                                                                                                    Ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm. Ciasto pokrój na równej wielkości kwadraty (30 kwadratów).

                                                                                                    Na każdy kwadrat nałóż kulkę mozzarelli, posiekaną szynkę oraz szczypiorek i dokładnie zawiń. Układaj obok siebie na blaszce, w odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia (w tym czasie nagrzej piekarnik). Wierzch wysmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, posyp makiem oraz sezamem. Piecz w 180 stopniach (góra - dół) ok. 25-30 minut.

                                                                                                    Śniadaniowe rwane bułeczki z szynką i mozzarellą
                                                                                                    Śniadaniowe rwane bułeczki z szynką i mozzarellą
                                                                                                    Śniadaniowe rwane bułeczki z szynką i mozzarellą
                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                    Źródło: Aleksandra Kiś

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana