Nocna owsianka sernikowa z białą czekoladą i malinami
Składniki:
- 60 g płatków owsianych,
- 100 ml mleka 1,5%,
- 200 g mielonego twarogu sernikowego ,
- 2 łyżeczki nasion chia,
- 2 łyżeczki erytrytolu,
- 3/4 kostki białej czekolady,
- garść świeżych lub mrożonych malin.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, mleko, twaróg sernikowy, erytrytol i nasiona chia połącz w słoiczku. Na wierzch dodaj rozgniecione widelcem maliny. Czekoladę rozpuść w mikrofalówce/kąpieli wodnej i rozsmaruj równomiernie na wierzchu malin. Wstaw do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc. Po tym czasie Twoje śniadanie jest gotowe - zjedz je w domu lub zabierz je ze sobą na wynos.
Cytrusowy skyr z miodową granolą i owocami
Składniki:
- 250 g jogurtu skyr naturalnego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- opcjonalnie szczypta erytrytolu.
Składniki na granolę:
- 50 g płatków owsianych,
- łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
- łyżeczka masła orzechowego.
Dodatki:
- garść świeżych truskawek i borówek,
- płatki migdałów,
- skórka otarta z limonki,
- świeża mięta.
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszaj z sokiem z limonki i opcjonalnie szczyptą erytrytolu, przełóż do miseczki. Płatki owsiane upraż na patelni do przyrumienienia, dodaj miód i masło orzechowe a następnie dokładnie wymieszaj. Jogurt podaj z granolą, pokrojonymi owocami, płatkami migdałów, otartą skórką z limonki i listkami świeżej mięty.
Bajgiel z serkiem śmietankowym, awokado, sadzonym jajkiem i płatkami chilli
Składniki:
- bajgiel,
- serek śmietankowy do smarowania,
- garść roszponki,
- pół awokado,
- jajko,
- pół łyżeczki oliwy z oliwek,
- szczypta czosnku granulowanego,
- sok z cytryny,
- szczypta płatków chili,
- garść pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
Bajgla przekrój na pół i tostuj od wewnętrznej strony na suchej patelni. Dolną część bajgla posmaruj serkiem śmietankowym, awokado obierz i pokrój na plasterki. Usmaż jajo na sadzone, dopraw szczyptą soli.
Na bajgla wyłóż roszponkę, dodaj plastry awokado, skrop sokiem z cytryny, oprósz czosnkiem granulowanym i solą. Na wierzch wyłóż jajo, posyp płatkami chilli, przykryj drugą połówka bajgla. Podaj z pomidorkami koktajlowymi.
Quesadilla śniadaniowa ze szpinakiem i camembertem
Składniki:
- placek tortilli pełnoziarnistej,
- 2 jaja,
- 1/3 sera camembert (lekkiego),
- 1/3 mozzarelli light,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- spora garść szpinaku,
- mała marchewka.
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i duś aż zwiędnie. Na patelnię dodaj jaja rozbełtane z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu a następnie na wierzch wyłóż placek tortilli.
Podsmaż chwilę a następnie przewróć placek na drugą stronę, dodaj plastry sera, złóż placek na pół i podpiecz na średniej mocy palnika z dwóch stron - do przyrumienienia tortilli. Tortillę pokrój na trójkąty, podaj z paskami marchewki.
Śniadaniowe rwane bułeczki z szynką i mozzarellą
Ciasto na bułeczki:
- 600 g mąki pszennej,
- 180 ml ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- 70 g serka śmietankowego kanapkowego,
- 25 g świeżych drożdży,
- 50 g miękkiego masła,
- łyżka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- tangzhong (100 ml wody + łyżka mąki),
- żółtko + 3 łyżki mleka (do smarowania bułeczek).
Dodatki:
- 250 g mini mozzarelli,
- szynka wiejska,
- szczypiorek,
- mak i sezam.
Sposób przygotowania:
Przygotuj tangzhong – wodę podgrzej w małym garnku z mąką do momentu aż powstanie gęsty kleik, ostudź. Do wysokiego naczynia wlej ciepłe (nie gorące) mleko, dodaj rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut aż rozczyn mocno się spieni.
W tym czasie do misy miksera dodaj mąkę, jaja, sól, serek śmietankowy i ostudzony tangzhong a następnie rozczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto kolejne 5-10 minut do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i przestanie się kleić.
Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj dodatki.
Ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm. Ciasto pokrój na równej wielkości kwadraty (30 kwadratów).
Na każdy kwadrat nałóż kulkę mozzarelli, posiekaną szynkę oraz szczypiorek i dokładnie zawiń. Układaj obok siebie na blaszce, w odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia (w tym czasie nagrzej piekarnik). Wierzch wysmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, posyp makiem oraz sezamem. Piecz w 180 stopniach (góra - dół) ok. 25-30 minut.
Zobacz także:
- Nocne owsianki to idealny sposób na śniadanie dla zabieganych. Sprawdź, jak je zrobić
- Zdrowe śniadanie i domowa granola. Pyszne dania Martyny Chomackiej
- Bajgle na słono i słodko. Przepisy Lary Gessler
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Aleksandra Kiś
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News