Nocne owsianki - na co dobry jest ten posiłek?
Owsianka to świetny pomysł na śniadanie, drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Chociaż nie jest zalecana dla osób z insulinoopornością (ze względu na dużą ilość węglowodanów), odpowiednio zbilansowana nie będzie powodować negatywnych skutków zdrowotnych. Kluczowe jest "dobiałczenie" posiłku - w tym celu można dodać jogurt wysokobiałkowy, odżywkę białkową lub chudy twaróg.
Porady Katarzyny Bosackiej
Nocna owsianka to dobre rozwiązanie dla osób zabieganych - przygotowuje się ją niemal ekspresowo dzień przed jej jedzeniem. Może sprawdzić się jako posiłek na redukcji, jak i na masie. Ważne, aby dostosować ją do swoich potrzeb kalorycznych. Dodatkowo może być bardzo sycącym posiłkiem.
Do przygotowania nocnej owsianki warto wykorzystywać sezonowe owoce. Jesienią dobrze sięgnąć po jabłka i śliwki z cynamonem. Dobrym połączeniem będzie banan z masłem orzechowym lub truskawki mrożone z borówkami. Także zapiekane gruszki z wiśniową frużeliną czy dżemem przypadną do gustu fanom słodkości.
Nocna owsianka - przepis krok po kroku
Składniki:
- płatki owsiane - 60 g,
- woda - 200 ml,
- jogurt wysokobiałkowy - 200-250 g,
- wiórki kokosowe - 10 g,
- opcjonalnie słodzik (cukier, stewia, erytrytol, miód) - 10 g,
- świeże lub mrożone ulubione owoce - 40 g,
- opcjonalnie odżywka białkowa - 15 g lub twaróg chudy - 30 g.
Sposób przygotowania:
- Do słoiczka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je letnią wodą.
- Dodajemy jogurt, odżywkę lub zblendowany twaróg, wiórki kokosowe i substancję słodzacą wedle uznania.
- Całość dokładnie mieszamy. Na wierzch układamy wybrane owoce.
- Zostawiamy na 8-12 godzin w lodówce.
- Po tym czasie można spokojnie jeść owsiankę.
Wegańska nocna owsianka - przepis krok po kroku
Składniki:
- płatki owsiane - 60 g,
- mleko roślinne, np. kokosowe lub sojowe waniliowe - 200 ml,
- białko roślinne - 25 g,
- siemie lniane - 5 g,
- słodzik (cukier, syrop klonowy, erytrytol) - 20 g,
- masło orzechowe - 30 g,
- mały banan.
Sposób przygotowania:
- Mleko, płatki owsiane, białko roślinne i siemię lniane i opcjonalnie słodzik połączyć i dokładnie wymieszać.
- Kiedy masa będzie jednolita przełożyć do słoika.
- Na wierzch wyłożyć masło orzechowe i plasterki banana.
- Odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie można jeść owsiankę.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co przygotować na śniadanie? Szybkie przepisy
- Śniadanie dla dzieci – pomysły na zdrowe śniadanie
- Zdrowa przekąska. Co podać dziecku na drugie śniadanie?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: jenifoto/Getty Images