Nocne owsianki to idealny sposób na śniadanie dla zabieganych. Sprawdź, jak je zrobić

Owsianka w słoiczkach
Nocne owsianki to idealny sposób na śniadanie dla zabieganych. Sprawdź, jak je zrobić.
Źródło: jenifoto/Getty Images
Owsianka może stanowić pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo, jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jej nocna wersja - jeszcze łatwiejsza. Sprawdź, jak ją zrobić i dostosować do swoich potrzeb. 

Nocne owsianki - na co dobry jest ten posiłek?

Owsianka to świetny pomysł na śniadanie, drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Chociaż nie jest zalecana dla osób z insulinoopornością (ze względu na dużą ilość węglowodanów), odpowiednio zbilansowana nie będzie powodować negatywnych skutków zdrowotnych. Kluczowe jest "dobiałczenie" posiłku - w tym celu można dodać jogurt wysokobiałkowy, odżywkę białkową lub chudy twaróg.

Porady Katarzyny Bosackiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Nocna owsianka to dobre rozwiązanie dla osób zabieganych - przygotowuje się ją niemal ekspresowo dzień przed jej jedzeniem. Może sprawdzić się jako posiłek na redukcji, jak i na masie. Ważne, aby dostosować ją do swoich potrzeb kalorycznych. Dodatkowo może być bardzo sycącym posiłkiem.

Do przygotowania nocnej owsianki warto wykorzystywać sezonowe owoce. Jesienią dobrze sięgnąć po jabłka i śliwki z cynamonem. Dobrym połączeniem będzie banan z masłem orzechowym lub truskawki mrożone z borówkami. Także zapiekane gruszki z wiśniową frużeliną czy dżemem przypadną do gustu fanom słodkości.

Nocna owsianka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • płatki owsiane - 60 g,
    • woda - 200 ml,
      • jogurt wysokobiałkowy - 200-250 g,
        • wiórki kokosowe - 10 g,
          • opcjonalnie słodzik (cukier, stewia, erytrytol, miód) - 10 g,
            • świeże lub mrożone ulubione owoce - 40 g,
              • opcjonalnie odżywka białkowa - 15 g lub twaróg chudy - 30 g.

                Sposób przygotowania:

                1. Do słoiczka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je letnią wodą.
                  1. Dodajemy jogurt, odżywkę lub zblendowany twaróg, wiórki kokosowe i substancję słodzacą wedle uznania.
                    1. Całość dokładnie mieszamy. Na wierzch układamy wybrane owoce.
                      1. Zostawiamy na 8-12 godzin w lodówce.
                        1. Po tym czasie można spokojnie jeść owsiankę.

                          Wegańska nocna owsianka - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • płatki owsiane - 60 g,
                            • mleko roślinne, np. kokosowe lub sojowe waniliowe - 200 ml,
                              • białko roślinne - 25 g,
                                • siemie lniane - 5 g,
                                  • słodzik (cukier, syrop klonowy, erytrytol) - 20 g,
                                    • masło orzechowe - 30 g,
                                      • mały banan.

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Mleko, płatki owsiane, białko roślinne i siemię lniane i opcjonalnie słodzik połączyć i dokładnie wymieszać.
                                          1. Kiedy masa będzie jednolita przełożyć do słoika.
                                            1. Na wierzch wyłożyć masło orzechowe i plasterki banana.
                                              1. Odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie można jeść owsiankę.

                                                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło zdjęcia głównego: jenifoto/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana