Domowy kompot z malin - słodki napój na upały. Jak go ugotować?

Słoik wypełniony po brzegi czerwonym napojem, wokół owoce malin
Koval Nadiya
Kompot z malin przygotowany samodzielnie to idealny napój na upały. Słodkie i aromatyczne owoce sezonowe zapewniają mu niepowtarzalny smak, a dodatkowo stanowią cenne źródło witamin. Domowy kompot najlepiej smakuje schłodzony, można także przyprawiać go świeżymi ziołami.

Domowy kompot zwykle kojarzy się z napojem przygotowywanym z wiśni czy truskawek. Latem warto jednak sięgać po różne owoce sezonowe, których intensywny smak zachęca do eksperymentów w kuchni. Kompot z malin jest wyjątkowo słodki i łatwy w przygotowaniu. Dlatego warto znaleźć dla niego miejsce w letnim jadłospisie.

Sezon na maliny

W polskich ogródkach maliny rosną od maja do września. Sezon na te wyjątkowe owoce trwa zatem wystarczająco długo, by w pełni wykorzystać ich potencjał w kuchni. Świetnie sprawdzają się w roli dodatku do lodów, ciast i innych deserów. Często sięgamy po nie także w ciągu dnia, traktując jako samodzielną słodką przekąskę.

Kompot z malin - orzeźwiający i zdrowy napój na lato

Malinowy kompot to z kolei propozycja, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich napojów. W przeciwieństwie do produktów, które znaleźć można na sklepowych półkach, domowy kompot nie zawiera sztucznych barwników i substancji konserwujących. Przysmak kusi więc nie tylko wyśmienitym smakiem, ale także niekwestionowanymi walorami zdrowotnymi. Latem napój doskonale orzeźwia i zaspokaja pragnienie, zwłaszcza kiedy dodamy do niego kostki lodu.

Przepis na kompot z malin

Lista składników na malinowy kompot nie jest długa, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Przed podaniem najlepiej jest dobrze schłodzić napój. Można także dodać do niego świeże zioła z doniczki, na przykład bazylię lub miętę.

Składniki na kompot z malin:

  • 500 g malin,
  • 100 g cukru,
  • 1 l wody.

Przygotowanie kompotu z malin:

  1. Maliny zamocz na chwilę w misce z wodą, następnie umieść je w durszlaku i umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Przełóż owoce do garnka, po czym zasyp je cukrem.
  3. Zalej wodą i gotuj przez około 10 minut.
  4. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj wybrane zioła i kostki lodu.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Wpuszczeni w maliny

Dzień Dobry TVN

Autor: Magdalena Brzezińska

podziel się:

Pozostałe wiadomości