Pizza z arbuza
Składniki na pizzę z arbuza:
- ½ arbuza okrągłego
- 200 g truskawek
- 2 kiwi
- garść borówek amerykańskich
- 200 g czereśni
- ½ granata
- kwiaty jadalne
- 100 g serka mascarpone
- garść pistacji utłuczonych w moździerzu
Przygotowanie pizzy z arbuza:
- Arbuza pokrój na plastry i na ósemki jak kawałki tortu.
- Ułóż owoce na poszczególnych trójkątach i udekoruj kleksem mascarpone i kwiatami jadalnymi i pistacjami.
Lody arbuzowe
Składniki na lody arbuzowe:
- ½ kg arbuza pokrojonego na kawałki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 dojrzałe kiwi
- sześciopak na lody na patyku
Przygotowanie lodów arbuzowych:
- Arbuza zmiksuj blenderem ręcznym i przełóż do foremek na lody na patyku.
- Dodaj tylko do połowy wysokości pojemników.
- Odstaw na 30 minut do zamrażalnika.
- Następnie dodaj po łyżce jogurtu naturalnego i odstaw na kolejne 15 minut.
- Na koniec dodaj zmiksowane kiwi i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
Letnia zupa z arbuza z fetą i oliwkami
Składniki letnią zupę z arbuza z fetą i oliwkami:
- 500 g arbuza bez pestek
- 300 pomidorów malinowych bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 30 g orzechów laskowych prażonych bez łupiny brązowej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g sera feta
- 10 czarnych oliwek
- sól, pieprz (świeżo mielony)
- garść rukoli
- garść pistacji
Przygotowanie letniej zupy z arbuza z fetą i z oliwkami:
- Arbuza, pomidory, czosnek, cebulę, orzechy ocet oraz oliwę zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj sól i pieprz.
- Następnie przecedź przez sitko.
- Wstaw do lodówki.
- Przed podaniem dodaj fetę, pistacje, rukolę i oliwki pokrojone na mniejsze kawałki.
Grillowany tuńczyk podany na sałacie z boczniakami i salsą z arbuza
Składniki na grillowanego tuńczyka podanego na sałacie z boczniakami i salsą z arbuza:
- 2 steki z tuńczyka
- sałata rzymska
- 2 szalotki
- 1 łyżka masła
- świeżo mielony pieprz
- opakowanie boczniaków
- garść rukoli
- pęczek zielonej pietruszki
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
Salsa z arbuza:
- 2 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza
- kilka listków świeżej mięty
- 3 łyżki octu balsamicznego
- papryczka chili drobno posiekana
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie grillowanego tuńczyka podanego na sałacie z boczniakami i salsą z arbuza:
- Tuńczyka wysmaruj oliwą, dodaj sól i pieprz i grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku na opcji grill.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szalotki drobno posiekane wraz z rozmarynem.
- Dodaj boczniaki, dodaj sól i pieprz i poczekaj aż z grzybów odparuje woda.
- Na koniec dodaj śmietankę i zieloną pietruszkę.
- By przygotować salsę połącz arbuza, z posiekaną miętą, dodaj ocet i oliwę, papryczkę chili oraz miód, dopraw solą i pieprzem.
- Steka podawaj z sosem grzybowym z obok przygotowaną salsą.
Zobacz wideo: Pokaż buzię arbuzie! Arbuz na słodko i wytrawnie
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Czytaj także:
Owoce i warzywa o dużej zawartości wody. Które mają jej najwięcej?
Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy
Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk
podziel się: