Arbuzowe szaleństwo. Daria Ładocha proponuje genialny przepis na lody i zupę z arbuza

Dania z arbuza w kuchni Dzień Dobry TVN
Dzień Dobry TVN/Karolina Rybińska
Arbuz zawiera w sobie aż 92 proc. wody. Chociaż nie jest źródłem wielu witamin i minerałów, to jednak ten owoc ma wiele zalet. Pomijając fakt, że jest pyszny i słodki, ma też dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN postanowiła z arbuza wyczarować absolutne hity.

Pizza z arbuza

Składniki na pizzę z arbuza:

  • ½ arbuza okrągłego
  • 200 g truskawek
  • 2 kiwi
  • garść borówek amerykańskich
  • 200 g czereśni
  • ½ granata
  • kwiaty jadalne
  • 100 g serka mascarpone
  • garść pistacji utłuczonych w moździerzu

Przygotowanie pizzy z arbuza:

  1. Arbuza pokrój na plastry i na ósemki jak kawałki tortu.
  2. Ułóż owoce na poszczególnych trójkątach i udekoruj kleksem mascarpone i kwiatami jadalnymi i pistacjami.

Lody arbuzowe

Składniki na lody arbuzowe:

  • ½ kg arbuza pokrojonego na kawałki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 dojrzałe kiwi
  • sześciopak na lody na patyku

Przygotowanie lodów arbuzowych:

  1. Arbuza zmiksuj blenderem ręcznym i przełóż do foremek na lody na patyku.
  2. Dodaj tylko do połowy wysokości pojemników.
  3. Odstaw na 30 minut do zamrażalnika.
  4. Następnie dodaj po łyżce jogurtu naturalnego i odstaw na kolejne 15 minut.
  5. Na koniec dodaj zmiksowane kiwi i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.

Letnia zupa z arbuza z fetą i oliwkami

Składniki letnią zupę z arbuza z fetą i oliwkami:

  • 500 g arbuza bez pestek
  • 300 pomidorów malinowych bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 30 g orzechów laskowych prażonych bez łupiny brązowej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g sera feta
  • 10 czarnych oliwek
  • sól, pieprz (świeżo mielony)
  • garść rukoli
  • garść pistacji

Przygotowanie letniej zupy z arbuza z fetą i z oliwkami:

  1. Arbuza, pomidory, czosnek, cebulę, orzechy ocet oraz oliwę zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj sól i pieprz.
  3. Następnie przecedź przez sitko.
  4. Wstaw do lodówki.
  5. Przed podaniem dodaj fetę, pistacje, rukolę i oliwki pokrojone na mniejsze kawałki.

Grillowany tuńczyk podany na sałacie z boczniakami i salsą z arbuza

Składniki na grillowanego tuńczyka podanego na sałacie z boczniakami i salsą z arbuza:

  • 2 steki z tuńczyka
  • sałata rzymska
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz
  • opakowanie boczniaków
  • garść rukoli
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki

Salsa z arbuza:

  • 2 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • papryczka chili drobno posiekana
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie grillowanego tuńczyka podanego na sałacie z boczniakami i salsą z arbuza:

  1. Tuńczyka wysmaruj oliwą, dodaj sól i pieprz i grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku na opcji grill.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szalotki drobno posiekane wraz z rozmarynem.
  3. Dodaj boczniaki, dodaj sól i pieprz i poczekaj aż z grzybów odparuje woda.
  4. Na koniec dodaj śmietankę i zieloną pietruszkę.
  5. By przygotować salsę połącz arbuza, z posiekaną miętą, dodaj ocet i oliwę, papryczkę chili oraz miód, dopraw solą i pieprzem.
  6. Steka podawaj z sosem grzybowym z obok przygotowaną salsą.

Zobacz wideo: Pokaż buzię arbuzie! Arbuz na słodko i wytrawnie

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Czytaj także:

Owoce i warzywa o dużej zawartości wody. Które mają jej najwięcej?

Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy

Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę

Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości