Owoce i warzywa o dużej zawartości wody. Które mają jej najwięcej?

x-news
W upalne dni, kiedy słońce praży, należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Dostarczanie wody jest niezmiernie ważne, a jej niedobór może być groźny dla zdrowia. Do produktów, które zawierają jej najwięcej, należą świeże owoce i warzywa. Zobacz, które szczególnie warto jeść latem.

Woda i jej zalety

Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek.

Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Do produktów o największej zawartości wody należą oczywiście świeże owoce i warzywa. Jakie?

Owoce i warzywa o dużej zawartości wody

Które owoce i warzywa zawierają dużą ilość wody? Oto lista tych, której mają jej najwięcej:

  • ogórek - 97 proc.
    • rzodkiewka- 95 proc.
      • pomidor - 95 proc.
        • truskawka - 92 proc.
          • arbuz - 92 proc.
            • papryka - 92 proc.
              • brokuł - 92 proc.
                • szpinak - 91 proc.
                  • maliny - 87 proc.
                    • ananas - 87 %
                      • marchew - 87%

                        Zobacz też:

                        Czas na czereśnie. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy

                        Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                        Warzywa i owoce w towarzystwie jogurtowego dressingu. Pomysły Andrzeja Polana

                        Autor: Luiza Bebłot

                        Źródło: x-news

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana