Materiał promocyjny

Warzywa i owoce w towarzystwie jogurtowego dressingu. Pomysły Andrzeja Polana

Lubisz warzywno-owocowe lekkie potrawy? Przygotuj je w połączeniu z jogurtem lub śmietaną. Skorzystaj z pomysłów Andrzeja Polana na jogurtowe dressingi.

Zimna marchewkowa z jogurtem chrzanowym, smażonym jabłkiem i kiwi

Składniki:

  • 2 pęczki marchew młoda
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masło klarowane
  • 1 łyżka miód
  • 330 g jogurt naturalny Zott
  • chrzan śmietankowy lub zwykły
  • 4 szt. kiwi
  • 2 szt. jabłek
  • ½ szkl mąki
  • ½ szkl mleka
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • rukiew wodna

Przygotowanie:

Jabłka kroimy w plastry, przygotowujemy ciasto naleśnikowe, jabłka obtaczamy w mace, cieście i smażymy na złoty kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy, pozbawiamy je nadmiaru tłuszczu. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na maśle i miodzie, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Kiedy tylko będzie miękka, studzimy i miksujemy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą, pieprzem jeżeli będzie taka potrzeba. 2-3 łyżki jogurtu mieszamy z chrzanem. Zimną marchewkową wylewamy na talerz, na wierzch kładziemy jabłko w cieście naleśnikowym, łyżkę jogurtu chrzanowego, posypujemy pokrojonym w kostkę kiwi. Na koniec kilka gałązek rukwi (może być ale nie musi).

Cukinia z pieca na chrupiąco z jogurtowym sosem i bazylią

Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości cukinie
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki sera dojrzewającego
  • 3 szt jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego Zott
  • 4 szt pomidorów polskich malinowych
  • ocet jabłkowy do smaku
  • świeża bazylia
  • oregano, pieprz czarny, sól

Przygotowanie:

Cukinię kroimy niczym duże frytki. W misce mieszamy bułkę tartą, ser dojrzewający, oregano, sól, pieprz. Jajka roztrzepujemy widelcem, pokrojoną cukinię obtaczamy w jajku, naszej mieszance do panierowania. Tak przygotowane układamy na pergaminie na blaszce i wstawiamy do piekarnika, temperatura 220 stopni, czas około 20 minut, tylko proponuję sprawdzać cukinię w piecu, czas zależy od jej wielkości. Jogurt łączymy z posiekaną bazylią, dodajemy też pokrojone w drobną kostkę pomidory. Jeszcze odrobina octu jabłkowego, soli i czarnego pieprzu.

Arbuz, jogurt i miód zestaw cud

Składniki:

  • kilka plastrów arbuza
  • 180 g jogurtu naturalnego Zott
  • 100 g sera bundz
  • syrop z pędów sosny
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki miodu
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Arbuza kroimy w plastry lub dużą kostkę, obowiązkowo schładzamy. Jogurt naturalny łączymy z syropem z pędów sosny. Na miodzie przesmażamy orzechy. Na arbuza wylewamy jogurt sosnowy, posypujemy bundzem, polewamy orzechami w miodzie. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu. Czarny pieprz jak ktoś lubi ale wskazany.

Zupełnie inaczej podane ciasto drożdżowe z owocami

Składniki:

  • 1 foremka ciasta drożdżowego
  • 330 g śmietany 18% Zott
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Skórka i sok z cytryny
  • 200 g masła
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 300 g truskawek
  • 100 g jeżyn
  • 2 brzoskwinie
  • 100g borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe najlepiej przygotowane przez nas wcześniej, ewentualnie zakupione w dobrej cukierni kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy i łączymy z mlekiem. Kawałki ciasta smarujemy lub namaczamy w maśle z mlekiem i wykładamy nim tortownicę zarówno boki jak i też dno. Owoce wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy. Owoce wykładamy na ciasto w tortownicy, wierzch przykrywamy pozostałymi kawałkami. Tak przygotowane wstawiamy

Autor: Jola Marat

Źródło: Andrzej Polan

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości