Panna cotta z palonym masłem i owocami
Składniki:
Panna cotta:
- 200 ml mleka
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki żelatyny
- Owoce
- 200 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- drobne listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mleko, śmietanę i cukier podgrzać aż rozpuści się cukier. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut. Następnie dodać do ciepłej śmietany z mlekiem i wymieszać aż się rozpuści. W tym czasie dodać też palone masło. Przelać do kilku małych szklaneczek, odstawić do ostygnięcia a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 godzin.
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, truskawki przekroić na połowę razem z cukrem poddusić przez kilka minut w rondelku. Odstawić do schłodzenia.
Owoce podawać na panna cocie.
Maślane ciasteczka z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 400 m śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- truskawki
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i wszystko dokładnie połączyć (masa będzie kleista, nie dosypywać mąki). Ciasto podzielić na dwie części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut żeby się schłodziło. Następnie rozwałkować między papierami do pieczenia na grubość 2 mm. Każde z ciast przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 7 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i przy pomocy wykrawaczki wykroić pożądany kształt. Wstawić ponownie do pieca i piec 5-6 minut.
W tym czasie ubić bitą śmietanę.
Na jednym ciasteczku ułożyć truskawki, dodać bitą śmietanę, przykryć drugim ciastkiem. Posypać cukrem pudrem.
Lody z mango i mięty
Składniki:
- 2 dojrzałe mango
- 200 ml mleka kokosowego
- 50 g cukru pudru
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki posiekanych listków mięty
Sposób przygotowania:
Mango zmiksować z mlekiem kokosowym, sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Dodać posiekane listki mięty i wymieszać. Wlać mieszankę do maszyny do lodów lub przelać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażania. Wówczas co jakiś czas przemieszać widelcem.
Chałka z jogurtem greckim i salsą z mango i mięty
Składniki:
- 1 chałka
- masło
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 dojrzałe mango
- kilka listków mięty
- sok z limonki
Sposób przygotowania:
Chałkę pokroić na kromki. Posmarować masłem i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Mango obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z posiekaną mięta i sokiem z limonki. Chałkę podawać z łyżką jogurtu i salsą z mango i mięty.
Zobacz też:
- Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
- Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
- Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Sahil Miyani/Getty Images