Materiał promocyjny

Proste przepisy na letnie desery: panna cotta, lody z mango i chałka z jogurtem greckim!

Panna cotta z palonym masłem i owocami, maślane ciasteczka z truskawkami i bitą śmietaną, lody z mango i mięty, chałka z jogurtem greckim i salsą z mango i mięty - oto prawdziwe letnie przepisy, które możesz sam zrobić w domu. Zobacz, jakie to proste i zrób je sam!

Panna cotta z palonym masłem i owocami

Składniki:

Panna cotta:

  • 200 ml mleka
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • Owoce
  • 200 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • drobne listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mleko, śmietanę i cukier podgrzać aż rozpuści się cukier. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut. Następnie dodać do ciepłej śmietany z mlekiem i wymieszać aż się rozpuści. W tym czasie dodać też palone masło. Przelać do kilku małych szklaneczek, odstawić do ostygnięcia a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 godzin.

Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, truskawki przekroić na połowę razem z cukrem poddusić przez kilka minut w rondelku. Odstawić do schłodzenia.

Owoce podawać na panna cocie.

Maślane ciasteczka z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 400 m śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i wszystko dokładnie połączyć (masa będzie kleista, nie dosypywać mąki). Ciasto podzielić na dwie części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut żeby się schłodziło. Następnie rozwałkować między papierami do pieczenia na grubość 2 mm. Każde z ciast przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 7 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i przy pomocy wykrawaczki wykroić pożądany kształt. Wstawić ponownie do pieca i piec 5-6 minut.

W tym czasie ubić bitą śmietanę.

Na jednym ciasteczku ułożyć truskawki, dodać bitą śmietanę, przykryć drugim ciastkiem. Posypać cukrem pudrem.

Lody z mango i mięty

Składniki:

  • 2 dojrzałe mango
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 50 g cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki posiekanych listków mięty

Sposób przygotowania:

Mango zmiksować z mlekiem kokosowym, sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Dodać posiekane listki mięty i wymieszać. Wlać mieszankę do maszyny do lodów lub przelać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażania. Wówczas co jakiś czas przemieszać widelcem.

Chałka z jogurtem greckim i salsą z mango i mięty

Składniki:

  • 1 chałka
  • masło
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 dojrzałe mango
  • kilka listków mięty
  • sok z limonki

Sposób przygotowania:

Chałkę pokroić na kromki. Posmarować masłem i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Mango obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z posiekaną mięta i sokiem z limonki. Chałkę podawać z łyżką jogurtu i salsą z mango i mięty.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości