Chłodnik z młodą botwinką i czereśniami
Składniki:
- 1 kg botwinki z liśćmi
- 0,5 l soku z czereśni
- 1 l jogurtu naturalnego
- 0,5 l kwaśnego mleka
- 50 g marynowanego imbiru
- 3 zielone ogórki
- 300 g czereśni
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mała łyżka soli, świeżo mielonego pieprzu
- 50 g gęstego jogurtu
- jadalne kwiaty i zioła do dekoracji
Sposób wykonania:
Korzeń botwinki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie podsmażyć na patelni z małą ilością oleju, podlać sokiem z czereśni i podusić aż botwinka będzie miękka.
Liście i łodygi dokładnie posiekać i zalać gorącą wodą na 15 minut, tak aby po tym czasie były chrupkie.
Wszystkie elementy botwinki przełożyć do metalowej miski, dodać jogurt naturalny, kwaśne mleko, posiekany marynowany imbir, pokrojonego zielonego ogórka, cząstki czereśni, posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Chłodnik na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Nalać porcję chłodnika do głębokiej miski, dodać łyżkę gęstego jogurtu, połówki czereśni i kwiaty jadalne.
Paweł Preneta/Dzień Dobry TVN
Racuchy z czereśniami i syropem sosnowym
Sos czereśniowy:
- 500 g czereśni
- 100 ml czerwonego octu winnego
- 50 g miodu
- 25 ml soku z limonki
- 50 ml wody
- 10 g mąki ziemniaczanej
Smażone racuchy:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 500 ml mleka
- 2 jajka
Sposób wykonania:
Połówki czereśni zalać czerwonym octem winnym, miodem i sokiem z limonki. Gotować aż czereśnie będą bardzo miękkie, dodać zawiesinę z wody i mąki ziemniaczanej, gotować chwilę aż powstanie „kisiel”.
Do miski wsypać mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzać i wlać połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszać ręką i przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut aż ciasto lekko urośnie. Dodać resztę mleka, posiekane czereśnie, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie. Na patelni rozgrzać olej, na łyżkę nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor.
Sos czereśniowy wylać na dno talerza, ułożyć usmażone racuchy, polać całość syropem klonowym i udekorować jadalnymi kwiatami.
Paweł Preneta/Dzień Dobry TVN
Ciasto migdałowe z czereśniami, jogurtem i imbirem
Ciasto migdałowe (kruchy spód):
- 150 g mąki pszennej
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 mała łyżka soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
Mus jogurtowy z imbirem:
- 8 liści żelatyny
- 0,5 l śmietany słodkiej 36%
- 100 g glukozy krystalicznej
- 40 g cukru
- 10 g kwasku cytryny
- 500 g jogurtu naturalnego
- 200 g świeżego imbiru
- 500 g czereśni
- kwiaty jadalne do dekoracji
Sposób wykonania:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę za pomocą sitka, dodać cukier puder, mielone migdały i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem dopóki nie zrobi się „kruszonka”, następnie dodać sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieść rękoma aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki na 1h.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około 1,5 cm, wyciąć za pomocą miski duże kręgi, nałożyć na pergamin, nabić widelcem aby ciasto się piekło równomiernie. Wstawić do piekarnika 180 st. 15-18 minut.
Zamoczyć listki żelatyny w zimnej wodzie, zagotować śmietanę razem z glukozą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Po zagotowaniu dodać odciśniętą z nadmiaru wody żelatynę i mieszać tak długo aż się rozpuści. Następnie dodać jogurt naturalny i posiekany imbir. Gotowy mus włożyć do lodówki, poczekać aż lekko zgęstnieje i nałóżyć na wypieczony spód ciasta, na wierzch ułożyć przecięte czereśnie i udekorować jadalnymi kwiatami.
Paweł Preneta/Dzień Dobry TVN
"Crumble" zapiekany z lodami pistacjowymi i czereśniami
Kruche ciasto:
- 120 g mąki pszennej
- 40 g cukru brązowego
- 75 g zimnego masła
Wymieszać cukier z mąką, a następnie dodać zimne pokrojone w kostkę masło i zagniatać rękami, aż powstaną grudki.
- 250 g dżemu czereśniowego
- 1 mała łyżka płatków chili
- 50 g pestek dyni
- 300 g świeżych czereśni
- 150 g kruchego ciasta
- 100 g lodów pistacjowych
- 10 g pistacji w całości
Sposób wykonania:
Dżem z czereśni przełożyć do małego rondelka, dodać łyżkę płatków chili, pestki dyni i połówki świeżych czereśni.
Do głębokiego naczynia do zapiekania włożyć dwie łyżki powstałej masy czereśniowej i zasypać gotowym kruchym ciastem. Wstawić do piekarnika z termo obiegiem na 15 minut do temp. 195 st. C.
Wyjąć i nałożyć na wierzch porcje lodów pistacjowych i posypać kawałkami pistacji.
Zobacz też:
Owoce - czy można je jeść do woli? Dietetyczka: "Są pewne reguły"
Jak zrobić dżem z czereśni – z rabarbarem czy z sokiem z cytryny?
Przepis na ciasto z owocami – jak zrobić, aby było szybko i smacznie
Autor: Luiza Bebłot