czereśnie

    czereśnie

    Czereśnie są niezwykle często spotykane na działkach uprawnych. Niestety, należą do najbardziej wymagających roślin i nawet niewielkie zaniedbanie może doprowadzić do pojawienia się chorób oraz szkodników, żerujących na różnych częściach drzewa. Do najpowszechniejszych problemów czereśni należą m.in. mszyce, rak bakteryjny, żółtaczka liści oraz przędziorek. Jak je rozpoznać i leczyć?

    Czekamy na nie z niecierpliwością każdego roku. Pięknie pachną, cudownie smakują, a do tego są zbawienne dla naszego zdrowia. Te niepozorne owoce kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Wzmacniają od środka i upiększają naszą skórę od zewnątrz. Sezon na czereśnie jest bardzo krótki, dlatego warto w pełni wykorzystać ich właściwości. Zobacz, jak Sebastian Olma robi z nich chłodnik, racuchy, ciasto z migdałami i crumble z lodami.

    Przez wiele miesięcy z utęsknieniem czekamy na moment, kiedy w kuchni będą królować świeże, zdrowe warzywa i owoce. Połowa czerwca to czas, kiedy nareszcie pojawiają się one w sklepach i na targach. Jednak w tym roku narzekamy na ich wysokie ceny. Rekordowo dużo musimy płacić m.in. za czereśnie i truskawki. Obserwacje klientów potwierdza Główny Urząd Statystyczny - w skali roku owoce podrożały aż o 22 procent, a warzywa o 8. Czy będzie taniej? Sytuację wyjaśniał dr Paweł Kraciński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

    Doczekaliśmy się. Wreszcie pojawiły się czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów bazujących na nich zaproponował nam Charlie Daigneault. Do wyboru mamy: tartę z czereśniami, pierś indyka z czereśniami i cevivhe z łososia - oczywiście... z czereśniami! :)

    To ostatnia wizyta Piotra Kucharskiego w kuchni Dzień Dobry TVN w tym sezonie. Na osłodę rozstania przygotował więc: sernik z koziego sera z sezonowymi owocami, biszkopt w szklankach i bezglutenowe ciasto z czereśniami. Pokazał również prosty sposób na drylowanie wiśni lub czereśni, kiedy nie posiadamy drylownicy. A może Ty masz lepszy? Podziel się nim!

    Czereśnie mogą dobrze komponować się z mięsem. Wątróbka z czereśniami? Dlaczego nie! W kuchni Dzień Dobry TVN goscilismy Karinę Zuchorę, finalistkę programu MasterChef. Karina oprócz wątróbki przygotowała jeszcze pierś z gęsi w czereśniach oraz tradycyjny deser panna cotta ze smażonymi czereśniami. Macie ochotę?