Stek z tuńczyka w sosie czereśniowym - przepis
Składniki:
- 2 steki z tuńczyka
- 700 g wypestkowanych czereśni
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamico
- 1 łyżka octu winnego
- sok z cytryny
- 200 ml czerwonego wina
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka dzikiego ryżu
Jak zrobić stek z tuńczyka w sosie czereśniowym?
- Ryż dziki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W rondelku umieść czereśnie, octy, sok z cytryny, wino i cynamon.
- Duś, aż czereśnie się rozpadną, a sos zgęstnieje.
- Grilluj tuńczyka na patelni grillowej lub w piekarniku. Podawaj z sosem i dzikim ryżem.
Zobacz także inne nasze przepisy na czereśnie:
- Sezon na czereśnie - co można z nich zrobić w kuchni?
- Ciasto czereśniowe - przepis Piotra Kucharskiego
- Sezon na czereśnie. Jak zachować ich smak na dłużej?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: