Stek z tuńczyka w sosie czereśniowym - przepis Darii Ładochy

Czereśniowa kuchnia Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszne, sezonowe czereśnie doskonale pasują nie tylko do deserów czy przetworów, ale również do odpowiednio skomponowanych dań wytrawnych. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to Daria Ładocha. Jak zrobić stek z tuńczyka w sosie czereśniowym? Sprawdź przepis.

Stek z tuńczyka w sosie czereśniowym - przepis

Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka
    • 700 g wypestkowanych czereśni
      • 1 łyżka miodu
        • 1 łyżka octu balsamico
          • 1 łyżka octu winnego
            • sok z cytryny
              • 200 ml czerwonego wina
                • 1 łyżka suszonej żurawiny
                  • szczypta cynamonu
                    • 1 szklanka dzikiego ryżu

                      Jak zrobić stek z tuńczyka w sosie czereśniowym?

                      1. Ryż dziki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
                        1. W rondelku umieść czereśnie, octy, sok z cytryny, wino i cynamon.
                          1. Duś, aż czereśnie się rozpadną, a sos zgęstnieje.
                            1. Grilluj tuńczyka na patelni grillowej lub w piekarniku. Podawaj z sosem i dzikim ryżem.

                              Zobacz także inne nasze przepisy na czereśnie:

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło: Daria Ładocha

                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana