Stek z tuńczyka w sosie czereśniowym - przepis Darii Ładochy

Stek z tuńczyka w sosie czereśniowym
Czereśniowa kuchnia Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszne, sezonowe czereśnie doskonale pasują nie tylko do deserów czy przetworów, ale również do odpowiednio skomponowanych dań wytrawnych. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to Daria Ładocha. Jak zrobić stek z tuńczyka w sosie czereśniowym? Sprawdź przepis.

Stek z tuńczyka w sosie czereśniowym - przepis

Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka
  • 700 g wypestkowanych czereśni
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 1 łyżka octu winnego
  • sok z cytryny
  • 200 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka dzikiego ryżu

Jak zrobić stek z tuńczyka w sosie czereśniowym?

  1. Ryż dziki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W rondelku umieść czereśnie, octy, sok z cytryny, wino i cynamon.
  3. Duś, aż czereśnie się rozpadną, a sos zgęstnieje.
  4. Grilluj tuńczyka na patelni grillowej lub w piekarniku. Podawaj z sosem i dzikim ryżem.

Zobacz także inne nasze przepisy na czereśnie:

podziel się:

Pozostałe wiadomości