Ciasto czereśniowe - przepis
- 300 g czereśni
- 3-4 gałązki tymianku
- 100 g masła
- 100 ml oleju rzepakowego
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić ciasto czereśniowe?
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Czereśnie wydrylować i razem z listkami tymianku wyłożyć na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy około 22 cm.
- Masło i olej utrzeć z cukrem na jednolitą, jasną masę.
- Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Ciasto wylać na wierzch owoców. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
- Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia, następnie obrócić, żeby owoce były na wierzchu.
TIP: Czereśnie można zastąpić każdym innym owocem, a do pieczenia ciasta znakomicie sprawdzi się piekarnik Dual Cook Steam marki Samsung.
Piekarnik Dual Cook Steam - cechy produktu
Korzystanie z urządzeń AGD stanowi nieodłączny element naszego domowego życia. Mają one za zadanie ułatwiać nam przygotowywanie posiłków, a dzięki piekarnikowi Dual Cook Steam gotowanie jest jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze. Ma on wbudowaną kamerę wewnątrz, która umożliwia podgląd np. pieczenia ciasta z czereśniami. Od tej pory nie będziecie musieli co chwilę wyjmować wypieku z urządzenia, by sprawdzać, czy jest już gotowe.
Ponadto możecie zdalnie sterować piekarnikiem, nakręcić 10-sekundowy film poklatkowy z całego procesu pieczenia i połączyć sprzęt z aplikacją SmartThings. Samsung to ekspert w dziedzinie nowoczesnych rozwiązań.
Zobacz także:
- Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Jak przygotować domowe lody? Oto prosty przepis zwyciężczyni "MasterChefa"
- Sezon na czereśnie - co można z nich zrobić w kuchni?
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News