Smaki Wietnamu, które oczarują twoje podniebienie. Przepisy Piotra Kucharskiego

Smaki Wietnamu, które oczarują twoje podniebienie. Przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Prawdziwy Sajgon w kuchni
Prawdziwy Sajgon w kuchni
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego

Wietnamska kuchnia to harmonia smaków - pikantnych, słodkich, kwaśnych i umami. Jej sekretem są świeże składniki, aromatyczne przyprawy oraz perfekcyjnie wyważone kompozycje. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego, który zaprezentował kilka wyjątkowych wietnamskich dań, charakterystycznych dla stolicy tego kraju, Hanoi.

Piotr Kucharski niedawno wrócił ze swojego pierwszego w życiu wyjazdu do Wietnamu. Był tam na targach żywności, które odbywały się w Hanoi (reprezentował Europejskie Stowarzyszenie Producentów Żywności). Kucharz przyrządził w naszej kuchni spring rolls, sos słodko-kwaśny, sałatkę z marynowaną wołowiną, zupę Pho, piklowany wietnamski czosnek, a także kawę jajeczną. Przepisy poniżej.

Spring rolls

Spring rolls
Spring rolls
Spring rolls
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 10 płatów papieru ryżowego,
  • 15 krewetek,
  • 300 g surowego boczku,
  • 200 g makaronu ryżowego vermicelli,
  • warzywa: marchewka, ogórek, sałata, kiełki fasoli, kolendra, bazylia tajska, mięta, dymka.

Przygotowanie:

Boczek obsmaż z każdej strony, a następnie zalej wodą i gotuj przez około 40 minut z dodatkiem kawałka imbiru i dymki. Następnie odstaw i pokrój w plasterki. Krewetki lekko podgotuj, aby zrobiły się różowe. Odstaw na bok i przekrój w poprzek. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa pokrój w słupki. Papier ryżowy delikatnie zmocz, na środek układaj dodatki, boki składając do środka i zwijając papier rolki. Podawać z sosem słodko-kwaśnym z przepisu poniżej.

Sos słodko-kwaśny

Składniki:

  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 6 łyżek wody,
  • ząbek czosnku,
  • małe chilli,
  • 0,5 cm kawałek trawy cytrynowej,
  • limonka.

Przygotowanie:

Sos rybny wymieszaj z wodą i cukrem. Dodaj posiekany czosnek, chilli i trawę cytrynową. Wymieszaj i podawaj z roladkami spring rolls.

Sałatka z marynowaną wołowiną

Sałatka z marynowaną wołowiną
Sałatka z marynowaną wołowiną
Sałatka z marynowaną wołowiną
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • sos słodko-kwaśny z przepisu powyżej,
  • 400 g antrykotu wołowego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka sosu rybnego,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka oleju,
  • laska trawy cytrynowej,
  • łyżka posiekanego czosnku,
  • 100 g kiełków fasoli mung.

Do podania:

  • 200 g makaronu vermiceli,
  • sałata,
  • zioła,
  • prażona cebulka,
  • orzeszki ziemne.

Przygotowanie:

Wołowinę pokrój w cienkie paski, dodaj do niej sos sojowy, sos rybny, cukier, skrobię, posiekaną trawę cytrynową i czosnek. Zostaw do zamarynowania na 20 minut. Następnie podsmaż na dużej patelni lub woku przez 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodaj kiełki. Sałatę posiekaj, wymieszaj z ziołami i ułóż w misce z jednej strony, obok ułóż przygotowany makaron ryżowy. Na wierzch wyłóż wołowinę, prażoną cebulkę oraz podprażone orzeszki ziemne. Sałatkę podawaj z sosem słodko-kwaśnym.

Zupa Pho

Składniki:

  • cały kurczak,
  • 500 g porcji rosołowej z kurczaka,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 3 cebule,
  • kawałek kory cynamonu,
  • łyżka nasion kolendry,
  • 2 "fasolki" kardamonu,
  • gwiazdka anyżu,
  • 3-4 liście limonki kafir,
  • sól,
  • sos rybny.

Do podania:

  • paczka szerokiego makaronu ryżowego,
  • biała cebula,
  • limonkam
  • sos rybny,
  • zioła: mięta, pachnotka, bazylia tajska, pietruszka, dymka, kolendra,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Kurczaka podziel na części. Przełóż do garnka, zalej wodą, aby przykrywała mięso, a potem dodaj dużą szczyptę soli i zagotuj wodę. Następnie odlej wodę, a mięso i garnek umyj. Ponownie włóż do niego kurczaka, zalej 5 litrami wody i gotuj około 40 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie na patelni podsmaż pokrojone na ćwiartki cebule i przekrojony na połowę imbir. Po kilku minutach dodaj przyprawy i delikatnie je podpraż, uważając, aby ich nie spalić. Odstaw na bok do wystygnięcia. Kurczaka wyjmij z wywaru, a potem dodaj do niego przyprawy. Gdy mięso przestygnie, obierz je z kości. Mięso pokrój lub porwij na mniejsze kawałki i odstaw. Kości dodaj do wywaru i gotuj całość jeszcze ok. 2 godz. Pod koniec dopraw solą i sosem rybnym.

W trakcie gotowania przygotuj zgodnie z instrukcją makaron ryżowy, a potem cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka oraz wymieszaj podzielone na mniejsze części zioła. W miseczce umieść makaron, mięso z kurczaka i cebulkę. Zalej gorącym wywarem. Podawaj z ziołami w miseczce obok, sosem rybnym i cząstką limonki oraz świeżym pieprzem. Opcjonalnie można podać piklowany czosnek (przepis poniżej) i ostry sos chilli.

Piklowany wietnamski czosnek

Składniki:

  • 100 g obranych ząbków czosnku,
  • małe chilli (opcjonalnie),
  • 150-200 ml octu ryżowego lub lekkiego jabłkowego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Czosnek pokrój w cienkie podłużne plasterki i razem z cienko pokrojonym chilli (razem z nasionami) umieść w miseczce. Zalej gorącą wodą i zostaw na 30 sekund. Przecedź na sicie i odstaw. Ocet wymieszaj z solą i cukrem. Czosnek zalej octem tak, aby był ponad czosnkiem na 2 cm. Wstaw do lodówki na około 2 dni. Idealny efekt jest po tygodniu.

Kawa jajeczna

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • łyżka skondensowanego mleka,
  • podwójne espresso,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub rumowego,
  • kakao do posypania.

Przygotowanie:

W metalowej misce wymieszaj żółtka z mlekiem i ekstraktem. Umieść na rondelku z lekko gotującą się wodą i przy pomocy miksera lub ręcznej rózgi ubij żółtka, aż będą puszyste i kremowe. Ubite żółtka delikatnie przelej na kawę w filiżance. Wierzch posyp kakao.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości