Materiał promocyjny

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami - przepis Gai i Jakuba Kuroniów

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Źródło: rebeccafondren/Getty Images
Obecnie polskie mięso produkowane jest na coraz wyższym poziomie. W zróżnicowanej diecie jest ono bardzo ważne. W kuchni Dzień Dobry TVN najlepszymi przepisami z jego wykorzystaniem podzielili się Gaja i Jakub Kuroń. Jak zrobić spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami?

Najlepszy drób? To ten ze znakiem QAFP

System obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego, a produkty opatrzone znakiem QAFP są identyfikowalne na każdym etapie produkcji. Drób oznaczony certyfikatem QAFP, produkowany jest z należytą starannością i kontrolowany w całym cyklu produkcyjnym, w myśl zasady, że każda czynność może wpłynąć na końcową jakość.

Szczegółowe wytyczne, określające sposób żywienia ptactwa, dbałość o higienę i bezpieczeństwo, a także troska o dobrostan zwierząt i środowisko naturalne stanowią główne zasady systemu QAFP. Ich przestrzeganie jest systematycznie monitorowane na każdym etapie produkcji. Każdy wyrób dostarczany do sklepów przez producentów certyfikowanych w programie charakteryzuje się wysoką, powtarzalną jakością. W systemie ważne jest, aby karma stosowana w produkcji drobiu była przygotowana z wysokiej jakości składników i odpowiednio zbilansowana.

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami

Składniki na ok. 15 rollsów:

  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego lub sojowego
  • 15 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 300 g mięsa z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka miodu
  • jedna duża marchewka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 awokado
  • 15 liści pachnotki
  • 1 doniczka kolendry
  • 1 doniczka mięty
  • prażony sezam do dekoracji
  • Sos:
  • 50 ml sosu sojowego
  • 70 ml sosu chilli słodkiego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka prażonego sezamu

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości