Pyszne dania street food w domu. Poznaj trzy proste przepisy

W kuchni Dzień Dobry TVN, Tomasz Grabski - ekspert dań street food, przygotował dania kuchni ulicznej. Zobacz przepisy na smaczne i proste w przygotowaniu przekąski: spring rolls ze słodkim sosem mango-chili, ziemniaki faszerowane chili con carne z cheddarem i kwaśną śmietaną i czerwone curry z wołowiną, krewetkami i ryżem jaśminowym.

Chrupiące warzywne spring rolls ze słodkim sosem mango-chili

Składniki (na 4 osoby):

  • 2 szt. marchwi
    • cukinia
      • pół kapusty pekińskiej
        • 200 g ugotowanego makaronu ryżowego
          • 100 g ugotowanych grzybów Mun
            • imbir, czosnek do smaku
              • sól do smaku

                Sos:

                • 150 ml słodkiego sosu chili
                  • mango
                    • łyżeczka czarnego sezamu
                      • pęczek szczypiorku

                        Przygotowanie:

                        Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski, ugotowany makaron podziel nożem na dwucentymetrowe odcinki. Całość przyprawiamy imbirem, czosnkiem i solą. Na desce rozkładamy ciasto, układamy warzywa, zwijamy w rulon (zobacz wideo). Sos chili łączymy z pokrojonym mango i dodajemy czarny sezam. Smażymy w głębokim tłuszczu podajemy z przygotowanym sosem.

                        Ziemniaki faszerowane chili con carne z cheddarem i kwaśną śmietaną

                        Składniki (na 4 osoby):

                        • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
                          • olej do smażenia
                            • 4 ząbki czosnku
                              • 2 cebule czerwone
                                • 2 łyżeczki kuminu
                                  • pieprz cayenne i sól do smaku
                                    • 200 g pomidorów w kostce
                                      • 1 puszka czerwonej fasoli
                                        • 2 szt. papryki zielonej
                                          • ziemniaki - 6 szt.
                                            • 200 g sera cheddar
                                              • szczypior - pęczek
                                                • 150 g kwaśnej śmietany

                                                  Przygotowanie:

                                                  Cebulę i czosnek podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż do całkowitego skarmelizowania dodając przyprawy i pomidory. Gdy mięso będzie miękkie dodaj fasolę , paprykę i duś przez chwilę doprawiając do smaku. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie wystudź przekrój na połówki, wydrąż za pomocą łyżki. Gotowe chili przełóż do ziemniaków, posyp tartym cheddarem piecz w piekarniku. Podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorem.

                                                  Czerwone curry z wołowiną, krewetkami i ryżem jaśminowym

                                                  Składniki (na 4 osoby):

                                                  • 100 g czerwonej pasty curry
                                                    • 1 łyżka oleju
                                                      • 800 ml mleczka kokosowego
                                                        • 2 łyżki cukru brązowego
                                                          • sok z limonki
                                                            • sos rybny do smaku
                                                              • 300 g wołowiny
                                                                • 300 g krewetek
                                                                  • 100 g groszku cukrowego
                                                                    • 200 g pomidorów koktajlowych
                                                                      • 1 pęczek kolendry
                                                                        • 300 g ryżu jaśminowego

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          W rozgrzanym garnku przesmaż pastę curry, zalej mlekiem kokosowym. Powstały sos gotuj, dopraw do smaku cukrem, limonką i sosem rybnym. Do gotującego się sosu dodaj pokrojoną w paski wołowinę i duś do miękkości. Przed samym podaniem dodaj oczyszczone krewetki, warzywa i siekaną kolendrę. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

                                                                          >>> Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .

                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości